Nieuwe studentcolumnist! Sem van den Beemd (20) wint onze column-wedstrijd

Ze verwondert zich vaak over de wereld, en dan vooral hoe mensen omgaan met grote thema’s als oorlog, sociale ongelijkheid of bijvoorbeeld de woningmarkt. Het was dus een één-tweetje om mee te doen aan onze columnistenwedstrijd. Die won Sem van den Beemd, tweedejaars Social Work uit Enschede, afgetekend. “Columns schrijven is voor mij een manier voor mij is om te reflecteren op de maatschappij en hoe die in elkaar steekt.”

Natuurlijk gaat die ontdekkingstocht niet alleen over haarzelf, maar gaat ze de SaxNow-lezer meenemen in haar reis. In haar winnende en daarmee eerste SaxNow-column ‘Ben jij je naam?’ begint ze dicht bij zichzelf en de mensen om haar heen.

Ze onderzoekt haar zelfbeeld en die van mensen om haar heen, en vooral hoe we ons presenteren naar de buitenwereld. Naast het benoemen van onze namen, zeggen we namelijk vaak wat we studeren, of welke functie we hebben op het werk.

‘Maar deze omschrijving mist de drijfveer en eigenschappen waarom ik die dingen doe en daarmee wie ik echt ben’, schrijft ze.

‘Originele insteek’

De column werd door onze jury, die bestond uit vaste SaxNow-columnisten Kim ter Hedde (docent Social Work) en Frank Futselaar (docent Creative Business) unaniem uitgeroepen tot de beste. “Een leuke en originele insteek”, staat in het juryrapport. Het verhaal van Sem krijgt lof vanwege de diepgang en de schrijfstijl.

Sem vindt het ‘hartstikke’ leuk dat ze (minimaal) een jaar lang een belangrijk gezicht zal zijn op SaxNow. “Ik reflecteer al veel, en kijk ernaar uit de lezers daar daarin mee te nemen”, zegt ze.

De tweedejaars Social Work weet precies wat ze na haar studie wil. Ze gaat werken als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. Maar die vastbeslotenheid had ze lang niet altijd. Ze had toekomstdromen waarin ze zichzelf zag als boerin, kinderoncoloog, oorlogsfotograaf, maar ook acrobaat. En nu dus ook als studentcolumnist.

Ze begon op het vwo en haalde haar havo-diploma, waarna ze zich inschreef bij Saxion. Ze is net twintig en woont met haar moeder in Enschede. In de weekenden werkt ze al in haar toekomstige werkveld, bij zorgorganisatie Aveleijn. Sem houdt van reizen en plant haar vakanties minutieus vol. Deze zomer gaat ze naar Berlijn, Milaan en Sevilla.

De prijswinnende column lees je hier!

rik

Rik Visschedijk