Tweedejaarsstudenten van Saxion kunnen rekenen op een versoepeling van de bsa-norm met zes studiepunten vanwege de coronacrisis. Saxion kiest op dit moment niet voor afstel van het bindend studieadvies, zoals de Hanzehogeschool, of het helemaal schrappen van die norm, zoals Windesheim nu in een pilot doet. Het bsa voor eerstejaars is opnieuw uitgesteld.
Volgens beleidsadviseur Bert Wildering is duidelijk dat het effect van de coronacrisis niet alleen zijn uitwerking heeft op eerstejaarsstudenten, maar net zo goed op tweedejaarsstudenten. Wildering: “Saxion werkt keihard om het onderwijs aan te passen om te zorgen dat studenten zo weinig mogelijk hinder hebben van corona, maar dat ook tweedejaars daar last van hebben is zeker. Daarom hebben we gekozen voor een versoepeling van de norm voor alle tweedejaars met een uitgesteld bsa.”
Studenten die in het vorige studiejaar aan hun studiejaar begonnen kregen op alle Nederlandse hogescholen uitstel van hun BSA vanwege de effecten van de coronacrisis. Eerstejaars die dit jaar begonnen kunnen daar opnieuw op rekenen.
Pilot Windesheim
Hogeschool Windesheim kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat die school een pilot is begonnen waarbij helemaal geen sprake meer is van een bsa. Die beslissing is op Saxion niet genomen, zegt Wildering. “Dat willen we niet. Daarmee loop je te ver vooruit op een eventuele afschaffing van de bsa. Het is niet uitgesloten, maar Saxion maakt daar een afzonderlijke afweging over, los van corona. Dat neemt niet weg dat wij de pilot bij Windesheim met heel veel belangstelling volgen.”
1760 studenten
Volgens Wildering gaat het om een groep van ongeveer 1760 studenten die op Saxiondoorstroomde naar het tweede jaar zonder het benodigde aantal punten om de reguliere bsa-norm te halen. Hij schat in dat een aanzienlijk deel daarvan dit jaar alsnog aan de norm zal voldoen.
Tegelijkertijd is de versoepeling van de norm niet de enige maatregel die Saxion neemt om hen te helpen, zegt hij. “Als studenten hun bsa niet halen, dan kunnen zij aangeven dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. Corona-omstandigheden kunnen daar bij horen; we vragen directeuren van de academies om goed te kijken of de student extra last heeft gehad van corona.”
Saxion kiest voor een generieke maatregel: de versoepeling van de bsa-norm voor tweedejaars met een uitgesteld advies geldt voor alle academies. “Als er omstandigheden zijn die daar aanleiding toe geven kan een academie er in individuele gevallen van afzien een student af te wijzen.” Daarnaast moet er sprake zijn van extra begeleiding van deze groep studenten, zegt hij. “Maak de lijst van studenten die nu met extra vraagstukken dealen en help die op te lossen.”
Gerelateerde artikelen
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.