Locatie 1 Epy Drost Enschede.png

Compass Group is nieuwe cateraar, AH to Go wordt straks Spar University

Saxion krijgt een nieuwe cateraar: Compass Group heeft de aanbesteding gewonnen en runt vanaf 1 januari de restaurants, koffiepunten en bakery’s op Saxion. Daarmee verdwijnt Appèl, dat de afgelopen jaren de catering deed. Ook de AH to Go’s gaan verdwijnen, maar daar komt wel een vergelijkbaar concept voor terug: ze worden omgebouwd tot Spar University.

Compass Group (eigenaar van Eurest) geldt als het grootste cateringbedrijf ter wereld en doet de catering op heel veel Nederlandse universiteiten en hogescholen, al dan niet onder de naam Campus. Jan Tromp, directeur van de Facilitaire Serviceorganisatie (FSO), zegt tevreden te zijn met de nieuwe cateringpartij, in wat hij een lastige markt noemt. Dat blijkt ook uit het aantal partijen dat zich had ingeschreven voor de catering: dat waren er twee. “Neemt niet weg dat we heel tevreden zijn over de uitkomst.”

Het gaat om een soort concessieovereenkomst, legt hij uit. Dat betekent dat Saxion niet - zoals in kantooromgevingen wel voorkomt - betaalt voor de diensten van een cateraar, maar de ruimte beschikbaar stelt aan de Compass Group, die vervolgens zelf hun geld verdienen door een rendabele omzet te draaien. Het gaat om een contract voor in ieder geval vijf jaar, met een mogelijke verlenging van drie keer één jaar.

Duurzaamheid

Volgens Tromp is duurzaamheid heel belangrijk geweest bij de aanbesteding. “We hebben heel erg ingezet op aandacht voor gezonde en plantaardige producten, maar net zo goed op bijvoorbeeld eiwittransitie.” Ook het gebruik van regionale producten speelde een rol.

Over de prijzen van de nieuwe cateraar kan hij nog niet zo veel kwijt. Dat gaat de komende maanden concreter worden. “Maar wat mee heeft gespeeld is dat er ook altijd een keuze moet zijn voor de kleine beurs, dus dat zal zeker het geval zijn.”

Ook voorziet hij meer samenwerking tussen onderwijs en onderzoek en de cateraar. “Je kunt je dus bijvoorbeeld voorstellen dat we met HBS gaan onderzoeken hoe we het cateringaanbod gaan optimaliseren.” Volgens hem wordt er bovendien heel actief onderzoek gedaan naar de klanttevredenheid. “Dat is een taak van de exploitant zelf.”

Onbemande koffie-automaten met verse bonen

Parallel aan de aanbesteding voor de catering, liep ook een zoektocht naar een nieuw bedrijf voor de koffie-automaten. MAAS Automaten is de nieuwe partij die straks de automaatkoffie van Saxion gaat leveren. Volgens Tromp zijn er straks niet twee – zoals nu – maar drie kwaliteitsniveau’s van koffie te krijgen.

Behalve de basiskoffie uit de automaten (instantkoffie) en de verse bonenkoffie uit de koffiehoeken, komen er ook onbemande automaten die verse bonenkoffie gaan uitgeven. Die koffie wordt niet gratis, maar de prijs zal volgens Tromp lager zijn dan de verse koffie die je bij de barista’s in de koffiehoeken kan halen.

Zitgedeelte Enschede

Het contract met de nieuwe cateraar gaat per 1 januari in, maar dat betekent niet dat dan gelijk dat alles helemaal ingericht is. Tromp: “We gaan in fases naar het niveau waar we willen zijn. Daar verwachten we dan begin volgend schooljaar te zijn.”

Onafhankelijk van de aanbesteding gaat ook het zitgedeelte bij het restaurant in het hoofdgebouw in Enschede op de schop. Dat zitgedeelte moet aantrekkelijker worden, zegt Tromp, en meer de ontmoeting bevorderen, zoals dat bijvoorbeeld bij de Bakery op de eerste verdieping van hetzelfde gebouw ook al gebeurt. Ook voor het zitgedeelte van het restaurant in Deventer is die ambitie er.

Ko Wieringa Enschede locatie 4 01.png

Hoe komt dat er nou straks uit te zien? Om daar een beeld van te krijgen vroeg SaxNow via FSO impressies op bij de Compass Group. Op deze zie je bijvoorbeeld de koffiebar in het Ko Wierenga. Bron: Compass Group

Locatie 2 Ko Wieringa Enschede 01.png

Impressie van wat nu nog de 'bakery' is in het Ko Wierenga in Enschede. 

Locatie 1 Epy Drost Enschede.png

Het restaurant in het Epy Drost-gebouw. 

Locatie 3 Spoorstraat Apeldoorn.png

Impressie uit de voormalige Nettenfabriek in Apeldoorn. 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Noor Schmidt

De stijl van Noor: ‘Kleding en sieraden zijn deel van je identiteit’

Noor Schmidt is populair op TikTok, zo populair dat er zelfs samenwerkingen uit voortkomen, met kledingmerken als Na-kd en een sieradenmerk als MyJewellery. Dat Noor op de hoogte is van de laatste trends blijkt ook uit haar outfit; een broek met panterprint – dé trend van komend seizoen - gecombineerd met een oversized blazer en een paar Adidas samba’s, die sinds afgelopen jaar niet meer weg te denken zijn. “Ik speel regelmatig in op trends, maar merk ook ik dat zelf soms voorloop.”

Talida Header

Pretty in Pink! How Talida makes everything cute and everything 'her'

Explore the safe space of Talida Daoud (20), a Biology & Medical Laboratory Research student at Saxion. Despite settling into her space just a couple of months ago, she transformed her room into a girly paradise, glowing with personal charm and thrifted treasures! Between vintage lamps, lots of pink, flowers, ruffles, and spring vibes. Discover how she uses her limited space for self-expression and what the importance of individuality and expression means to her.

Talida Header

Pretty in Pink! Hoe Talida ondanks beperkte ruimte alles schattig en helemaal ‘van haar’ maakt

Ontdek het roze nestje van Talida Daoud (20), studente Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek aan Saxion. Hoewel ze nog maar een paar maanden geleden in haar kamer trok, heeft ze die omgetoverd tot een meisjesparadijs, vol persoonlijke charme en kringloopschatten. Een verhaal tussen vintage lampen, veel roze, bloemen, ruches en lente-vibes. “Ik probeer van alles mijn vibe te maken.”