Campus Deventer

Smeerpotten moeten einde maken aan gekrijs en gepiep treinen bij Saxion Deventer

Het heftige gekrijs en gepiep van treinen in de bocht achter het spoor langs Saxion in Deventer is al jaren een enorme ergernis voor omwonenden. Ook docenten hadden er last van, zo zegt het buurtcomité dat strijdt tegen de overlast. Afgelopen week is spoorbeheerder ProRail begonnen met het plaatsen van tientallen 'smeerpotten' die met glijmiddel een einde moeten maken aan het lawaai.

Formeel is er geen contact geweest met Saxion, zegt Albert van Driel, lid van de werkgroep Deventer Spoor(t) die al jaren vecht tegen het treingepiep in Deventer. "Maar ons bereiken wel regelmatig signalen van docenten die er last van hebben. Toevallig sprak ik deze week nog een docent die me zei dat hij de ramen altijd noodgedwongen moet dichtdoen vanwege de herrie." 

Voor die docenten moet - net als dus voor de omwonenden - door de plaatsing van in totaal 36 smeerpotten verlichting komen. Het spoor achter Saxion ligt in in een bocht; de wrijving in die bocht zorgt voor een typisch snerpend gepiep, met name bij droog weer. 

Glijmiddel

De geplaatste smeerpotten, in jargon spoorstaafconditioneringssystemen, spuiten een biologisch afbreekbaar glijmiddel op het spoor. Dat moet wrijving wegnemen en zo een deel van het lawaai verhelpen. 

Het plaatsen van de smeerpotten duurt nog tot januari. De kosten bedragen ongeveer zeven ton, volgens ProRail. 

Helemaal weg is het geluid met de plaatsing van de potten niet, zegt omwonende Van Driel. ,,Het gaat eerder om een afname van zo'n vijf a tien decibel."

Bovendien blijft er wat te wensen over: het spoorviaduct over de Brinkgreverweg, op letterlijk een steenworp van Saxion, is volgens van Driel ook luidruchtig. "Die maakt een enorm lawaai. We hebben goede hoop dat daar op vrij korte termijn ook iets aan gebeurt, omdat er plannen zijn voor appartementen pal bij het viaduct."

Smeerpot Deventer.JPG

Zo ziet zo'n smeerpot eruit || Foto: ProRail 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Frank Futselaar Column10062022

Column: Hoera! Kennis is terug

Onlangs was ik op een tweedaags congres over toetsen in het hoger onderwijs. Het congres verliep zoals zulke congressen verlopen. Goede sprekers, slechte sprekers, levendige workshops, saaie workshops, mensen die met grote passie over iets praten en mensen die proberen je iets te verkopen.

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”