Deze maand begint een nieuwe groep studenten aan hun studie op Saxion: de februari-instromers. Helaas voor jullie geen groot introfeest of andere plezierige kennismakingspraktijken, met of zonder alcohol. Het wordt vooral een rustige start vanaf de studentenkamer. Ook dan is een goed begin het halve werk: studentredacteur Annabel Essink neemt jullie bij het studentikoze beginnershandje met tien praktische tips voor een vliegende start.
Tip 1: zoek en/of word een studiebuddy
De lessen zullen voornamelijk online zijn. Dat is niet alleen maar slecht: je hoeft niet te reizen, de lessen zijn vaak iets korter en je kunt uitgebreid een eitje bakken tussendoor. Maar eerlijk is eerlijk: uiteindelijk zijn er meer nadelen dan voordelen. Het vervelendste: je kunt je klasgenoten niet normaal spreken. Hoewel docenten hun best doen, is het supermoeilijk elkaar echt te leren kennen. En, heel belangrijk, om een beetje te ouwehoeren. Dat is online toch echt anders. Een oplossing hiervoor kan zijn om iemand te kiezen om samen mee te studeren. Zo leer je elkaar beter kennen, kun je sparren over de opdrachten en kun je tussendoor kletsen, zonder dat de docent erbij is.
Tip 2: als student krijg je véél (ja véél) korting
De studentenkaart heb je nu waarschijnlijk bar weinig nodig, maar gooi hem ‘m niet weg. Het is namelijk de kortste weg naar korting, heel veel. Spotify is bijvoorbeeld maar €5 euro voor studenten. Ze vragen je wel een bewijs op te sturen, daarvoor is je studentenkaart voldoende. Veel andere bedrijven hebben ook dit soort acties. Voorbeelden zijn: zorgverzekeringen, kranten en tijdschriften, telefoonabonnementen. De lijst is bijna eindeloos, al is het soms even zoeken.
Mocht corona straks toch ‘opeens’ over zijn dan kun je met je studentenkaart korting krijgen bij restaurants, het filmhuis, bioscopen en veel winkels. Via de app Knaek krijg je bij nog meer winkels korting. Het eerste jaar is gratis, daarna moet je betalen (of je kunt opzeggen natuurlijk).
Tip 3: stuur je schoolmail door
Om geen updates van docenten, cijfers en andere belangrijke schoolinfo te missen is het handig om je mail door te sturen naar je persoonlijke mail. Dat is zo gedaan. Ga naar instellingen, druk vervolgens op ‘alle outlook instellingen weergeven’, klik op doorsturen, vul je mailadres in en klaar! Waar je wel op moet letten is dat je tijdens een semester niet ook inlogt bij een ander semester, hierdoor krijg je alle mails voor studenten uit die periode. Voor herkansingen is dat wel makkelijk, maar anders is vooral een hele hoop spam.
Het is vaak dezelfde stof, maar dan uitgebreider en vooral saaier opgeschreven.
Tip 4: koop NOOIT studieboeken voordat een docent letterlijk zegt dat je die gaat gebruiken
Jaarlijks worden er talloze schoolboeken verkocht die nooit uit het plastic komen. Dat is zonde van je geld. De belangrijkste lesstof staat in de PowerPoints. Stof uit de boeken van de lijst is meestal extra en komt niet voor in tentamens. Het is vaak dezelfde stof, maar dan uitgebreider en vooral saaier opgeschreven.
Tip 4b: leen boeken bij de bieb
Moet je een boek toch écht nodig hebben, check dan eerst de Saxionbieb of de bieb in je stad. De openbare bieb heeft goedkope abonnementen voor studenten (als je sport bij de UT, is het gratis). Boeken die ze niet op locatie hebben, kan je reserveren. Let wel dat je dit op tijd doet zodat je ze voor je tentamen in huis hebt.
Tip 5: ga opzoek naar online evenementen
Helaas worden er nu geen fysieke evenementen georganiseerd, maar wel zijn er veel online-evenementen. Studieverenigingen doen hun best om er toch nog een leuk jaar van te maken. Kijk dus vooral naar wat de studievereniging van jouw opleiding organiseert.
Tip 6: verkoop je boeken door
Voor biebboeken raad ik deze tip natuurlijk niet aan, maar je eigen boeken kun je heel makkelijk weer verkopen. Op Studystore kan je naast nieuwe boeken kopen ook je oude weer verkopen. Vaak krijg je er een goede prijs voor en je kan veel boeken in één keer kwijt. Let wel op dat je niét schrijft of markeert in je boeken, dan wil Studystore ze niet meer hebben. Bij bol.com kan je ook verkopen, maar daarvoor moet je vaak veel geld afdragen betalen. Marktplaats, Facebook(groepen) en verkopen aan nieuwe eerstejaars (zorg dan vooral dat ze deze tips niet lezen) zijn ook opties om je boeken kwijt te raken.
Voorkom dat je huisgenoot enthousiast je kamer binnenloopt tijdens een tentamen om bijvoorbeeld te vragen of je Exploding Kittens wil spelen.
Tip 7: vraag áltijd de aanvullende beurs aan
Sinds de invoering van het leenstelsel krijgen we geen standaard maandelijkse vergoeding meer. Maar dat neemt niet weg dat je recht kunt hebben op een aanvullende beurs. Of je daar recht op hebt is afhankelijk van het inkomen van je ouders. In dit artikel op nu.nl is te lezen dat een kwart van de studenten deze vergoeding misloopt, veel van deze studenten lenen dus onnodig veel geld.
Tip 8: zorg dat je huisgenoten weten dat je een tentamen of belangrijk gesprek hebt
Voorkom dat je huisgenoot enthousiast je kamer binnenloopt tijdens een tentamen om bijvoorbeeld te vragen of je Exploding Kittens wil spelen. Zoek vooral een rustig plekje op, vaak heb je in een studentenhuis niet veel ruimte, dus je kamer is de beste optie. Plak tijdens belangrijke gesprekken/tentamens een briefje op de deur met niet storen, dit kan ongemakkelijke situaties voorkomen.
Tip 9: koop samenvattingen, bijvoorbeeld via stuvia.nl
Op Stuvia kun je goedkoop samenvattingen van boeken of van tentamenstof kopen. Voor een paar euro heb je een document waarmee jij dat lastige tentamen gaat halen. Zorg van tevoren dat je het samen met klasgenoten koopt, want die gaan je zeker vragen om de samenvattingen en als je dan geld gaat vragen, ben je wel een beetje cheap.
Tip 10: kijk vooral even op kamernet.nl (ga tóch op kamers)
Op kamers gaan doe je vaak om de afstand te overbruggen. Nu alles online is, is dat niet direct meer nodig. Toch moet dat niet de belangrijkste reden zijn om op kamers te gaan. Een studentenhuis kan reuze gezellig zijn en samen met je huisgenoten kan je er toch een gezellig jaar van maken. Bovendien leer je je jezelf en de rest van de wereld op een heel andere manier kennen als je bent uitgevlogen van het veilige ouderlijke nest.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.