blockhain veuger

College van bestuur had ‘niet veel twijfels’ bij indienen klacht tegen Blockchain-lector

Het college van bestuur had niet veel twijfels bij het indienen van de klacht over de wetenschappelijke integriteit van Blockchain-lector Jan Veuger bij een externe commissie. Dat zei collegevoorzitter Anka Mulder woensdag in de centrale medezeggenschap (CMR). “We nemen integriteit heel serieus.”

Vorige week woensdag kwamen de vragen uit het onderzoek van SaxNow bij het CvB binnen, schetste Mulder. “Donderdag zagen we, na een check, dingen waarover we ons zorgen maakten. Die hebben we vrijdag met de lector besproken. De zorgen waren van dien aard dat we maandag de klacht bij de commissie hebben ingediend.” Eerder sprak Saxion nog over een ‘opdracht tot een onderzoek’.

Imagoschade

Op de vraag of deze procedure tot imagoschade kan leiden, reageerde Mulder: “Ja, dat kan. Maar we vonden het belangrijk te acteren, om te kijken wat er aan de hand is.” Karl Dittrich (raad van toezicht), die deze vergadering bijwoonde, vulde aan. “Reputatieschade krijg je ook als je niet snel reageert. Hiermee laat je zien dat wetenschappelijke integriteit de kurk is waarop het vertrouwen van de samenleving drijft.”

Mulder zei dat Saxion als instelling verantwoordelijkheid heeft voor kwaliteitszorg. “Daar is vast iets te verbeteren, maar we hebben dit ook al voortvarend opgepakt.” Daarbij benoemde ze onder andere trainingen aan jonge onderzoekers, het instellen van vertrouwenspersonen en wetenschappelijke integriteit als onderwerp in het platform waar lectoren met elkaar spreken.

Verbeterpunten

Vergelijkbare verbeterpunten stonden vorige week op mijnsaxion (het intranet van Saxion), naar aanleiding van de SaxNow-publicatie over mogelijke integriteitsschending in de casus Serey bij het Blockchain-lectoraat. Eind november zijn afspraken gemaakt hoe Saxion nog meer aandacht gaat schenken aan wetenschappelijke integriteit, staat te lezen. Zo komt er een protocol om de juiste keuzes te maken bij partnerschappen met bedrijven en instellingen en wordt nagedacht over een externe wetenschappelijke integriteitstoets bij visitaties. Ook een themadag voor directeuren en lectoren en een cursus voor startende onderzoekers staan op de rol.  

rik

Rik Visschedijk