Het is tot mijn grote spijt al meer dan een jaar geleden dat ik nummers als 'Het is een nacht' en 'Wake me up' lichtelijk vals stond mee te blèren met mijn vrienden. Ook het dansen in de discotheek om daar nieuwe mensen te ontmoeten lijkt lichtjaren geleden. Maar hoe is het eigenlijk om achter je laptopje te staan te zweten op de online dansvloer? Afgelopen dinsdag haalde ik mijn digitale dansschoenen uit het stof op een zinderend avondje van studievereniging LiNK.
Als ik het berichtje binnenkrijg van een vriendin om mee te doen met de Distance Disco ben ik sceptisch. Wie wil er nou op zijn kamer met twee mensen achter een laptop dansen? Maar na een jaar mijn innerlijke Elvis Presley te hebben moeten onderdrukken, sta ik open voor vrijwel alles, zo eerlijk moeten we zijn. Dus trok ik afgelopen dinsdag mijn dansschoenen uit de kast en zette een gekke muts op.
Het zal je misschien niet ontgaan zijn, maar we schijnen in een pandemie te zitten. Daardoor is dansen in de discotheek al eeuwen onmogelijk. Daarom bedacht Mark Meeuwenoord met drie anderen DistanceDisco: een online platform waar mensen tóch samen kunnen dansen. Op een dinsdag door Studievereniging LiNK georganiseerde feestavond gingen mijn voetjes voor het eerst van de vloer op de digitale dansvloer.
We verzamelen met de studievereniging in een videocall, waar we eerst wat uitleg krijgen over ‘Distance Disco’. Als we allemaal op de dansvloer zijn verzameld, start het eerste liedje en begint het grote bewegen. Eerst voel ik me niet op mijn gemak, geen idee hoe het komt. Misschien is het dat onnatuurlijke gevoel, omdat ik zo lang niet meer danste, of omdat dansen achter je laptop voor mij überhaupt een behoorlijk gek fenomeen is.
Distance Disco
Wat is het en hoe werkt het?
Het concept van Distance Disco is afgeleid uit een voorganger, genaamd DuoDisco. Die website werd in 2013 opgericht door vier ontwerpers en developers: Mark Meeuwenoord, Klasien van de Zandschulp, Arjan Scherpenisse en Frank Bosma, met als doel om mensen fysiek bij elkaar te brengen op de dansvloer. Doordat Mark, Klasien, Arjan en Frank DuoDisco al hadden bedacht, kostte het hun weinig tijd om zo’n gelijk concept neer te zetten maar dan op afstand. Op deze manier probeerde zij het negatieve om te zetten in iets positiefs. Mark Meeuwenoord noemt DistanceDisco “de eerste stap om weer echt contact met elkaar te hebben”.
Het idee is simpel. Op de website kun je kiezen uit twee verschillende opties: ‘create your own disco’ of ‘join a disco’. Met studievereniging LiNK kozen wij voor ‘create your own disco’. Iedereen met de toegangscode komt dan op dezelfde ‘dansvloer’ terecht. Distance Disco heeft ook een spelelement: binnen de dansvloer is er muziek te horen, alleen niet iedereen hoort dezelfde nummers. Het is de bedoeling dat iedereen op zijn/haar nummer gaat dansen. Tegelijkertijd hou je in de gaten of je degene kunt vinden die op hetzelfde nummer aan het dansen is. Vind je degene die op hetzelfde danst als jij? Dan vorm je een match. Als de match goed is, krijg je punten en word je match uitvergroot. Zo kun je even non-verbaal met elkaar communiceren. Heb je een foute match gekozen? Dan krijg je minpunten en kun je doorzoeken naar de juiste match.
Aan het einde van de disco krijg je een scoreformulier te zien, hierop kun je zien hoeveelste je geëindigd bent. Wil je graag nieuwe mensen ontmoeten? Kom dan op vrijdagavond naar de vrijdagdisco, je kiest dan de optie ‘join a disco’. Je komt dan met onbekende mensen op de dansvloer terecht, maar het spel blijft hetzelfde. Hoe meer mensen er komen op de vrijdagavond hoe meer ‘dansvloeren’ aanwezig zijn. Je kunt dan kiezen op welke dansvloer je op dat moment wil zijn.
Na drie nummers is dat gevoel weg en sleep ik mijn eerste punten binnen doordat ik mijn matches heb gevonden. Als je een match hebt gevonden, verschijnt degene groot in beeld. Hierdoor kunnen we op elkaars dansmoves reageren en voelt het net alsof ik weer in een discotheek stond te dansen met mijn vrienden. Echte interactie dus, al is het achter een scherm.
Wat ik een minpunt vind, is dat je het nummer van de persoon eerst zelf moet invullen, wat veel tijd kost. Het zou makkelijker zijn als ik de persoon (waarvan ik denk dat het mijn match is) kan aanklikken.
Podiumplaats
Na twee uur lang dansen ben ik lekker opgewarmd: sterker, mijn heupen bevinden zich nog net in hun kom. Dan komt het scoreformulier binnen. Superspannend, want meedoen is leuk, maar ik vind winnen nog leuker. Bovenaan staat een naam die niet de mijne is, een kleine domper. Nummer twee dan? Helaas. Zelfs een bronzen plak zit er uiteindelijk niet in. .
Op welke plek ik wel ben geëindigd, houd ik maar geheim. Maar ondanks het ontbreken van een podiumplek, heb ik een onwijs leuke avond gehad. Het is natuurlijk niet hetzelfde als de fysieke disco maar voor in de lockdown is het een goed alternatief. Of ik vanavond weer te vinden ben op de dansvloer, weet ik nog niet. Maar als iemand me weer meevraagt voor dit onlinefeestje, hoef ik er niet meer twee keer over na te denken.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
SaxPraat over Trump en de wereldpolitiek: "Ik denk niet dat er heel veel goeds van gaat komen"
In deze editie van SaxPraat duiken Kyra en Guus in de wereldpolitiek. Wat vinden studenten van Donald Trump? Hoe kijken ze naar de oplopende spanningen in de wereld? En zijn ze bereid onder de wapenen te gaan, mocht dat van ze gevraagd worden? "Ik zou gelijk kanonnenvoer zijn."
VIDEO: De grote SaxNow-Valentijnshow; “We kunnen nummers uitwisselen”
First dates op Saxion! Presentator Guus ontpopt zich in deze video als een ware Cupido of Robert ten Brink. Gewapend met z’n gitaar, zoetgevooisde stem, tafelkleedje en nepkaars schiet hij zijn pijlen af op Saxion. Lukt het hem en cameraman Pascal om twee studenten te koppelen? “Dankzij SaxNow zit ik aan tafel met een beeldschone vrouw.”
Docu ‘Gen Sax’, kijk hoe het gaat met ‘onze’ eerstejaars in deze eerste volwaardige aflevering
Jayden twijfelt of hij nog wel mee wil doen aan onze documentaire ‘Gen Sax’. Maar hij komt wel op camera: “Je moet iets nieuws altijd een kans geven.” In deze eerste volwaardige aflevering van Gen Sax bezoeken we verder Bastienne in het Achterhoekse Westendorp. Daar neemt ze haar eerste eigen lied op. En we spreken Hanna, Bart, Lisa en Stella. De één heeft een vliegende start op Saxion en het leven als jongvolwassene, maar bij de ander gaat het allemaal een stukje minder…