blockhain veuger

Expert: 'Saxion-lectoraat Blockchain werkt samen met dubieuze club'

Het blockchain-lectoraat heeft met Bitcoin Association een ‘dubieuze’ samenwerking, zegt expert complexe systemen Bert Slagter. De partner, waarmee Saxion een MOOC ontwikkelde, zit namelijk achter Bitcoin SV, een afsplitsing (‘fork’) van Bitcoin. Slagter: “Het is een dubieuze club, je kunt zeggen: charlatans. Ze staan met hun handelswijze mijlenver van de Bitcoin-ideologie.” Lector Jan Veuger herkent zich niet in die kritiek: “We doen aan kennisdeling, onze kerntaak. Daarbij is onze onafhankelijkheid gewaarborgd.”

Slagter is met zijn broer Peter oprichter van het nieuws- en kennisplatform lekkercryptisch.nl. Peter Slagter twitterde onlangs: “Opvallend dat Saxion via onder andere Jan Veuger studenten blootstelt aan de activiteiten van een charlatan en bewezen fraudeur.” Aanleiding was een aankondiging van een Coingeek-conferentie in juni, waar Veuger zal spreken. Coingeek is een nieuwsmedium, verbonden aan dezelfde cryptomunt.

Publiek-privaat

De woorden van Peter Slagter zijn natuurlijk stevig neergezet, beaamt Bert Slagter. “Maar het is wel hoe wij in de Bitcoin-wereld tegen die club aankijken. En daarmee ook hoe we de samenwerking met Saxion zien: die nemen we niet serieus. De strijd is al gestreden, verreweg het grootste deel van de gemeenschap koos voor Bitcoin (BTC). Dat zie je aan de koers van beide munten. Bitcoin SV is als een uit de grond gestampte miljoenenstad, waar niemand woont. Saxion staat met deze partner aan de verkeerde kant van de streep.”

Lector Jan Veuger denkt daar anders over. Waarom zou je níet mogen samenwerken, pareert hij. “Het is heel normaal voor een hogeschool om een partnerschap aan te gaan met een marktpartij. De MOOC is met meer dan achthonderd deelnemers en een waardering van 8,4 een succes. En belangrijker: we delen kennis over bockchaintechnologie. Natuurlijk laten we ons niet vertellen wat we moeten doen en laten: wij staan achter ons verhaal en maken heel duidelijk met wie we samenwerken, bijvoorbeeld in de disclaimer. Het is niet anders dan wanneer je met Volvo, Tesla of een andere marktpartij optrekt.”

Veuger wil niet prijsgeven wat het lectoraat verdient aan de samenwerking. “Dat doen we nooit”, zegt hij. “Maar de vergoeding zit in de uren die wij maakten om de MOOC te ontwikkelen. Dat is juist het mooie van deze samenwerking: we delen onze kennis wereldwijd, met een partner die waarde hecht aan die onafhankelijke kennis.”

Satoshi Nakamoto

Achter Bitcoin SV (dat staat voor Satoshi Vision) zit de Australische computerwetenschapper Craig Wright. Hij is omstreden, eerder claimde hij de mysterieuze Satoshi Nakamoto te zijn, die wordt beschouwd als de grondlegger en bedenker van Bitcoin “In die cryptowereld wijzen we die claim af”, zegt Slagter. “Want je kunt makkelijk bewijzen dat je Satoshi bent, daarvoor hoef je alleen een transactie te ondertekenen. Dat heeft nog nooit iemand gedaan, ook Wright niet.”

Toch voert Wright zijn claim ver door. Hij spant talloze rechtszaken aan tegen websites die het Bitcoin-whitepaper hosten. Slagter: “Dat is tegengesteld aan de open source-filosofie van Bitcoin. Namelijk een gemeenschappelijk munt, waarbij de gemeenschap elkaar controleert. Je kunt aanpassingen maken in de code, maar die wordt alleen geaccepteerd als de Bitcoin-gemeenschap erachter staat.”

Achter Coingeek, waar Veuger deze zomer een lezing geeft, zit de niet onomstreden Calvin Ayre. Hij werd miljardair met een online gokbedrijf en in 2012 aangeklaagd voor illegaal gokken en witwassen. Die rechtszaak werd geschikt.

