TL

TL-balken eruit, LED erin

Saxion wil af van de TL-verlichting en overstappen op de meer duurzame LED-verlichting. De nieuwe lampen mogen een stuk slimmer zijn dan de huidige, die handmatig worden in- en uitgeschakeld. Een ‘openbare marktconsulatie’ moet de mogelijkheden in kaart brengen en een eerste schifting maken in potentiële leveranciers die mee doen in een aanbestedingsronde.

Als voorbeeld geeft Saxion de verlichtingssituatie in het Epy Drost-gebouw. Daar zijn 1768 lampen, waarvan gemiddeld dertig procent 14 uur per dag brandt, voornamelijk in de verkeersruimten. De overige lampen branden 7 uur per dag.

Verlichting-als-service

Eén van de mogelijkheden is om verlichting als een service in te kopen. Saxion zou dan een vast bedrag aan servicekosten per maand willen betalen, die de investeringskosten en het onderhoud in één keer afdekken.

De huismeesters van de verschillende gebouwen zouden daarmee vrijgespeeld worden, want zij zijn op dit moment verantwoordelijk voor de inkoop en het vervangen van defecte lampen. Een ander voordeel van ‘light as a service’ is de mogelijkheid om data te verzamelen.

rik

Rik Visschedijk