Het college van burgemeester en wethouders dacht er al hardop aan, de Apeldoornse raad is nu ook voor. Apeldoorn, de stad met Saxionscholen, moet nog voor 2030 zeshonderd nieuwe studentenwoningen hebben. Daarmee ontstaat er in de toekomst een campus-achtige omgeving naast het Apeldoornse centrale station.
Bij de introductie van dit studiejaar klaagden Apeldoornse Saxion-studenten, zoals Nick Janssen, erover. En ook een Saxion-docent als Marc Vink, Lecturer Hospitality Management, sloeg alarm. In Deventer en Enschede zullen Saxion-studenten het vast ook lastig hebben om een woning te vinden, maar Apeldoorn sloeg alles wanneer je als student op kamerjacht ging.
De Apeldoornse politiek ziet het probleem nu ook en komt met beloftes. Voor 2030 moeten er zeshonderd extra studentenwoningen gecreëerd worden in de stad. Dit getal is opgenomen in de uitvoeringsagenda Stadmaken op de Veluwe, laten woordvoerders van de gemeente Apeldoorn weten. Ook de buurten waar de studentenwoningen komen zijn aangewezen.
In de uitvoeringsagenda staan politieke doelen waaraan burgers en raadsleden de gemeentelijke bestuurders kunnen houden én op basis waarvan ook eventueel afgerekend kan worden met bestuurders. De zittende macht, de coalitie, dacht al langer aan honderden extra studentenwoningen, de raad stemde onlangs in met zeshonderd extra studentenhuizen.

De beoogde plek voor de campus-achtige omgeving, naast het centraal station.
Foto's: Ronald Hissink
Die nieuwe woningen komen in het zogenoemde Apeldoornse spoorgebied. Daar bevinden zich meerdere onderwijsinstellingen, waaronder Saxion. Locaties die aangewezen zijn voor de woningbouw zijn buurtje ‘Veldhuis’, zoals ze het in Apeldoorn noemen, en tevens de naastgelegen kanaalstrook en Molenstraat-Centrum. Precies in die buurt, vlak voor de spoorlijnen, huisvest Saxion de opleidingen Hotel Management, Security Management en Integrale Veiligheidskunde.
Wel of geen campus?
Studenten droomden weleens van een campus op de locatie in Apeldoorn, waar alle studentenwoningen in één of meerdere blokken pal naast elkaar zouden staan. In het gebied slaan scholen en studenten de klok, campusachtig wordt het daarmee, maar een ‘volwaardige campus’ gaat er niet komen, vertelt gemeentewoordvoerder Roel van Vemde: “De verwachting is dat niet alle studentenhuisvesting geclusterd wordt op één plek, maar verspreid over meerdere locaties in dit gebied.”
In de buurt blijven ook bedrijven en ondernemers actief en andere - niet studentikoze - bewoners behouden er hun huis. Gemeentewoordvoerder Van Vemde: “Maar het is wel de ambitie van de gemeente Apeldoorn om samen met de Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering meer studies aan te bieden in dit specifieke gebied. Het ligt voor de hand om de verschillende onderwijsinstellingen rond dit stationsgebied te clusteren.”

Houd een rondgang in die buurt en huidige bewoners lijken geen moeite met de plannen te hebben. Fred Brandwijk heeft nabij de locatie een muziekwinkel voor drummers, hij spreekt zich graag uit. “Van deze plannen wist ik trouwens helemaal niet. Maar meer studenten hier lijkt mij geen probleem. Het is een levendige hoek van Apeldoorn, dus het past hier wel. Ik kan mij niet voorstellen dat veel mensen hier moeite mee zouden hebben.”
Sebilla Postma woont nu achter de Saxion gebouwen. “Zelf hadden we ook een tijd waarin we studeerden, dat was gelukkig in een periode zonder woningnood. Niets fijner dan je eigen plekje binnen hengelen, als je studeert, en dat is voor de huidige generatie een drama. Daarom heb ik er geen enkele moeite mee als hier meer studenten om mij heen komen wonen.”
Nog even geduld
Saxion-studenten in woningnood hoopten dat de studentenkamers aan de Brinklaan al onderdeel van de zeshonderd nieuwe studentenwoningen waren. Daar werd in januari een woningencomplex geopend met tientallen studentenkamers. Gemeentewoordvoerder Van Vemde: “Alleen dit is een bouwinitiatief van Wittenborg geweest''. Wittenborg is een particuliere school voor met name internationale studenten. “De woningen daar zijn enkel voor hun studenten.''
Voordat de eerste woningen van het plan gerealiseerd zijn, zijn de studenten in Apeldoorn minimaal een schooljaar verder.

Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.