"De opdrachtgever voor de MOOC is Bitcoin Association en niet Wright of Ayre. Daar heb ik niets mee te maken"

'Blockchain is het cement tussen kunstmatige intelligentie en Internet of Things'
Jan Veuger

Jan Veuger is bekend met de verhalen, zegt hij. “Maar mijn wedervraag is: wat moet ik ermee? De opdrachtgever voor de MOOC is Bitcoin Association en niet Wright of Ayre. Daar heb ik niets mee te maken. Het gaat ons om de technologie achter Bitcoin en daarover delen we onze kennis. En dus niet over wat de originele Bitcoin is, of welke van de honderd forks al dan niet de juiste is.”

Open source

Toch is die vraag belangrijk, vindt Slagter. Bitcoin draait, zegt hij, om een aantal principes. De belangrijkste is open source. De blockchain achter Bitcoin is het kasboek van de cryptomunten en die is open en voor iedereen toegankelijk. “Je kunt aan de blockchain meewerken, je kunt zelf de regels veranderen. Maar die moeten goedgekeurd worden door de gebruikers in het systeem, die gezamenlijk het netwerk vormen. En die zullen nooit accepteren dat je jezelf bijvoorbeeld coins toekent. Bitcoin is zo sterk, vanwege de enorme massa erachter.”

En die massa heeft alles te maken met de grootte van de blocks in ketting (chain). Bij Bitcoin zijn die klein, zodat iedereen met een investering in een Raspberry Pi mee kan werken aan het kasboek.  “Bitcoin SV maakt die blocks groot, net als andere afsplitsingen. De bedoeling is dat die munten een betaalmiddel worden, zoals regulier digitaal geld. Maar daarmee verlies je het decentrale karakter: je hebt supercomputers nodig. En die zijn in beheer van iemand, namelijk de eigenaar van de cryptomunt. Juist daarover sprak de gemeenschap zich uit: dat willen we niet.”

De originele Bitcoin

Saxion-onderzoeker Chhay Lin Lim werkte inhoudelijk stevig mee aan de MOOC en presenteert de inleidende filmpjes. Die MOOC gaat expliciet over Bitcoin SV als ‘de originele Bitcoin’. “In de teksten die ik schreef voor het lesmateriaal maakte ik duidelijk wat het verschil is tussen Bitcoin (BTC) en de verschillende forks als Bitcoin Satoshi Vision (BSV)”, zegt hij. “Uiteindelijk is er door de Bitcoin Association gekozen om alleen te focussen op BSV en de controversiële geschiedenis omtrent de verschillende perspectieven welke versie van Bitcoin de 'ware Bitcoin' zou moeten zijn eruit gehaald.”

Lim noemt zichzelf een ‘agnost in deze cryptogemeenschap’. “Ik kies geen kant en ik denk dat verschillende invalshoeken en blockchainexperimenten nieuwe inzichten opleveren. Daarom drong ik aan op een stevige disclaimer, waarin we duidelijk maken dat Saxion geen partij kiest en de MOOC de mening verkondigt van de Association zelf.”

De MOOC leverde Lim flink wat kritiek op uit de Bitcoin-hoek. “Daar baal ik wel van”, zegt hij. “Het zegt iets over de community en het tribalisme, waarin we kritiek op elkaar nauwelijks tolereren. Terwijl het mij gaat om de mogelijkheden van blockchain-technologie om de wereld een stukje beter te maken. Dat is mijn grotere doel en blockchain is niet meer dan een middel.”

Ambassadeur

Mede-oprichter van Bitcoin Association Jimmy Nguyen was tijdens de afsluiting van de Saxion Blockchain Week, waarin hij vertelde over de Satoshi Vision, vol lof over de lector. “Jan Veuger is an ambassador and a big believer in this vision of Bitcoin.”

Daar heeft Veuger geen problemen mee. “Saxion is uniek met dit lectoraat. Dat je dan waardering krijgt, is alleen maar mooi en misschien ook logisch. Maar dat maakt niet dat wij Bitcoin SV promoten, net zoals wij dat niet doen bij Bitcoin (BTC). Als ik spreek op een conferentie, dan is dat vanuit mijn wetenschappelijke achtergrond over blockchain en in dit geval Bitcoin, en niet als agent van een samenwerkingspartner.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen