Casper van Vliet

Jurist: “Zwaar straffen in kwestie rond toetsdiefstal? Dat kan juridisch niet zomaar”

Saxion dreigt met zware straffen voor studenten die in de zaak rond toetsdiefstal een toets vooraf hebben ingezien en zich nu niet melden voor de inkeerregeling. Schorsing van het volgen van onderwijs en het maken van toetsen, of zelfs uitschrijving. Juridisch kan dat niet zomaar, zegt hoger onderwijsjurist Casper van Vliet, honours student rechten en psychologie op Saxion. Hij staat met zijn bedrijf studenten bij die verdacht worden van fraude. “De suggestie wordt gewekt dat een student met alleen voorinzage fraude heeft gepleegd en daarmee een sanctie kan krijgen. Dat wordt juridisch een interessante discussie.”

Sinds 2020 staat Van Vliet met zijn bedrijf studenten bij in procedures in het hoger onderwijs. Dat gaat goed; inmiddels heeft hij drie medewerkers op oproepbasis. Zelf is hij gespecialiseerd in fraudezaken, zoals tentamenfraude. Ook is hij werkzaam bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op de afdeling Juridische Zaken.  Hij heeft het over David versus Goliath. “Het gaat in dit geval over vaak onwetende studenten tegen een toch machtige instantie als een hogeschool. Studenten zijn vaak helemaal niet goed op de hoogte van de procedures.”

Wat precies onder fraude wordt verstaan, is vastgelegd in de Wet op het hoger onderwijs (WHW) en uitgewerkt in de onderwijs- en examenregeling (OER) van Saxion. In artikel 19 van de OER gaat het over de toetshuisregels, die in een doorgelinkte bijlage verder zijn uitgelegd. In lid e van die bijlage staat bijvoorbeeld dat onder fraude wordt verstaan: ‘Voorafgaand aan of tijdens de toets op ongeoorloofde wijze kennis nemen van de toetsvragen, opgaven en/of modelantwoorden van de toets’.

Interessante discussie

Van Vliet: “Juridisch wordt het een interessante discussie of een dergelijke bepaling volstaat. Ik denk van niet, omdat op 'ongeoorloofde wijze' onder meer te algemeen geformuleerd is. Er zijn ook voorbeelden van zaken waarin de juridische kaders op het gebied van fraude nauw uiteen zijn gezet. Mijns inziens is het ontvangen van bijvoorbeeld een appje in de groepsapp met daarin (een deel van een toets) geen fraude in de zin van de OER of een daaruit voortvloeiende regeling.”

Hij geeft toe dat het willens en wetens kopen van een toets of een deel daarvan, daar al meer bij in de buurt komt. “Maar het antwoord hierop kan enkel worden verkregen door een oordeel van het College van Beroep voor de Examens of het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. Daarvoor zijn alle concrete omstandigheden van het geval van belang. In de inkeerregeling is dat niet onderkend.”

Dat Saxion hier ervoor kiest om studenten een toets opnieuw te laten doen als ze daarbij vooraf inzage hebben gehad, zegt hij heel goed te begrijpen. “Waar ik me tegen het verzet is het noemen van een sanctie met een straffend karakter, het dreigen met de stok dus, en het nauwelijks noemen van de rechtsbeschermingsmiddelen voor studenten. Ook in algemene zin.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Foto toetsbureau

Voor toetsdiefstal veroordeelde student opnieuw bij Cobex tegenover examencommissie: “Dit is niet met feiten bewezen”

Had M.B, die veroordeeld werd voor de handel in gestolen toetsen tussen 2020 en 2022, ook daarvoor al de beschikking over gestolen toetsen? Die vraag stond gisteren opnieuw centraal bij een zaak voor het College van beroep voor de Examens (Cobex). Volgens de examencommissie is dat aannemelijk, en kunnen ze daarom niet instaan voor zijn resultaten. M.B. wijst er juist op dat er volgens hem geen feiten zijn die bewijzen dat hij toen al toetsen in zijn bezit had.

Foto toetsbureau

Student die veroordeeld werd voor rol in grootschalige toetshandel nu in de clinch met Saxion over zijn eigen studie

Student M.B. werd vorig jaar veroordeeld voor zijn rol in de grootschalige handel in gestolen toetsen op Saxion. Maar daar blijft het niet bij: ook Saxion straft hem, door onder meer toetsresultaten ongeldig te verklaren en zijn propedeuse in te trekken. Ook adviseert de examencommissie van zijn opleiding het college van bestuur de student definitief uit te schrijven. De examencommissie verklaart ook toetsen van de student ongeldig uit de periode voordat volgens de rechter toetshandel plaatsvond. En daar is de student het niet mee eens. “We moeten naar de feiten kijken.”

Foto toetsbureau

Rechtbank: student verdiende meer dan 23.000 euro met handel in gestolen toetsen

Student M.B. moet het Openbaar Ministerie 23.310 euro betalen. Dat bedrag verdiende hij volgens de rechtbank Overijssel met het doorverkopen van op Saxion door een medewerker van het toetsbureau gestolen toetsen. M.B. was de enige betrokkene die tijdens de zitting en tijdens de politieverhoren geen verklaring aflegde over het aantal door hem verhandelde toetsen. Dat lijkt hem nu duur komen te staan.