Saxion wil veel meer uit de relatie met afgestudeerden halen dan nu het geval is. Een nieuw in te richten Alumni Office moet zorgen dat er een warme band is met de alumni. Kwartiermaker Maartje Stroo zegt dat een levendig netwerk goed is voor de alumnus én voor Saxion. “We denken nog te vaak: we geven een diploma af en daarmee is het klaar.”
Saxion investeert jaarlijks 150 duizend euro in het Alumni Office en er komt een vaste adviseur in dienst. Die investering moet zich terugverdienen, zo is het doel om het aantal deeltijdstudenten en cursisten richting 2030 te verdubbelen. Vanaf 2026 is het de bedoeling dat tenminste 15 procent van de Parttime School-studenten bestaat uit alumni. “Dat past bij de doelstelling van de Parttime School, en onze inzet op levenslang onderwijs”, aldus Stroo.
Het is niet zo dat Saxion voorheen niets deed aan de binding van alumni, zegt Stroo. Ze is adviseur bij stichting CINOP en wordt ingehuurd om het beleid te ontwikkelen. “Toen ik een jaar geleden begon, zag ik dat er al veel op decentraal niveau wordt gedaan door verschillende medewerkers, soms op eigen initiatief. Maar een breed gedragen visie en beleid was er nog niet.” De nieuwe alumni-adviseur moet die taken centraal oppakken en de te benoemen coördinatoren in de opleidingen, academies en bij de diensten gaan ondersteunen.
Vertrekkende studenten
De bedoeling is dat vertrekkende studenten het Alumni Bureau al kennen tijdens hun studie, en dat minimaal veertig procent lid wordt van het alumninetwerk. De adviseur beheert de database, onderhoudt de contacten, verstuurt een periodieke nieuwsbrief en organiseert centrale evenementen.
Het idee is dat Saxion een alumni-netwerk opbouwt waarin afgestudeerden hun band met de opleiding en met Saxion behouden, maar ook bijdragen aan het onderwijs, onderzoek en maatschappelijke impact. Stroo denkt dat Saxion voor afgestudeerden interessant is om tijdens hun carrière (bij)scholingen en cursussen te volgen. “Ook zijn alumni onze ambassadeurs: ze verzorgen gastlessen, nemen deel aan open dagen of zetten stages bij ons uit. Na hun studie komen ze op allerlei verschillende plekken te werken, en daar liggen kansen”, zegt ze.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.