Foto van Sylvana (rechts) en Feline (links) gesneden.jpg

Met de zeepwaterkraan van deze studenten kun je alleen maar goed je handen wassen

Ontwikkel je een product waardoor bacteriën en virussen minder snel worden verspreid, breekt er een wereldwijd virus uit. Het overkwam Feline van Lierop (22, links) en Sylvana Wilms (21, rechts), studenten aan de Jan des Bouvrie Academy. “Een bacterie kostte mijn vader bijna het leven. Met onze zeepwaterkraan had dat voorkomen kunnen worden.”

#Stayhome, #Wearamask en #Handhygiëne. Dit zijn misschien wel dé hashtags van 2020, en het tweetal surft daar op mee als het gaat om de hygiëne. Voor een innovatief studieprogramma dompelden Feline en Sylvana zich onder in de wereld van persoonlijke hygiëne. De studenten mochten hun zeepwaterkraan Soap-It bij de theatershow ‘De Wereld van Jan Terlouw’ pitchen. Voor Feline een bijzonder moment: “Een bacterie en een virus, hebben mijn vader bijna het leven gekost. Als iedereen op de juiste manier zijn handen zou wassen, had dit misschien voorkomen kunnen worden.”

Tweehonderd miljoen bacteriën
Want wat bleek uit hun onderzoek? Niemand spoelde alle tweehonderd miljoen bacteriën, die na een toiletbezoek op zijn handen achterblijven, van zich af. De studenten ontwikkelden de ‘Soap-It’, een zeepwaterkraan die je verplicht om goed de handen te wassen en die daarna ook nog eens je waterfles kan vullen. “Dat is het unieke aan ons concept”, zegt Feline. Met hun idee willen ze bijdragen aan een betere volksgezondheid, minder ziekteverzuim en maatschappelijke (zorg)kosten. Sylvana: “Want wie goed de handen wast, heeft een kleinere kans om ziek te worden.”

Werking
De “Soap-It” is voornamelijk geschikt voor openbare ruimtes, zoals een treinstation of kantoorpanden. “Allereerst komt er foamzeep uit de kraan”, legt Feline uit. “Pas na twintig seconden begint er water te stromen, zodat je de ingezeepte handen tien seconden kunt afspoelen. Deze combinatie doodt alle bacteriën en virussen en de kraan stopt automatisch. Wil je daarna je flesje water vullen? Dan kan dat”.

Sylvana vult aan: “Veel mensen weten niet dat je bij het gebruik van foamzeep geen water hoeft toe te voegen om je handen in te zepen. Daardoor is er minder water nodig en blijft de kraan niet onnodig lang stromen. Ons concept is duurzaam, omdat we zowel aandacht hebben voor de zeep-, als waterdosering. En nee, er komt geen zeepsmaak in het water. Maar dat is ons designgeheim.”

Zoektocht naar studenten en investeerders
Alle ingrediënten om van de Soap-IT een succes te maken zijn er, vindt het tweetal. “Hiervoor hebben we wel investeerders nodig”, zegt Feline. “Maar we zijn ook op zoek naar mensen die samen met ons een prototype willen maken. Studenten Industrieel Product Ontwerpen bijvoorbeeld. Of iemand die uiteindelijk het product op de markt wil brengen.”

Naoussa

Naoussa Karssies