Studeren bij Saxion.jpg

Geen corona-afstel van bsa voor tweedejaars, wel versoepeling

Tweedejaarsstudenten van Saxion kunnen rekenen op een versoepeling van de bsa-norm met zes studiepunten vanwege de coronacrisis. Saxion kiest op dit moment niet voor afstel van het bindend studieadvies, zoals de Hanzehogeschool, of het helemaal schrappen van die norm, zoals Windesheim nu in een pilot doet. Het bsa voor eerstejaars is opnieuw uitgesteld.

Volgens beleidsadviseur Bert Wildering is duidelijk dat het effect van de coronacrisis niet alleen zijn uitwerking heeft op eerstejaarsstudenten, maar net zo goed op tweedejaarsstudenten. Wildering: “Saxion werkt keihard om het onderwijs aan te passen om te zorgen dat studenten zo weinig mogelijk hinder hebben van corona, maar dat ook tweedejaars daar last van hebben is zeker. Daarom hebben we gekozen voor een versoepeling van de norm voor alle tweedejaars met een uitgesteld bsa.”

Studenten die in het vorige studiejaar aan hun studiejaar begonnen kregen op alle Nederlandse hogescholen uitstel van hun BSA vanwege de effecten van de coronacrisis. Eerstejaars die dit jaar begonnen kunnen daar opnieuw op rekenen.

Pilot Windesheim

Hogeschool Windesheim kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat die school een pilot is begonnen waarbij helemaal geen sprake meer is van een bsa. Die beslissing is op Saxion niet genomen, zegt Wildering. “Dat willen we niet. Daarmee loop je te ver vooruit op een eventuele afschaffing van de bsa. Het is niet uitgesloten, maar Saxion maakt daar een afzonderlijke afweging over, los van corona. Dat neemt niet weg dat wij de pilot bij Windesheim met heel veel belangstelling volgen.”

1760 studenten

Volgens Wildering gaat het om een groep van ongeveer 1760 studenten die op Saxiondoorstroomde naar het tweede jaar zonder het benodigde aantal punten om de reguliere bsa-norm te halen. Hij schat in dat een aanzienlijk deel daarvan dit jaar alsnog aan de norm zal voldoen.

Tegelijkertijd is de versoepeling van de norm niet de enige maatregel die Saxion neemt om hen te helpen, zegt hij. “Als studenten hun bsa niet halen, dan kunnen zij aangeven dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. Corona-omstandigheden kunnen daar bij horen; we vragen directeuren van de academies om goed te kijken of de student extra last heeft gehad van corona.”

Saxion kiest voor een generieke maatregel: de versoepeling van de bsa-norm voor tweedejaars met een uitgesteld advies geldt voor alle academies. “Als er omstandigheden zijn die daar aanleiding toe geven kan een academie er in individuele gevallen van afzien een student af te wijzen.” Daarnaast moet er sprake zijn van extra begeleiding van deze groep studenten, zegt hij. “Maak de lijst van studenten die nu met extra vraagstukken dealen en help die op te lossen.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”