INTRO 2025 gratis als je alleen kennis maakt met de opleiding; “Niet iedereen wil feesten”

Eerstejaars studenten krijgen dit jaar de mogelijkheid om niet de hele INTRO te volgen, maar alleen het opleidingsgedeelte, en dat is dan gratis. “We merken dat niet alle eerstejaars zitten te wachten op een uitgebreid programma”, aldus projectleider Antoinette Lieftink.

Het college van bestuur vroeg de organisatie van de INTRO 2025 ook om te kijken naar een mogelijk tweedaags INTRO-programma. Maar er is, in ieder geval voor de komende INTRO, besloten om die op drie dagen te houden. Volgens Inge Doeve, opdrachtgever van uit Onderwijs en Student Support, is er namelijk wel vraag naar een uitgebreide kennismaking met de stad en medestudenten.

Wel krijg je als student komend jaar dus een keuze. Wil je alleen het opleidingsdeel volgen, dan kan dat gratis. Het volledige pakket gaat 50 euro kosten, waar dat in 2024 nog 45 euro was. Maar als je er vroeg bij bent, dan kun je een early bird ticket kopen: dan ben je, net als vorig jaar, 45 euro kwijt aan de volledige INTRO. Daar zit dan wel bijvoorbeeld twee keer avondeten bij inbegrepen. Voor studenten met een krappe beurs blijft het mogelijk om een gratis ‘wild card’ aan te vragen. 

Tweedaagse INTRO

Deze details staan te lezen in het INTRO-programma dat onlangs is goedgekeurd door het college van bestuur en binnenkort wordt besproken met de Centrale Medezeggenschap. Het college van bestuur vroeg de organisatie van de INTRO om ook naar een tweedaagse variant te kijken. Vanuit de studenten in de medezeggenschap kwam het signaal dat heel wat eerstejaars drie dagen INTRO te lang vinden, zegt Lieftink. “Maar vanuit de academies en studieverenigingen horen we weer dat drie dagen INTRO de voorkeur heeft”, zegt ze. Hetzelfde signaal kreeg ze bij de open dagen, vanuit de scholieren die opleidingen op Saxion bezochten.

Doel voor dit jaar is dat minimaal tachtig procent van de eerstejaars de INTRO volgen, waar dat afgelopen jaar 68 procent was. De keuzemogelijkheid voor de eerstejaars moet daarbij gaan helpen. “Daarnaast gaan we aanmelders bij Saxion eerder en beter attent maken op de INTRO, en het belang daarvan”, aldus Lieftink. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe studenten direct te informeren als ze zich aanmelden voor een opleiding.

Veranderende studenten

De INTRO is namelijk hartstikke belangrijk, zegt Lieftink. “Voor de binding met de opleiding, met de medestudenten en met Saxion.” Maar ze ziet ook dat studenten veranderen, lang niet iedere eerstejaars zit te wachten op een paar dagen feesten en veel eerstejaars willen vooral kennismaken met hun eigen opleiding. “Daarom bieden we ook de mogelijkheid om alleen het opleidingsdeel te volgen. Maar ook het programma is vorig jaar aangepast, met meer variatie en keuzemogelijkheden en bijvoorbeeld een prikkelarme zone. Dat zetten we dit jaar door.”

In het programma wordt ook teruggekeken op de INTRO van vorig jaar. Eén van de kritiekpunten is de kwaliteit van de overnachtingen. “In Apeldoorn gaan we naar Stayokay, maar voor de camping in Deventer en de Pathmoshal in Enschede kunnen we geen alternatief vinden”, zegt Lieftink. De organisatie gaat kijken of het comfort op die locatie verhoogd kan worden. “Zo kijken we in Deventer naar andere mogelijkheden voor tentjes.”

intro 2023

Incidenten en alcohol

Tijdens de afgelopen INTRO 2024 zijn er verschillende incidenten geweest tijdens de overnachting in Enschede, staat in het plan. Niet al die incidenten zijn tijdens het evenement gemeld, waardoor de organisatie niet direct kon ondersteunen. Lieftink wil niet vertellen wat voor incidenten dit zijn geweest, omdat het volgens haar om privacy gaat. “We zijn onze procedures aan het aanscherpen”, zegt ze.

De organisatie overweegt om extra maatregelen te nemen tijdens de overnachtingen en op Saxion-terreinen, om zo incidenten te voorkomen en sneller te kunnen signaleren wanneer het niet goed gaat. Daar is de organisatie nog mee bezig, samen het team Sociale Veiligheid.

Hoewel er door Saxion voor 16 uur geen alcohol werd geschonken, was het duidelijk dat er studenten zelf drank meenamen of al aangeschoten op het terrein aankwamen – zo staat in de evaluatie. “We willen het gebruik van alcohol ontmoedigen, maar het is het blijft een moeilijke trade-off”, zegt Lieftink.
 

rik

Rik Visschedijk