Saxion krijgt een nieuwe cateraar: Compass Group heeft de aanbesteding gewonnen en runt vanaf 1 januari de restaurants, koffiepunten en bakery’s op Saxion. Daarmee verdwijnt Appèl, dat de afgelopen jaren de catering deed. Ook de AH to Go’s gaan verdwijnen, maar daar komt wel een vergelijkbaar concept voor terug: ze worden omgebouwd tot Spar University.
Compass Group (eigenaar van Eurest) geldt als het grootste cateringbedrijf ter wereld en doet de catering op heel veel Nederlandse universiteiten en hogescholen, al dan niet onder de naam Campus. Jan Tromp, directeur van de Facilitaire Serviceorganisatie (FSO), zegt tevreden te zijn met de nieuwe cateringpartij, in wat hij een lastige markt noemt. Dat blijkt ook uit het aantal partijen dat zich had ingeschreven voor de catering: dat waren er twee. “Neemt niet weg dat we heel tevreden zijn over de uitkomst.”
Het gaat om een soort concessieovereenkomst, legt hij uit. Dat betekent dat Saxion niet - zoals in kantooromgevingen wel voorkomt - betaalt voor de diensten van een cateraar, maar de ruimte beschikbaar stelt aan de Compass Group, die vervolgens zelf hun geld verdienen door een rendabele omzet te draaien. Het gaat om een contract voor in ieder geval vijf jaar, met een mogelijke verlenging van drie keer één jaar.
Duurzaamheid
Volgens Tromp is duurzaamheid heel belangrijk geweest bij de aanbesteding. “We hebben heel erg ingezet op aandacht voor gezonde en plantaardige producten, maar net zo goed op bijvoorbeeld eiwittransitie.” Ook het gebruik van regionale producten speelde een rol.
Over de prijzen van de nieuwe cateraar kan hij nog niet zo veel kwijt. Dat gaat de komende maanden concreter worden. “Maar wat mee heeft gespeeld is dat er ook altijd een keuze moet zijn voor de kleine beurs, dus dat zal zeker het geval zijn.”
Ook voorziet hij meer samenwerking tussen onderwijs en onderzoek en de cateraar. “Je kunt je dus bijvoorbeeld voorstellen dat we met HBS gaan onderzoeken hoe we het cateringaanbod gaan optimaliseren.” Volgens hem wordt er bovendien heel actief onderzoek gedaan naar de klanttevredenheid. “Dat is een taak van de exploitant zelf.”
Onbemande koffie-automaten met verse bonen
Parallel aan de aanbesteding voor de catering, liep ook een zoektocht naar een nieuw bedrijf voor de koffie-automaten. MAAS Automaten is de nieuwe partij die straks de automaatkoffie van Saxion gaat leveren. Volgens Tromp zijn er straks niet twee – zoals nu – maar drie kwaliteitsniveau’s van koffie te krijgen.
Behalve de basiskoffie uit de automaten (instantkoffie) en de verse bonenkoffie uit de koffiehoeken, komen er ook onbemande automaten die verse bonenkoffie gaan uitgeven. Die koffie wordt niet gratis, maar de prijs zal volgens Tromp lager zijn dan de verse koffie die je bij de barista’s in de koffiehoeken kan halen.
Zitgedeelte Enschede
Het contract met de nieuwe cateraar gaat per 1 januari in, maar dat betekent niet dat dan gelijk dat alles helemaal ingericht is. Tromp: “We gaan in fases naar het niveau waar we willen zijn. Daar verwachten we dan begin volgend schooljaar te zijn.”
Onafhankelijk van de aanbesteding gaat ook het zitgedeelte bij het restaurant in het hoofdgebouw in Enschede op de schop. Dat zitgedeelte moet aantrekkelijker worden, zegt Tromp, en meer de ontmoeting bevorderen, zoals dat bijvoorbeeld bij de Bakery op de eerste verdieping van hetzelfde gebouw ook al gebeurt. Ook voor het zitgedeelte van het restaurant in Deventer is die ambitie er.

Hoe komt dat er nou straks uit te zien? Om daar een beeld van te krijgen vroeg SaxNow via FSO impressies op bij de Compass Group. Op deze zie je bijvoorbeeld de koffiebar in het Ko Wierenga. Bron: Compass Group

Impressie van wat nu nog de 'bakery' is in het Ko Wierenga in Enschede.

Het restaurant in het Epy Drost-gebouw.

Impressie uit de voormalige Nettenfabriek in Apeldoorn.
Gerelateerde artikelen
Onbezongen held Jolanda Plate: “De minder leuke dingen moeten ook gedaan worden”
Als we schoonmaakster Jolanda Plate interviewen, zijn de diploma-uitreikingen net achter de rug. Al dat feesten heeft zijn nadelen: borrelnootjes, overal borrelnootjes, achter elke tafel en in elke spelonk. “Ik kan geen borrelnootje meer zien”, zegt Plate, maar ze lacht erbij. Om dan te komen met een uitspraak die ze vaak zal herhalen: “Maar ook die dingen moeten gedaan worden.”
Fotoserie: Apeldoorn is aan!
Fotograaf Ronald Hissink was voor ons bij STUFU, het intro-feest in Apeldoorn. Hij zag: goede vibes, leuke ontmoetingen, en zoals elk jaar in Apeldoorn vooral heel veel gastvrijheid en gezelligheid.
Protest tegen komst Dick Schoof bij opening hogeschooljaar; “Erkenning voor destructief beleid”
Een groep medewerkers van de opleiding Interior Design & Interior Brand Identity maakt bezwaar tegen de keuze om demissionair minister-president Dick Schoof uit te nodigen voor de Opening Hogeschooljaar. Dat doen ze in een open brief gericht aan het college van bestuur. “De keuze voor deze spreker suggereert legitimiteit en waardering voor een koers die juist haaks staat op waar wij als onderwijsinstelling voor (zouden moeten) staan”, schrijven ze.