aaa

Pim en Julia in actie voor klimaatbewuster Saxion: ‘Twijfelde of het überhaupt zin had mijn studie af te maken’

Klimaatverandering is een woord dat (ex-)Saxion-studenten Pim Janssen en Julia Dormann al lang niet meer gebruiken. “Het is crisis en daar moeten we nú naar handelen”, stellen de leden van Extinction Rebellion (XR). Ze willen XR binnen Saxion op de kaart zetten om meer aandacht te genereren voor de gevolgen van klimaatverandering. “In het onderwijs is nauwelijks aandacht voor de ernst van deze crisis.”

Het is niet zo dat ze graag actie wíllen voeren, ze kúnnen niet anders, zeggen ze. Vanuit die innerlijke drang sloten Pim Janssen en Julia Dormann zich twee jaar geleden aan bij de Enschedese vertakking van Extinction Rebellion: een internationale, sociale beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Nu willen ze de invloed van XR ook binnen Saxion vergroten, in de hoop dat meer mensen zich bewust worden van de ernst van de situatie en daar ook naar gaan handelen.

Waaruit is de behoefte ontstaan om Extinction Rebellion op de kaart zetten binnen Saxion?
Pim Janssen (in december afgestudeerd op Saxion, social work): “Voor het werven van leden zijn universiteiten en hogescholen een ideaal middel. Er zijn volgens mij best veel studenten en jongeren die zich bewust zijn van de klimaatcrisis en een manier zoeken om actiever te worden, maar die XR nog niet kennen. Deze jongeren hopen wij te bereiken. Extinction Rebellion is voor elk mens toegankelijk. Iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat, kan zich aansluiten bij XR.”

De vrees van Extinction Rebellion is kortgezegd dat de wereld naar de verdoemenis gaat, mede doordat vanuit de overheid te weinig wordt gedaan om de klimaat- en ecologische crisis een halt toe te roepen. Hoe wanhopig zijn jullie zelf?
Pim: “Ik voel sterke onzekerheid over de toekomst, en ben bang om plannen te maken. Er spelen continu allerlei vragen door mijn hoofd. Wil ik kinderen, ja of nee? Wat wil ik doen met mijn leven? Is er überhaupt een toekomst? De laatste twee jaar van mijn studie social work heb ik enorm geworsteld. Ik vroeg me sterk af of het wel zin had mijn diploma te halen als de wereld toch naar de klote gaat. Kan ik dan niet veel beter spijbelen en elke dag de straat opgaan om actie te voeren? Zo dacht ik.”

“Ik heb mijn studie uiteindelijk toch afgemaakt omdat mensen tegen mij bleven zeggen dat je een papiertje nodig hebt in deze samenleving om het verschil te kunnen maken. Maar ik ben heel bang dat we het punt bereiken waarop we niet meer terug kunnen. We hebben nog zo’n zes, zeven jaar om te zorgen dat de aarde niet zozeer opwarmt dat we de schade niet meer kunnen terugdraaien. We zijn de laatste generatie die daar nog wat aan kan veranderen.”

Julia (IHRM-student), instemmend: “Het is niet zo dat we actie wíllen voeren, we kúnnen niet anders. Het is crisis en daar moeten we nú naar handelen. Elke dag telt.”

aa

Julia Dormann, op de headerfoto Pim Janssen || Foto: eigen foto's

Hoe gaat Saxion in jullie ogen om met de thema’s duurzaamheid en klimaatverandering?
Julia: “In het onderwijs op Saxion wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan de ernst van de klimaatcrisis, vind ik. Iedereen is wel op de hoogte van klimaatverandering, maar lang niet iedereen reageert. Ik vind dat er in het onderwijs een taak ligt om het bewustzijn hierover te stimuleren bij studenten. Wij hopen eraan bij te dragen dat die aandacht stapje voor stapje wordt vergroot.”

Hoe gaan jullie dat doen; op welke wijze hopen jullie impact te maken?
Julia: “Een jaar geleden kwam mijn vriendin Alina Schäpker met het idee om een Green Office te realiseren op Saxion. Vanuit het Honours Programma Consious Business Challenge ben ik met haar gaan brainstormen, en ik heb vervolgens met Ingrid Bles (coördinator Green Office, red.) gewerkt aan de missie en visie vanuit het perspectief van de student. Ik ben blij dat er nu een Green Office is, maar vind het erg teleurstellend dat het is gelieerd aan Saxion, terwijl Alina en ik juist een onafhankelijke hub voor ogen hadden binnen Saxion. Het Green Office is nu niet volledig onafhankelijk en dat vind ik niet kloppen. Het zou juist púúr de belangen van de student moeten dienen. Neemt niet weg dat wij XR graag willen verbinden met het Green Office. Door middel van acties en oproepen kunnen we zo meer aandacht vestigen op de klimaatcrisis.”

Pim: “We hopen dat meer mensen zich bij ons aansluiten door de acties en evenementen die we kunnen organiseren. Het zou heel mooi zijn als het uiteindelijk resulteert in een vliegwieleffect, zodat steeds meer mensen bewuster gaan leven ten aanzien van de crisis waarin we verkeren.”

