Gianni.jpg

Saxpraat: Studenten over BOOS-aflevering The Voice: “Maak slachtoffers duidelijk, dit is niet jouw fout”

Ook studenten van Saxion keken volop naar de aflevering van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice of Holland. Maar weten zij eigenlijk waar ze dit soort gedrag op Saxion kunnen melden? En wat moet de rol van Saxion zijn? “Ook als zoiets buiten Saxion gebeurt, zou Saxion alsnog een luisterend oor moeten bieden.”

"Ik denk dat het een wake-up call is"

Gianni Mameli (17) zit in het eerste jaar van de pabo. ‘’Naast dat de uitzending bewustwording creëert, denk ik ook dat het een wake up call is. Overal waar een machtsstructuur is kan dit gebeuren. Het is een taboe en het is fijn dat er nu mensen aan de bel trekken. Je kan zulk gedrag niet afschuiven op de persoonlijkheid van de dader.

Waar je binnen Saxion dit soort gedrag kan melden? Ik loop zelf bij de studentpsycholoog, dus ik zou daar beginnen. Ik weet niet of er een speciaal aangewezen persoon voor is. De rol van Saxion moet zijn dat ze het bespreekbaar maken. Dat je niet mensen die dit zijn overkomen het gevoel geeft dat het hun schuld is. Een luchtig gesprek. Duidelijk maken, het is niet jouw fout en je kan er niks aan doen. De slachtoffers moeten niet denken: ik heb niks gezegd, dus het is mijn eigen fout, terwijl het de fout van de ander was.’’

Gianni.jpg

“Het is belangrijk dat je erover kan praten”

Fien van Langen (16) is eerstejaars student Creative Business. “Ja, ik heb de uitzending zeker gezien. Ik vond het wel erg heftig, vooral omdat het al zolang aan de gang is. Ik vind het echt erg dat dit soort dingen gebeuren. Het zou eigenlijk een veilige omgeving moeten zijn voor iedereen.

Omdat het bij mij nog nooit zo dichtbij is gekomen, zou ik niet weten wat ik zou moeten doen om het te melden hier binnen Saxion. Maar er zijn genoeg plekken om dit te doen, bij een docent of bijvoorbeeld. Het kan namelijk wel echt iets zijn wat impact zou kunnen hebben op je studie, daarom is het belangrijk dat je erover kan praten. Het moet bespreekbaar zijn.”

Fien.JPG

“De fratsen van mensen met macht”

Sem Eenkhoorn (23) is eerstejaars student HRM. “Ik heb de BOOS-aflevering gekeken, voor het grootste gedeelte. Het laatste gedeelte met John de Mol ben ik snel doorheen geskipt, dat duurde me een beetje te lang namelijk. Ik schrok wel erg van de informatie natuurlijk. Dat er bij zo’n programma als The Voice dit soort dingen kunnen gebeuren. Aan de andere kant kwam het ook weer niet als een verrassing, aangezien je wel vaker dat soort verhalen hoort. Als mensen dat soort macht hebben gaan ze sneller dat soort fratsen uithalen.

Hier op Saxion zou je het kunnen melden bij je SLB ’er of een docent waar je vaker contact mee hebt en een goede band mee hebt. Als zoiets buiten Saxion zou gebeuren dan Saxion zou alsnog een luisterend oor moeten aanbieden. Wel een lastige situatie om over na te denken, omdat ik zelf gelukkig nog nooit zoiets heb meegemaakt.”

Sem.JPG

“Bizar om te zien wat voor macht zo iemand heeft”

Gert-Jan Gijsbers (25) is vijfdejaars student commerciële economie. “Ik heb de BOOS-uitzending deels gezien, het duurde een beetje lang namelijk. Ik heb vooral het gedeelte met John de Mol gekeken. Ik vind het heel triest om te zien dat dit gebeurt. Meisjes die met een goede bedoeling meedoen met een talentenjacht, dat ze op die manier worden misbruikt. Het is bizar om te zien wat voor macht een coach of een bandleider heeft.

Ik zou zo niet weten waar ik seksueel overschrijdend gedrag zou moeten melden op Saxion. Het is heel cru om te zeggen, maar ik als man zijnde heb er ook minder aan dan een vrouw. Ik denk dat ik er minder snel last van heb dan een vrouw en er daarom ook minder mee bezig ben. Ik durf niet zo goed antwoord te geven op de vraag wat Saxion eraan kan doen.

Nu het allemaal naar boven komt is het goed om het in de gaten te houden en dat er een meldpunt is. Als Saxion er meer aan zou kunnen doen, zou ik dat ze zeker aanraden. Als mijn dochter dit later zou meemaken, dan zou ik niet weten wat ik wel niet allemaal zou doen.”

Gert-Jan.JPG

‘’Het maakte mij bewust dat zoiets overal kan gebeuren, ook op school bijvoorbeeld.’’

Melanie Smit (17) is eerstejaars student aan de pabo. ‘’Ik had al wel wat gehoord over Marco Borsato en toen bleek dat Ali B en Jeroen Rietbergen ook een grens zijn overgegaan, schrok ik daar wel van. Dat het zowel bij de Voice Kids gebeurde, als bij de normale Voice, maakte mij ervan bewust dat zoiets overal kan gebeuren, ook op school bijvoorbeeld.

Ik weet niet waar ik seksueel grensoverschrijdend gedrag op Saxion kan melden. Ik denk dat een rol die Saxion bij dit soort situaties kan nemen, is dat ze ervoor kunnen zorgen dat er iemand is waar je mee kan praten als zoiets gebeurt. Iemand die mee kan denken, je kan helpen.’’

Melanie.jpg

Wil je met iemand praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag?

* Binnen Saxion kunt je met je verhaal terecht bij een vertrouwenspersoon van Saxion. 

* Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr van 08.00 tot 20.00 uur, of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)

* Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, 24/7 bereikbaar, of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)

* Mind Korrelatie (0900-1450, ma t/m vr van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl)

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Annabel Essink

Annabel Essink