image00081.jpeg

Saxion wil minder ‘onnodig’ liftgebruik, maar daar zit in de praktijk niet iedereen op te wachten

Stickers op de deuren van liften in het hoofdgebouw in Enschede moeten ervoor zorgen dat die minder ‘onnodig’ gebruikt worden. Studenten en medewerkers van Saxion gaan dan hopelijk vaker met de trap, in plaats van met de lift, is het idee. Dat is gezonder, duurzamer, en zorgt ervoor dat de lift beschikbaar is voor mensen die echt niet zonder kunnen, zoals mensen met een beperking, of huismeesters. Maar komt die boodschap ook echt over? “Ik heb een hele dag erop zitten, dan ga ik lekker met de lift naar beneden.”

‘Deze lift niet gebruiken’, prijkt op een sticker op de lift tegenover het café op de begane grond van het Ko Wierenga-gebouw. Er staat ook een bordje naast, maar dat is door een onbekende omgedraaid. Daar staat op: ‘Wacht niet langer’, en ‘de trap is sneller’. De sticker op de liftdeur is bekrast, en er half afgepulkt. De stickers en het bordje maken deel uit van een bewustwordingscampagne, maar studenten lijken zich niet veel aan te trekken van het ‘liftverbod’, blijkt na een half uurtje posten.

Jesper Stegehuis (20), eerstejaars student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, stapt de lift uit. Hij voelt zich niet aangesproken door de bordjes en de stickers bij de lift, zegt hij. Jesper: “Onze klas heeft informeel afgesproken met de docent dat we toch wel met de lift mogen gaan, omdat we helemaal op de vierde verdieping zitten.”

Huismeesters

Het idee voor het nieuwe liftbeleid kwam voort uit gesprekken met de huismeesters, zegt regisseur duurzaamheid Wenda Hans. “Zij moesten lang wachten voor de lift wanneer ze goederen op een kar naar boven of beneden moesten brengen.”

Volgens Hans is de voornaamste reden voor deze campagne, dat de liften ingezet kunnen worden waarvoor ze bedoeld zijn, zoals voor mensen met een beperking. “Het is toch belachelijk dat iemand in een rolstoel enorm lang moet wachten voor de lift, alleen omdat er mensen zijn die voor één verdieping de lift gebruiken. Of mensen die met de lift naar beneden gaan, dat begrijp ik echt niet.”

image00083.jpeg

Gezondheid

Ook vindt Saxion de gezondheid van studenten en medewerkers belangrijk, zo staat op het bordje. De liften waarop het verbod is doorgevoerd, staan pal naast een trap. Hans: “We leven allemaal ongezonder en worden dikker, en het is bewezen dat bewegen goed voor je is. Daarom is het gewoon beter om met de trap te gaan. Maar uiteindelijk is het natuurlijk iedereens eigen keuze.”

Om zijn gezondheid maakt Stegehuis zich niet druk en dus vindt hij het niet belangrijk om met de trap te gaan. Ook studiegenoot Lianne Tibbe (18) is niet onder de indruk: “Het is het eind van de middag, ik heb een hele dag erop zitten, dan ga ik lekker met de lift naar beneden.”

Het minder gebruiken van de liften moet ook bijdragen aan het verduurzamen van Saxion, al zijn de liften volgens Hans geen enorme energieverbruikers. Maar ieder klein beetje helpt, zegt ze. “De bewegingen van de lift worden ieder kwartaal bijgehouden, dus kunnen we het effect meten in januari 2023.”

Het gaat om een pilot. Of op lange termijn het nieuwe liftbeleid ook op andere locaties wordt ingevoerd, wordt volgens haar nog onderzocht. Ze geeft aan dat gedragsverandering in de praktijk vaak een lastig proces is. Hans: “De meeste gebouwen zijn nu eenmaal zo ontworpen dat je als ware naar de lift getrokken wordt, zoals ook het Epy Drost-gebouw in Enschede. Maar ook daar kun je afspreken dat met de trap naar beneden gaan de nieuwe standaard wordt.”

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

Frank Futselaar Column10062022

Column: Hoera! Kennis is terug

Onlangs was ik op een tweedaags congres over toetsen in het hoger onderwijs. Het congres verliep zoals zulke congressen verlopen. Goede sprekers, slechte sprekers, levendige workshops, saaie workshops, mensen die met grote passie over iets praten en mensen die proberen je iets te verkopen.

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”