20 april: Betrokken besluitvorming = Burgerberaad

De overheid en instituten doen te weinig, zegt Extinction Rebellion. Maar hoe moet het dan wel? Is een burgerberaad misschien de oplossing? Daar gaat het op 20 april over, tijdens het online Studium Generale-programma Betrokken besluitvorming = Burgerberaad. Kom je ook?

Volg het

‘Dit soort initiatieven houdt ons scherp’

Ingrid Bles (coördinator Green Office en secretaris van werkgroep SDG’s op Saxion) reageert vanuit Saxion op de plannen en opvattingen van de Extionction Rebellion-leden. Zo stelt IHRM-studente Julia Dormann onder meer dat in het onderwijs op Saxion niet of nauwelijks aandacht wordt besteed aan de ernst van de klimaatcrisis.

“Het is goed dat ze in actie komen; dit soort initiatieven houdt ons scherp. En ik snap haar punt, maar je moet er wel voor waken dat je studenten niet tegen de haren instrijkt door ze via onderwijs een houding of visie op te leggen”, zegt Ingrid. “Vanuit het Green Office kiezen we er juist voor om te versterken wat er al is, dit een podium te geven en zo anderen te motiveren in actie te komen. Intrinsieke motivatie is vele malen krachtiger dan iets wat iemand doet omdat het wordt opgelegd.”

“Tegelijkertijd is het ook belangrijk te kijken wat we al wél doen binnen het onderwijs op Saxion”, stelt ze. Zo wijst ze op de jaarlijkse duurzaamheidsranglijst Sustainabul van Studenten voor Morgen, waarin Saxion over 2020 op de negende plaats staat van de dertig beoordeelde hogeronderwijsinstellingen.

Ze komt verder met de volgende cijfers: “Saxion kent 70 opleidingen. Bij 25 opleidingen worden op de website expliciet duurzaamheid en of SDG’s genoemd, bij 13 gebeurt dat impliciet. Voorbeelden van opleidingen zijn onder andere fashion textiles & technology, bouwkunde, tourism, bedrijfskunde en ruimtelijke ordening. En er zijn er dus meer. Voorbeelden van minoren zijn: circulaire economie, chemical engineering, global citizens en asset management in gebouwde omgeving. Er is ruimte voor verbetering, maar duurzaamheid en klimaatverandering zijn zeker thema’s die worden behandeld in het onderwijs van Saxion.”

Volgens de coördinator van het Green Office is het zeker mogelijk dat zij en XR samen gaan optrekken, zoals Julia wenst. “Ik snap dat Julia het vanuit haar perspectief betreurt dat het Green Office niet onafhankelijk van Saxion opereert. Dat komt doordat Saxion parallel aan haar plannen ook al bezig was een Green Office op te zetten. Maar het prille begin voor een verbinding is al gelegd; via reposts van XR op Instagram.”

Ingrid Bles roept ook andere studenten of medewerkers binnen Saxion op om ideeën, acties of activiteiten aan te melden. Dat kan via [email protected] of het Instagram-account greenoffice.saxion.

De uitgangspunten en kernwaarden van Extinction Rebellion

Extinction Rebellion opereert op basis van de onderstaande tien uitgangspunten en kernwaarden. Iedereen die deze principes en kernwaarden uitdraagt en ernaar handelt, mag spreken en in actie komen namens XR.

  1. Wij hebben een gedeelde visie op verandering
    - Wij willen een wereld doorgeven waarin ook de generaties na ons goed kunnen gedijen.
  2. Wij richten onze missie op wat nodig is
    - Het mobiliseren van 3,5% van de bevolking, de kritische massa die nodig is om een systeemverandering te bewerkstelligen.
  3. Wij hebben behoefte aan een regeneratieve cultuur
    - Oftewel: een gezonde en veerkrachtige cultuur die meebeweegt met de omstandigheden.
  4. Wij dagen ons giftige systeem en onszelf openlijk uit
    - Wij doorbreken de gewone gang van zaken en komen in actie voor verandering.
  5. Wij hechten waarde aan reflectie en leren
    - Wij doorlopen cycli van actie, reflectie, leren en plannen maken voor nieuwe acties. We leren van andere bewegingen en perspectieven én van onze eigen ervaringen.
  6. Wij verwelkomen iedereen en alles wat je als persoon meebrengt
    - Wij zetten ons in voor een laagdrempelige beweging waarin iedereen zich veilig kan voelen.
  7. Wij werken actief aan het inperken van machtsstructuren
    - Hiërarchie vervangen we door gelijkwaardige participatie van iedereen.
  8. Wij vermijden het beschuldigen en het te schande maken van anderen
    - Wij leven in een giftig systeem, maar we houden niemand daarvoor individueel verantwoordelijk.
  9. Wij zijn een geweldloos netwerk
    - Onze strategieën en tactieken zijn geweldloos. Voor ons is dit de meest effectieve manier om fundamentele verandering te bewerkstelligen.
  10. Wij baseren ons op autonomie en decentralisatie
    Samen creëren we de structuren die nodig zijn om machtsconcentratie tegen te gaan.

Bron: www.extinctionrebellion.nl.

Roy Heethaar

Roy Heethaar