Een afstudeerplek vinden kan soms voelen als een worsteling. Überhaupt een plekje vinden is al niet makkelijk, maar het liefst wil je ook nog eens een leuke én leerzame laatste fase van je studie. Studentredacteur Annabel weet er alles van: in februari begint ze zelf met afstuderen. Om jullie (en zichzelf) te helpen zet ze hieronder negen tips op een rijtje, die je het hopelijk wat makkelijker maken de perfecte afstudeerplek te vinden.
- Zoek bedrijven uit die jij leuk vindt
Dit klinkt misschien heel vanzelfsprekend, bedrijven benaderen die jij leuk vindt. Maar ik bedoel het iets anders: ga echt opzoek naar een interesse die je hebt, een kwaliteit die je wil verbeteren of bedenk alvast goed in welke richting je wil afstuderen. Daarna kan je opzoek gaan naar bedrijven die echt bij je passen. Zo ongeveer elk bedrijf heeft een communicatieafdeling of HR-afdeling, maar wanneer het bedrijf iets doet waar je oprecht interesse in hebt, wordt het afstuderen gelijk wat leuker. Wanneer je zelf interesse toont en weet wat het bedrijf doet, geeft dat bovendien gelijk een goede indruk.
- Kijk op facebook naar welke pagina’s je hebt geliked
Als je niet zo goed weet welke bedrijven je leuk vindt, kijk dan even op je eigen facebookpagina bij ‘meer’ en dan bij ‘vind ik leuks’. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoeveel pagina’s je de afgelopen jaren hebt geliked en wat voor leuke bedrijven daar waarschijnlijk tussen zitten. Hetzelfde geldt voor Linked-in en misschien zelfs wel voor Instagram.
- Stuur meerdere mails
Wacht de reactie van dat ene leuke bedrijf dat je hebt uitgekozen niet af, maar spreid je kansen. Hoe meer bedrijven je mailt, des te groter de kans dat er een bedrijf is met een plek voor je. Als je op LinkedIn een pagina liked, krijg je meteen meer leuke opties: ‘Pagina’s die anderen ook bekeken’.
- Zet je motivatiebrief in de mail en stuur gelijk je CV mee.
Zorg voor een duidelijke mail waarin je goed uitlegt dat het gaat om een afstudeeropdracht en dus geen stage. Leg uit wat je opleiding van je verwacht en wat je op jouw beurt verwacht van het bedrijf. Noteer ook alvast wat je kwaliteiten zijn en wat je voor ze kan betekenen. Een sterke motivatiebrief is erg belangrijk, deze kan je gewoon in de mail zetten. Een up-to-date CV in de bijlage is ook een must.
- Kom met concrete voorbeelden, maar blijf flexibel
Geef in deze motivatiebrief alvast een voorbeeld van het soort opdracht dat je mag doen en waar dan jouw voorkeur ligt. Een concreet voorbeeld kan ook een goede toevoeging zijn, maar zet er duidelijk bij dat het een idee is en dat je graag hoort waar het bedrijf behoefte aan heeft. Bespreek de mogelijkheden.
- Gewoon bellen!
Wanneer een bedrijf na een week nog steeds niet heeft gereageerd, wees niet bang en bel dan. Zeg dat je een mail hebt gestuurd en dat je graag wilt spreken met de persoon die over het onderwerp gaat waarin je wil afstuderen. Dat vinden ze heus niet erg en het toont juist aan dat je erg gemotiveerd bent om voor het bedrijf aan de slag te gaan.
- Maak een oproep en deel hem op je Socials
Mocht dit allemaal wat overweldigend zijn en weet je gewoon nog niet goed wat je wil? Dan zou ik aanraden om ook een oproepje op LinkedIn en andere socials te zetten.
- Stap op gastdocenten af
Meestal worden op een opleiding ook veel gastcolleges gegeven. Mensen die direct uit de praktijk komen. Zorg ervoor dat je deze mensen na het college toevoegt op LinkedIn. En lijkt het je een leuk bedrijf, stap gewoon op ze af en vraag of ze nog een afstudeerder zoeken.
- Kijk of er een beurs wordt georganiseerd binnen je vakgebied
Ook worden er beurzen georganiseerd die aansluiten bij je vakgebied. Na even Googelen kom je er waarschijnlijk al een aantal tegen. Er zijn daar vaak talloze bedrijven en als student mag je waarschijnlijk gratis naar binnen.
Een vangnet?
Maar wat nou als die grote angst uitkomt en je weet helemaal geen afstudeerplek te vinden? Afstudeercoördinator van Creative Business Catriene van den Akker zegt dat ze dat zelf nog niet heeft meegemaakt. ‘’Er is op dit moment behoorlijk veel vraag naar CB studenten. Over het algemeen kunnen studenten dus prima aan een opdracht komen. Het kan voorkomen dat een student er wat meer moeite mee heeft, of dat het iets langer duurt voordat de juiste match is gevonden. Dan is er natuurlijk hulp en begeleiding vanuit ons, maar bijvoorbeeld ook vanuit de slb’er of specialisatiedocenten.’’
Rob Veenhoven, afstudeercoördinator van Vastgoed en Makelaardij, ziet in zijn branche hetzelfde. ‘’Er zijn op dit moment in de vastgoedsector meer vacatures dan er studenten zijn. De arbeidsmarkt is krap en er is veel ruimte voor studenten. Als je dit had gevraagd tijdens een economische crisis was het een ander verhaal geweest, maar nu kunnen de studenten vaak afstuderen waar ze willen. In hun eigen dorp of in de Randstad, het maakt niet uit.’’
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.