Studeren bij Saxion.jpg

Geen corona-afstel van bsa voor tweedejaars, wel versoepeling

Tweedejaarsstudenten van Saxion kunnen rekenen op een versoepeling van de bsa-norm met zes studiepunten vanwege de coronacrisis. Saxion kiest op dit moment niet voor afstel van het bindend studieadvies, zoals de Hanzehogeschool, of het helemaal schrappen van die norm, zoals Windesheim nu in een pilot doet. Het bsa voor eerstejaars is opnieuw uitgesteld.

Volgens beleidsadviseur Bert Wildering is duidelijk dat het effect van de coronacrisis niet alleen zijn uitwerking heeft op eerstejaarsstudenten, maar net zo goed op tweedejaarsstudenten. Wildering: “Saxion werkt keihard om het onderwijs aan te passen om te zorgen dat studenten zo weinig mogelijk hinder hebben van corona, maar dat ook tweedejaars daar last van hebben is zeker. Daarom hebben we gekozen voor een versoepeling van de norm voor alle tweedejaars met een uitgesteld bsa.”

Studenten die in het vorige studiejaar aan hun studiejaar begonnen kregen op alle Nederlandse hogescholen uitstel van hun BSA vanwege de effecten van de coronacrisis. Eerstejaars die dit jaar begonnen kunnen daar opnieuw op rekenen.

Pilot Windesheim

Hogeschool Windesheim kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat die school een pilot is begonnen waarbij helemaal geen sprake meer is van een bsa. Die beslissing is op Saxion niet genomen, zegt Wildering. “Dat willen we niet. Daarmee loop je te ver vooruit op een eventuele afschaffing van de bsa. Het is niet uitgesloten, maar Saxion maakt daar een afzonderlijke afweging over, los van corona. Dat neemt niet weg dat wij de pilot bij Windesheim met heel veel belangstelling volgen.”

1760 studenten

Volgens Wildering gaat het om een groep van ongeveer 1760 studenten die op Saxiondoorstroomde naar het tweede jaar zonder het benodigde aantal punten om de reguliere bsa-norm te halen. Hij schat in dat een aanzienlijk deel daarvan dit jaar alsnog aan de norm zal voldoen.

Tegelijkertijd is de versoepeling van de norm niet de enige maatregel die Saxion neemt om hen te helpen, zegt hij. “Als studenten hun bsa niet halen, dan kunnen zij aangeven dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. Corona-omstandigheden kunnen daar bij horen; we vragen directeuren van de academies om goed te kijken of de student extra last heeft gehad van corona.”

Saxion kiest voor een generieke maatregel: de versoepeling van de bsa-norm voor tweedejaars met een uitgesteld advies geldt voor alle academies. “Als er omstandigheden zijn die daar aanleiding toe geven kan een academie er in individuele gevallen van afzien een student af te wijzen.” Daarnaast moet er sprake zijn van extra begeleiding van deze groep studenten, zegt hij. “Maak de lijst van studenten die nu met extra vraagstukken dealen en help die op te lossen.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

dance kerk

Studenten zetten kerk op stelten met dancefeest in Gods tempel: “Wij gaan dit netjes doen”

Saxion-studenten Daan Eikelenboom en Nicky Schuddebeurs studeren Ondernemerschap & Retail Management. Ze hadden een ondernemersdroom: een techno- en housefeest organiseren in de monumentale Grote Kerk Apeldoorn. “We zochten een abnormale locatie voor een dance-evenement.” Vanavond komt die wens uit: een techno kerkfuif voor honderden jongeren. Hoe lukte dat?

Guus focus

Cartoon GUUS verdween tijdelijk uit expositieruimte Deventer; “Van kunst blijf je af”

Een klein mysterie, dat is het ‘verdwijnen’ van de cartoon van GUUS over de prijzen van de kantine. Die hangt in B.019 in Deventer, de doorloop van het theater richting de kantine. Maar dinsdag zagen we dat die verdwenen was, en daarvoor in de plaats hing een generieke Saxion-plaat. Die verdwijning is, na melding bij kunstcoördinator Ruben Sinkeldam, opgelost. Hij is niet te spreken over de actie. “Kunst emotioneert, maakt je vrolijk of juist boos. Maar je blijft er van af.”

Nick Velten (33) stopte met studeren en staat nu in Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs

Op jonge leeftijd begon Nick Velten (33) op het zolderkamertje bij zijn ouders thuis met het bouwen van websites, wat uitgroeide tot zijn eigen bedrijfje. Daarnaast studeerde hij Commerciële Economie op Saxion. “Dat was een voorwaarde van mijn vader.” Toch stopte hij met studeren, want zijn bedrijf bleef groeien. Inmiddels is zijn bedrijf verkocht en dit levert hem een plek op in de Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs 2023: nummer 73 met een geschat vermogen van 17 miljoen. “Die schatting is veel te hoog.”