TL

TL-balken eruit, LED erin

Saxion wil af van de TL-verlichting en overstappen op de meer duurzame LED-verlichting. De nieuwe lampen mogen een stuk slimmer zijn dan de huidige, die handmatig worden in- en uitgeschakeld. Een ‘openbare marktconsulatie’ moet de mogelijkheden in kaart brengen en een eerste schifting maken in potentiële leveranciers die mee doen in een aanbestedingsronde.

Als voorbeeld geeft Saxion de verlichtingssituatie in het Epy Drost-gebouw. Daar zijn 1768 lampen, waarvan gemiddeld dertig procent 14 uur per dag brandt, voornamelijk in de verkeersruimten. De overige lampen branden 7 uur per dag.

Verlichting-als-service

Eén van de mogelijkheden is om verlichting als een service in te kopen. Saxion zou dan een vast bedrag aan servicekosten per maand willen betalen, die de investeringskosten en het onderhoud in één keer afdekken.

De huismeesters van de verschillende gebouwen zouden daarmee vrijgespeeld worden, want zij zijn op dit moment verantwoordelijk voor de inkoop en het vervangen van defecte lampen. Een ander voordeel van ‘light as a service’ is de mogelijkheid om data te verzamelen.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Gerrit Beumkes

Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”

Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.

“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten

Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.

Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien

Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.