Bram 1.jpeg

SaxPraat (met video!) over de coronapandemie: “Ik vind het prima dat we corona behandelen als griepje”

De laatste corona-adviezen van de overheid, het (zelf-)testen en het isolatieadvies, zijn vervallen. Want, stelt zorgminister Kuipers; de afweer in Nederland is hoog en weinig mensen worden ernstig ziek van het virus. Hoe kijken studenten van Saxion terug op de coronaperiode en de maatregelen? En zijn ze nog extra voorzichtig? Studentredacteuren Guus en Pip deden navraag.

Marloes 1.jpeg

Marloes van Dijk (17), eerstejaars Toegepaste Psychologie

Marloes is blij dat de coronamaatregelen zijn opgeheven en het gewone leven weer door kan gaan.

Wat vind je er van dat er geen corona-maatregelen meer zijn?
“Het is vreemd dat corona nu opeens als alledaags griepje wordt beschouwd, want het is nog steeds dezelfde ziekte waar we allemaal heel bang voor waren. Maar ja, de meeste mensen zijn gevaccineerd en het virus doet ons niet zoveel meer. Het is in ieder geval fijn dat corona nu als griep wordt beschouwd en dat we ons niet meer aan al die maatregelen hoeven te houden.”

Welke gewoontes uit de coronaperiode hanteer je nu nog steeds?
“Ik hoest nog altijd in mijn elleboog, dat deed ik voor corona niet. Ik houd ook nog altijd meer afstand tot mensen, ook al wordt dat steeds minder. Hoe meer tijd er verstrijkt hoe meer die afstand zal vervagen.”

Zou je je achteraf nog steeds hebben laten vaccineren tegen corona?
“Ik heb twee vaccinaties gehad. Maar met de kennis van nu? Dan had ik ze liever overgeslagen. Ik had het namelijk prima gered zonder die vaccinaties.”

Sander 1.jpeg

Sander Nijkamp (21), vierdejaars Bouwkunde

Sander pakte het sociale leven snel weer op

Hoe beschouw jij het coronavirus?
“Corona is voor mij gewoon een griepje. Voor sommige mensen kan het virus helemaal verkeerd vallen en die worden er dan heel ziek van. Maar voor mij is dat nooit zo geweest. Ik heb geen last gehad van het virus en ik ken ook geen mensen in mijn omgeving die het zo erg hadden dat ze in het ziekenhuis zijn beland.”

Heb je wel je prikjes gehaald?
“Ik heb me laten vaccineren, dat was nodig om op skivakantie te gaan. Ik heb daar ook geen spijt van. Ik heb in mijn familie mensen met een zwakkere gezondheid. Was ik niet op skivakantie gegaan dan had ik de vaccinaties wel genomen om hun te beschermen. Dus dat zijn de twee belangrijkste reden geweest. Was dat anders geweest, dan had ik de vaccinaties overgeslagen.”

Welke invloed heeft de coronaperiode op jouw leven gehad?
“Vooral op mijn sociale leven. Je ziet minder mensen als je thuis moet blijven. Maar dat is gelukkig niet blijvend: ik heb het normale leven snel weer opgepakt. Ik ga nu zelfs meer uit dan dat ik deed voor corona. Ik kan het uitgaan nu meer waarderen.”

Bram 1.jpeg

Bram Arfman (19), tweedejaars Creative Business

Bram vond het niet nodig om een prik te halen

Wat vind je ervan dat we corona nu zien als een griep?
“Het is fijn dat het gedoe allemaal weg is. Ik heb corona eigenlijk nooit als een supergrote ziekte gezien. Van alle mensen die ik ken, werd niemand er ernstig ziek van, dus daarom stond en sta ik er wat lichter in denk ik. Ik vind het prima dat we corona behandelen als griepje.”

Vind je dat er veel veranderd is, zo zonder maatregelen en adviezen?
“Ik was in die periode erg beperkt in mijn vrijheid, want ik kon niet overal heengaan. Nu zijn we erg vrij en dat is fijn. Ik kon in de coronaperiode blijven werken, want ik had een baantje in een supermarkt. Toen ik moest hoesten tijdens mijn werk, voelde ik de blikken van klanten op mij gericht. Dat is nu wel anders. Fijn, want je wil niet zo opvallen en je schuldig voelen.”

Hoe denk je over vaccineren?
“Ik heb me niet laten prikken, maar ik stond er eigenlijk nogal neutraal in. Natuurlijk kon ik het vaccin wel nemen. Maar het was voor mij nog niet nodig. Als het zou moeten, omdat het anders mijn leven zou beperken, dan had ik het wel gedaan. Dat zou eigenlijk de enige reden zijn: om leuke dingen te blijven doen. Dus ik snap dat mensen een vaccinatie namen alleen om naar het buitenland op vakantie te gaan.”

Pip ten Velde Linkedin.jpeg

Pip ten Velde

Guus Nijhuis2

Guus Nijhuis