kleding

Studenten buigen zich over duurzame kledingindustrie

Statiegeld op kleding, een eerlijke prijs betalen voor je jeans of een leefbare lonen-keurmerk, zomaar een paar studenten-ideeën om de kledingindustrie te verduurzamen. Want de productie van kleding moet een stuk verantwoorder, vinden de partijen.

De ideeën van de kledingfabriek van de toekomst werden begin deze week gepresenteerd. In online bijeenkomsten bedachten deskundigen uit het werkveld met studenten van Saxion en de Hanzehogeschool oplossingen voor de verschillende problemen waar de kledingindustrie mee te maken heeft. Denk aan verspilling, kinderarbeid, moderne slavernij en milieuvervuiling. De ideeën werden overgedragen aan The Green Hub en The Green Office zodat zij dit verder kunnen doorvoeren in het onderwijs.

De studenten en deskundigen begonnen met vrije brainstormsessies. Dit deden zij voor de categorieën productie, arbeid, logistiek en communicatie. De studenten vroegen zich af wat het belangrijkste doel van de kledingketen moet zijn als geld geen rol speelt en of ze een klimaatneutraal proces kunnen ontwikkelen voor winkeliers, pakketdiensten en consumenten als alternatief voor het huidige logistieke proces.

Toekomst

Volgens de initiatiefnemers zit er toekomst in het project. Janine Brons: “Bij de Hanzehogeschool kun je met dit project afstuderen. Van hieruit willen we ook nieuwe projecten lanceren en we gaan deze thema’s verder uitwerken met buitenlandse studenten.” Bij Saxion is dat niet anders. Ingrid Bles (Green Office) wil het project een vervolg geven in het Top Talent project. Daarnaast wil ze in oktober samen met de universiteit Twente en het ROC van Twente een bijeenkomst rond dit thema organiseren tijdens de week van de duurzaamheid.

Maar het belangrijkste: de studenten zijn enthousiast, en dan vooral over de interdisciplinaire aanpak. Silas Raben (student fashion & textile technologies): “Het was heel vernieuwend om ideeën te horen van studenten van andere opleidingen. Zij hebben een andere gedachtegang. Ik had zelf al wat oplossingen in m’n hoofd, maar zij kwamen met andere onderwerpen waar ik zelf nog niet over na had gedacht. Je bent soms zo bezig met je eigen opleiding waardoor je eigenlijk te veel in hokjes denkt.”

Initiatief

Het initiatief kwam van Janine Brons van The Green Ambassador Hub. Samen met Jan Chris Hullegie, (Smart Solutions-coördinator Fashion & Textile Technologies) werkt ze aan de vertaling van de Sustainable Development naar het onderwijs. In dit geval groen ambassadeurschap en studenten stimuleren om zich met duurzame thema’s bezig te houden. Alle deelnemende studenten krijgen het Green Ambassador-certificaat.  

Foto: flickr/creativecommons // International Labour Organisation
Eline's auteursfoto

Eline Droppers