klok

To avondklok or not to avondklok: “Voor mijn gezondheid is het eigenlijk wel goed”

Volgens de Haagse rechtbank is de door de overheid ingestelde avondklok onrechtmatig en moet-ie per direct van de baan. De regering gaat in hoger beroep. De studenten die wij spraken zetten niet gelijk de fles aan de lip als de mogelijkheid er komt. “Ik kijk er vooral naar uit om weer fatsoenlijk mijn werk te kunnen doen, zonder aangehouden te worden.”

Ach, als hij terugkijkt: die avondklok was tot nu toe niet eens zo slecht voor hem, zegt toegepaste psychologiestudent Laurens-Jan Huissen (25). Niet dat hij het er mee eens is. “Ik ben enorm voor vrijheid. Dus eerlijk gezegd; ik vind niet dat overheid voor zo’n lange tijd zo’n zware en ingrijpende maatregel als een avondklok zou moeten opleggen.” Maar voor zijn gezondheid is het niet slecht. “Sterker nog, voor mijn gezondheid was het behoorlijk goed. Ik kreeg er een beter ritme van. Ik ben elke dag om acht uur ’s ochtends opgestaan, omdat ik ’s avonds toch niet meer zoveel kon.”

Ook als de avondklok verdwijnt zet hij vanavond niet gelijk de bloemetjes buiten. “Het is niet zo dat ik er vanavond gelijk af lig, helaas. Ik zou wel willen, maar het zit er vandaag niet in. Vrienden willen dat wel, zie ik in de app.” Dan moet het vanavond gebeuren, denkt hij. “Het zou best eens kunnen dat vanavond hét moment is. Morgen gaat-ie misschien wel weer in.”

“Ik werd gisteravond aangehouden, met twee warme maaltijden naast me”

Jill Bussink (21, ook toegepaste psychologie) gaat vanavond in ieder geval niet gelijk op pad als het mag. Dat deed ze vanwege corona toch al niet meer, zegt ze. “Wat vooral enorm scheelt: ik kan dan weer normaal mijn werk doen.” Daar kijkt ze naar uit. “Ik bezorg pizza’s voor een restaurant in Doetinchem, maar werd gisteren aangehouden, met twee warme maaltijden naast me. Ik moest niet alleen mijn verklaring laten zien, mijn baas werd ook nog eens gebeld én ik moest mijn autopapieren laten zien. Stond ik zo een kwartier stil met die maaltijden en mocht ik het vervolgens aan de klant uitleggen.”

Op die irritatie na is de avondklok voor haar verder geen enorme last. “Bij mijn vriend kon ik bijvoorbeeld gewoon blijven slapen.” Ze denkt wel dat die enigszins geholpen heeft om samenkomende jongeren tegen te gaan. “Ik denk echt dat het wel helpt tegen de last-minute-chillings. Als mensen spontaan een feestje wilden bouwen, ging dat niet echt.” Waar ze niet rouwig om is: de avondklokspits verdwijnt dan weer. “Vanaf 20.30 zag je een enorme haast op de weg, ik zag ook veel ongelukken van mensen die opeens enorme haast hadden. Gelukkig zijn we daar nu vanaf.”

“Mijn irritatie zit niet in de avondklok, maar in de manier waarop ‘ie mogelijk wordt afgeschaft”

Voor Niels van Zanten, vierdejaars toegepaste psychologie, verandert er door de mogelijke afschaffing van de avondklok niet veel. “Ik hou me aan de richtlijnen en dus ga ik nu niet ineens de straat op vanavond. Eigenlijk zit mijn irritatie niet zozeer in de avondklok, maar in de manier waarop die nu misschien wordt afgeschaft. We hebben de coronarichtlijnen voor een reden, en het stoort dan dat de regelgeving laks is. We mogen met z’n allen we wat meer vasthoudend zijn.”

Deze lockdown komt Van Zanten prima door. “Natuurlijk mis je sociaal contact of ’s avonds nog even de deur uit. En vooral het duidelijke onderscheid: op Saxion kom je om te studeren, thuis is voor jezelf. Maar de dagen vullen zich wel. Ik heb mijn scriptie af en loop overdag stage.”

rik

Rik Visschedijk

Bas3

Bas Klaassen