heinze

Heinze Havinga in Opgevallen: “Lesgeven is een excuus om te blijven leren”

In deze aflevering van Opgevallen: Heinze Havinga, docent Creative Business. Van zijn studenten kreeg hij een trofee voor beste tutor, die hij deelde hij op twitter. Havinga ziet humor als een van zijn belangrijkste wapens om studenten te boeien, prikkelen en te enthousiasmeren: “Humor is eigenlijk mijn defence mechanism”

“Zet deze trofee op je bureau als een dagelijkse herinnering om een goede docent te zijn: inspireren, ondersteunen, respecteren en plezier maken”, schreven de studenten Nathalie Rosenbrand, Leoni Fluks, Jana Vieler en Tim Bertelink. Zij volgden afgelopen periode het CMGT-project Immersive Technologies & Storytelling. “We kenden Heinze al als een leuke, grappige en geïnteresseerde leraar, tijdens dit project werd de band alleen maar beter. Hij maakte er een leuke tijd van, en dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Hij stond altijd voor ons klaar met een goed humeur!”

Op­ge­val­len

Welke docent maakt voor jou het verschil, gaat door waar anderen ophouden of doet precies wat anderen juist niet doen?

In Opgevallen dragen studenten, studieverenigingen of medewerkers zelf docenten aan die zij heel bijzonder vinden. Wij vragen ze vervolgens het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Waarom doen ze dingen anders? Wat drijft ze? Hoe ziet hun privéleven eruit? 

Heb je ook een docent die je is opgevallen? Mail ons dan via [email protected] 

Wat was uw reactie op het krijgen van een trofee?
“Het begon voor de studenten eigenlijk als een grapje. Maar dat ik uiteindelijk ook echt een prijs kreeg vond ik supergaaf. Ik kan het erg waarderen, zowel vanuit de grap als het feit dat ze er oprecht over zijn. Hoe we met elkaar omgingen in de groep past hier goed bij. We namen elkaar niet altijd even serieus, maar er was wel altijd een wederzijds respect.”

Wat drijft u om een goede docent te zijn?
“Kort gezegd: het docentschap is gewoon heel erg leuk. Studenten zijn jonge mensen met frisse ideeën, waar ik zelf ook van leer. Dat past bij mijn nieuwsgierigheid. Ik wil alles weten en de beste manier om er zeker van te zijn dat je het helemaal begrijpt, is om er les in te geven. Het is voor mij ook een excuus om te blijven leren. Daarnaast is het gewoon heel cool om te zien dat mensen ergens een passie voor hebben en je ze verder kunt helpen. Als docent ben je een soort tijdelijke gids.”

heinze

Foto's: Cees Elzenga

Wat denkt u zelf anders te doen dan anderen?
“Ik vind het moeilijk om mijn enthousiasme onder stoelen of banken te steken. Ook al is het een onderwerp waarvan ik zelf denk: dit is eigenlijk niet zo boeiend. We gaan er toch voor! Bij een student die laat merken geïnteresseerd te zijn, ben ik al aan het nadenken over hoe ik diegene verder kan helpen met bijvoorbeeld mijn netwerk.

Ook vind ik humor heel belangrijk. We zitten op het hbo, dan heb je te maken met grote opdrachten van echte opdrachtgevers. Vaak is er tijdens zo’n project nog veel onduidelijkheid. Dan kom je erachter dat eigenlijk niemand weet wat ze precies moeten doen en dat we allemaal antwoorden proberen te krijgen. Daarvoor moet je een soort humor hebben om dat te bevechten, je moet niet te bang zijn voor een beetje sarcasme om door alles heen te prikken. Humor is eigenlijk mijn defence mechanism.”

U komt inderdaad enthousiast over, maar zijn er ook minder leuke dingen?
“Wat steeds meer een uitdaging wordt, is de student faciliteren naast het geven van cijfers. Creative Business groeit steeds meer, waardoor ik zoveel studenten voorbij zie komen op een dag. Het wordt lastig om nog ruimte te laten voor de persoonlijke aandacht die ik graag wil geven. Daarom vind ik het tutor zijn ook fijn, zo heb ik twintig weken lang dezelfde groep om te begeleiden.

Daarnaast is het nakijken niet leuk. Vooral als ik van veel studenten uit hetzelfde project moet nakijken. Na marketingplan nummer veertig moet een student wel iets heel spectaculairs neerzetten wil ik er nog warm van worden.”

heinze

Denkt u altijd docent te blijven, of heeft u nog andere ambities?
“Ik denk dat lesgeven blijft, gewoon omdat het leuk is: de studenten, de lessen en het team. Ik kom hierdoor op plekken waar ik anders niet zou komen. Maar ondertussen is het ondernemen ook wel weer gaan kriebelen. Ik ga na de zomer daarom terug naar drie dagen in de week bij Saxion zodat ik daarnaast wat eigen projecten kan oppakken. De technische kant die ik bij Creative Business wat minder goed kwijt kan, wil ik hierin stoppen.

Ik ben bezig met een workshop voor Stichting FutureBites over open source intelligence. Dit is voor middelbare scholieren, ze leren hoe ze openbare data kunnen gebruiken. Daarnaast wil ik meer gaan doen met data visualisatie en technische kunstprojecten. Projecten waarin ik mezelf helemaal kan verliezen.”

heinze

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

DSCF8369-Enhanced-NR.jpg

Corrie Hemkes (en Kermit de Kikker) in Opgevallen: “We hebben een heel bijzonder vak”

In deze aflevering van Opgevallen: Corrie Hemkes (63), docente Communicatie bij de academie Business Building & Technology (BBT). Ook aanwezig: haar hulp Kermit de Kikker (onbetaald, leeftijd onbekend). Waar die groene assistent veel zegt over de humor én lesopvattingen van Hemkes, blijkt ze bovenal een betrokken, enthousiaste én kritische docent. “Ik hoop toch wel dat het onderwijs in onze organisatie centraal blijft staan.”

Mark Hartink

Mark Hartink in Opgevallen: “Ik gun anderen wat mij ook is gelukt”

In deze aflevering van Opgevallen: Mark Hartink (35), docent en aanvullend studiebegeleider bij de Academie Mens en Maatschappij (AMM). Hij weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn iets voor elkaar te krijgen, zeker in een organisatie met de omvang van Saxion. Maar of dat de reden is dat studenten altijd bij hem terecht kunnen, durft hij niet te zeggen. “Ik wil gewoon helpen.”

Yanin Kasemsinsup in Opgevallen: “I am teaching the subject I was the worst at”

In this episode of ‘Opgevallen’: Yanin Kasemsinsup (37), teacher at academy LED. As an eighteen-year-old he moved from Thailand to the Netherlands to study at Saxion, now he teaches among his own former teachers. He has lived in the Netherlands for almost twenty years, where, according to him, the weather is bad, the food not tasty and the language difficult. Still, he likes it here: “The education here is good and the people are friendly.”