zelftest

Studenten laten zelftest links liggen: ‘Overbodig, ik ben al gevaccineerd’

Vrijwel geen student test zich twee keer per week zelf op corona, terwijl de overheid en Saxion dat wel vragen. Dat blijkt uit een vragenronde van SaxNow onder honderd studenten. De meeste studenten geven aan dat ze het advies kennen, maar volgen dat niet op. “Ik heb geen zin in die stok in mijn neus.”

In de hal in Enschede liggen de testen in een doos, klaar om mee te nemen. Daarnaast kunnen de testen gratis worden besteld bij de Rijksoverheid. Een half uurtje posten in de hal van het Ko Wierenga-gebouw laat zien: geen mens, student of medewerker grijpt er één of twee mee.

“Alleen bij klachten”

SaxNow vroeg honderd studenten of ze zichzelf regelmatig testen op corona. Nee, aldus 95 van de 100 gevraagden. “Ik test mezelf alleen als ik klachten heb”, zegt Maartje van Gaalen (social work). Alec van Lier (bedrijfseconomie) heeft “geen zin om een stok in zijn neus te douwen”. En Milène Buikema (international human resource) vindt zelftesten niet nodig omdat ze gevaccineerd is.

Deze studenten hadden geen bezwaar om met naam en toenaam genoemd te worden, de meesten uit de ‘nee’-groep wilden dat niet. Hun argumenten om niet te testen zijn vooral dat ze al volledig gevaccineerd zijn en geen klachten hebben. Daarmee vinden ze testen ‘overbodig’. Praktisch alle studenten zeggen wel op de hoogte te zijn van test-advies. Voor twee van de honderd was het nieuw. Maar deze twee zijn niet van plan zich vanaf nu te gaan testen.

Onder de studenten die wél regelmatig een zelftest afnemen, behoort Melanie ter Weele (social work). Dat doet ze omdat haar oom met kanker in het verzorgingshuis ligt en ze wil hem blijven bezoeken. Sanne Koopman (human resource management) zegt: “Ik doe het voor de veiligheid van mijzelf en anderen.” Fynn Sissingh (‘liever geen studie’) is resoluut op de vraag waarom hij wel test: “Because school says we need to, that’s why”.

“Doe een zelftest”

De overheid adviseert wél te testen, op haar site maar ook bij monde van demissionair minister Hugo de Jonge op twitter: “Doe een zelftest voordat je weer naar school gaat. Zo voorkom je dat klasgenoten besmet raken en de klas in quarantaine moet.” Saxion zelf schrijft: ‘We vragen je om jezelf door middel van een zelftest te blijven testen op het coronavirus voor je naar Saxion komt. Het kabinet adviseer om dit twee keer per week te doen.”

Saxion-woordvoerder Karin Effing  ‘valt het tegen’ dat zo weinig studenten zich testen voordat ze naar school komen. “Ik denk dat we allemaal weer blij zijn dat de hogeschool open is en we elkaar weer ontmoeten. Juist daarom is het van belang om regelmatig jezelf te testen. Dat moedigen we aan. Ik hoop dat de studenten elkaar hierop aanspreken en wij blijven het belang van de zelftests onder de aandacht brengen.”

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow