taras

Ook in Deventer hulpactie voor Oekraïne van start

Ook in Deventer kunnen nu hulgoederen worden gebracht voor Oekraïne. Dat kan bij de receptie van ACT op de derde verdieping. IBS-student Taras Gnelytsia en Illya Brodovskyi (ICT) hebben daar vlakbij een kamer (D3.26) ingericht. Ze geven woensdag een presentie over hun land.

Voor Taras (18) is de hulpactie een goede manier om zijn zinnen te verzetten. De eerste twee dagen van de invasie was hij flink van slag, zegt hij. “Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Niemand heeft er iets aan als ik apathisch ben. Ik ben gewoon weer aan het studeren en doe dit erbij.”

Contact met de familie en vrienden heeft Taras constant. Ze wonen in een stadje zo’n 100 kilometer van Kiev. Het is relatief rustig, vertelt hij. “Het is niet zoals de steden die nu onder vuur liggen. Maar ook thuis merken ze de oorlog. Vanochtend werd de school nog gebombardeerd.”

Taras wil bewustwording voor de situatie. Daarom geeft hij woensdag 16.30 uur een presentatie over de cultuur en geschiedenis van zijn land. “Dit is wat we kunnen doen”, zegt hij. “We moeten positief en sterk blijven, zodat we uiteindelijk als overwinnaars uit de strijd komen.”

Do­ne­ren? Dat Kan.

Vooral nodig zijn medicijnen, kleding, voedsel, maar ook bijvoorbeeld mobiele telefoons en powerbanks. Hier een complete lijst.

Geld doneren? Via deze link kan dat. 

Taras Gnelytsia mailen kan ook: 496677@student.saxion.nl

rik

Rik Visschedijk