Campus Deventer

Smeerpotten moeten einde maken aan gekrijs en gepiep treinen bij Saxion Deventer

Het heftige gekrijs en gepiep van treinen in de bocht achter het spoor langs Saxion in Deventer is al jaren een enorme ergernis voor omwonenden. Ook docenten hadden er last van, zo zegt het buurtcomité dat strijdt tegen de overlast. Afgelopen week is spoorbeheerder ProRail begonnen met het plaatsen van tientallen 'smeerpotten' die met glijmiddel een einde moeten maken aan het lawaai.

Formeel is er geen contact geweest met Saxion, zegt Albert van Driel, lid van de werkgroep Deventer Spoor(t) die al jaren vecht tegen het treingepiep in Deventer. "Maar ons bereiken wel regelmatig signalen van docenten die er last van hebben. Toevallig sprak ik deze week nog een docent die me zei dat hij de ramen altijd noodgedwongen moet dichtdoen vanwege de herrie." 

Voor die docenten moet - net als dus voor de omwonenden - door de plaatsing van in totaal 36 smeerpotten verlichting komen. Het spoor achter Saxion ligt in in een bocht; de wrijving in die bocht zorgt voor een typisch snerpend gepiep, met name bij droog weer. 

Glijmiddel

De geplaatste smeerpotten, in jargon spoorstaafconditioneringssystemen, spuiten een biologisch afbreekbaar glijmiddel op het spoor. Dat moet wrijving wegnemen en zo een deel van het lawaai verhelpen. 

Het plaatsen van de smeerpotten duurt nog tot januari. De kosten bedragen ongeveer zeven ton, volgens ProRail. 

Helemaal weg is het geluid met de plaatsing van de potten niet, zegt omwonende Van Driel. ,,Het gaat eerder om een afname van zo'n vijf a tien decibel."

Bovendien blijft er wat te wensen over: het spoorviaduct over de Brinkgreverweg, op letterlijk een steenworp van Saxion, is volgens van Driel ook luidruchtig. "Die maakt een enorm lawaai. We hebben goede hoop dat daar op vrij korte termijn ook iets aan gebeurt, omdat er plannen zijn voor appartementen pal bij het viaduct."

Smeerpot Deventer.JPG

Zo ziet zo'n smeerpot eruit || Foto: ProRail 

Bas Klaassen

Bas Klaassen