studenten trein deventer

Zeven procent minder studenten: voorspelde krimp lijkt ingezet, maar onder meer Associate Degrees moeten tij keren

Saxion waarschuwt er al langer voor: er komt demografische krimp onder jongeren aan, en daarmee minder instroom van studenten. Dit jaar lijkt die trend ingezet, er is zeven procent minder instroom dan vorig jaar. Dat is een nog grotere afname dan de landelijke daling van 5,5 procent bij de hbo’s, blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van de Vereniging Hogescholen. Maar Saxion verwacht dat in de toekomst de krimp gedeeltelijk is op te vangen met onder andere uitbreiding van onderwijsaanbod.

Saxion zag al dat het aantal leerlingen in de regio krimpt, en daarmee het aantal nieuwe studenten zal afnemen. Richting 2030 naar misschien 1.500 studenten per jaar minder, zo werd voorgerekend in een beleidsstuk. En minder studenten, minder geld vanuit de overheid.

Timo Kos, lid van het college van bestuur, zegt dat Saxion zich op deze demografische krimp heeft voorbereid, bijvoorbeeld door de uitbreiding van het aantal voltijd Associate Degrees, groei bij de deeltijd-opleidingen, het portfolio in Apeldoorn en de uitbreiding van het onderzoek. “Behoud van studentenaantallen is geen doel op zich”, zegt hij. “We doen het voor de toekomstige arbeidsmarkt.”

Associate Degree?

De Associate Degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding, waarvoor je een wettelijk erkend hbo-diploma krijgt. Leren en de vaardigheden toepassen in de praktijk staan centraal. De Ad is ‘de brug tussen mbo en hbo’: het niveau ligt tussen mbo-4 en de hbo-bachelor. Daarmee is de Ad er vooral voor studenten met een mbo-diploma (niveau-4) op zak, met een aantal jaren werkervaring. Er zijn voltijd en deeltijd Ad’s. Op dit moment biedt Saxion twee voltijd Ad’s aan en zeven in deeltijd. De ambitie is om vooral in de voltijd Ad’s te groeien. 

De inkomsten die Saxion zou mislopen zijn niet het probleem, zegt Kos. Saxion zou met ‘natuurlijk verloop’, dus medewerkers die elders gaan werken of met pensioen gaan, financieel de slinkende studentenpopulatie kunnen opvangen als dat nodig blijkt. “Maar als grote kennisinstelling willen we bijdragen aan een vitale regio, ook in de toekomst”, zegt Kos. “Daar horen goed opgeleide mensen bij. En juist om die reden hebben we in onze strategie ingezet op het ontwikkelen van meer voltijd Associate Degrees, groei van het deeltijdonderwijs, gerichte groei van internationalisering voor onze regio en versterking van ons onderzoek en masterportfolio.”

Stabiel

Als Saxion al die ambities realiseert, dan blijft de studentenpopulatie de komende vijf jaar nog stabiel, in deze prognose. De Associate Degrees zijn volgens Kos een belangrijk instrument: “Een groot deel van onze instroom bestaat uit mbo’ers die naar Saxion komen voor een bachelor, dat is zo’n 40 procent van de gehele instroom. We zien dat de Associate Degrees drempelverlagend zijn, het maakt nogal verschil of je aan een vierjarige studie begint of aan een tweejarige. En we zien dat deze studenten vaak alsnog kiezen om een bachelor te voltooien.”

Voor de uitvoering van de strategie is 13 miljoen euro gereserveerd. Dat wordt vooral in het onderwijs in Deventer en Apeldoorn geïnvesteerd, omdat het college van bestuur denkt dat hier nog ruimte is om meer eerstejaars te trekken naar een bacheloropleiding. In Enschede is dan weer wat meer nadruk op internationalisering. Het geld wordt ook besteed aan de verdere groei van deeltijdonderwijs, de versterking van het masteraanbod en de verdere ontwikkeling van onderzoek.

Volgens Kos zal het ontwikkelen van Associate Degrees en het deeltijdonderwijs geen gevolgen hebben voor het personeel. “De voltijd Associate Degrees vinden plaats binnen de reguliere bachelors en het deeltijd onderwijs is ondergebracht bij de Parttime School. Daarnaast is er strategisch budget gereserveerd om personeel van academies vrij te maken voor de ontwikkeling van nieuwe voltijd Associate Degrees.”

rik

Rik Visschedijk