deventer

Nog altijd te weinig vaste contracten, college van bestuur grijpt in

Het lukt niet om het aantal vaste contracten op te schroeven op Saxion, terwijl dit wel de bedoeling en afspraak is. Daarom grijpt het college van bestuur in: nieuwe medewerkers krijgen een zogenaamd D3-contract, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen. Daarmee hebben die medewerkers gelijk uitzicht op een vast contract na de eerste aanstelling. De CMR vroeg zich af waarom dit niet al het geval is: “Het staat al drie jaar zo in de CAO.”

Uit een analyse blijkt dat geen enkele dienst op dit moment voldoet aan de norm qua flex-contracten; allemaal hebben ze relatief te veel tijdelijke contracten. Bij de academies voldoet zeventig procent aan de norm. Zo’n negentig procent van de nieuwe docenten/onderzoekers krijgt nu een tijdelijk contract, zonder direct uitzicht op vast contract. Dat geldt ook voor de nieuwe medewerkers van de diensten.

De CMR toonde zich eerder al ontevreden over de gemaakte voortgang op dit vlak, maar ook het CvB concludeert nu dat er nog te weinig vooruitgang is. Dus grijpt het bestuur in. Het gaat om een tijdelijke maatregel, tot Saxion aan de gemaakte afspraken voldoet.

Vanaf 15 oktober

Directeuren van diensten en academies dienen vanaf 15 oktober nieuwe medewerkers een D3-contract te bieden: tijdelijk met uitzicht op daarna gelijk een vast contract. Tenzij er gegronde redenen zijn om dat niet te doen, dat moeten ze dan aanvragen bij de directeur HRM. Tijdelijke contracten in de tweede periode dienen omgezet te worden in een vast contract, opnieuw met een tenzij.

Het contract van medewerkers met een tijdelijk jaarcontract dient na afloop te worden omgezet in een vast contract (of er moet afscheid genomen worden). Daarbij geldt in principe een verbod op een nieuw tijdelijk contract, tenzij er heel goede redenen zijn om dat wel te doen.

Ingreep

Het CvB besprak de ingreep onlangs met de centrale medezeggenschap (CMR). In de woorden van CvB-lid Jan-Willem Meinsma: “We spraken vorig jaar over de verhouding vast-flex, en hebben afspraken gemaakt. Uit een eerste rapportage blijkt dat wij die afspraak, om meer medewerkers naar een vaste aanstelling te krijgen, niet gaan halen. En dus gaan we iets tegen onze gewoonte in doen: een regelingreep.”

De CMR kreeg de notitie de avond voor de vergadering met het college van bestuur, en kon nog niet inhoudelijk reageren. Dat zou ook niet zoveel uitmaken, want de ingreep is al gedaan door het CvB en instemming is niet nodig, zei Meinsma. “We willen voorkomen dat jullie eind van het jaar zeggen: het CvB is haar afspraken niet nagekomen.”

Forse maatregel

Collegevoorzitter Anka Mulder noemde de opdracht voor de directeuren een ‘forse maatregel’. Tonny Chu vroeg zich namens de CMR af op welke manier dit dan een forse ingreep is. “Dit staat al drie jaar in de CAO”, zei hij. Op die opmerking reageerde Meinsma. Hij zei dat een ingreep ‘best heftig’ is, en dat het college van bestuur hierover in gesprek gaat met de directeuren.

Het college van bestuur ziet daarnaast een mogelijkheid om snelle winst te behalen. In de tellingen worden Fast Forward-aanstellingen namelijk meegeteld bij de flexibele contracten, net als stagiairs, buddy’s en studentassistenten. Die wil het CvB er uit filteren. Het is volgens Meinsma namelijk niet de bedoeling om die mee te tellen bij de flexibele schil. Bij de ingreep speelt ook de veranderende arbeidsmarkt een rol, en beeldvorming van Saxion als werkgever.

bas, rik

Bas Klaassen, Rik Visschedijk