Photo: Michael Garnett // flickr/creative commons

Hoe Prins Philip mede de jeugd van Saxion-student Richie Vest bepaalde

Na een lang leven in de schijnwerpers overleed vorige week vrijdag de Britse Prins Philip, echtgenoot van de koningin van Engeland. SaxNow-studentredacteur Maxime Gokoelsing ging in gesprek met Britse Saxionstudenten. Wat betekende hij voor hen? Saxion-student Richie Vest vertelt in dit verhaal waarom hij Prins Philip altijd dankbaar zal zijn. “Een aantal van mijn mooiste herinneringen, heb ik dankzij hem.”

Foto: Michael Garnett // flickr/creativecommons
Read this article in English

Armoedig, dat was het Engelse plaatsje waar eerstejaarsstudent software engineering Richie Vest opgroeide. Er was weinig tot geen geld voor buitenschoolse activiteiten en de meeste gezinnen hadden zelf niet de middelen hun kinderen te laten sporten. Toen prins Philip zijn programma “The Duke of Edinburgh’s Award” oprichtte, bouwde hij een jongerenclub in het plaatsje waar Vest opgroeide. The Duke of Edinburgh’s Award is een programma dat zich inzet voor jeugdactiviteiten en jeugdprijzen.

Die club was een plek waar kinderen zichzelf konden zijn en les kregen over normen en waarden, herinnert Vest. “Ik stond in de Albert Heijn toen ik het nieuws hoorde over zijn dood. Mijn gedachten gingen gelijk naar de jongerenclub en de invloed die prins Philip op mijn persoonlijke leven had. Een aantal van mijn mooiste herinneringen spelen zich in die club af, daarvoor zal ik hem altijd dankbaar zijn”, vertelt hij.

Acht jaar leger

Vest diende bijna acht jaar in het Britse leger. “Het leger is patriottisch, je draagt de vlag op je arm en dat geeft een gevoel van trots. De koningin is altijd nummer één en prins Philip hoort daarbij. Maar los daarvan heb ik enorm veel respect voor de Duke en hoe hij met zijn status omging. Nu hij is overleden vind ik het belangrijk om daar extra bij stil te staan.”

De vierentwintigjarige Adam Summerfield woonde tot zijn zeventiende in Hastings, een plaatsje in het Zuidoosten van Engeland. Sindsdien heeft hij op verschillende plekken gewoond, waaronder Taiwan. Al een aantal jaren woont hij in Twente en ook hij studeert software engineering aan Saxion.

Een mens, zoals jij en ik

In tegenstelling tot Vest heeft Summerfield niet per se een verbonden gevoel met de prins of de royals in het algemeen. “Het klinkt misschien hard, maar toen ik het nieuws las over zijn overlijden dacht ik: “Eindelijk.” Hij heeft de ongelofelijke leeftijd van 99 jaar gehaald en ik respecteer hem voor het leven dat hij leidde. Ondanks zijn status is het niet altijd makkelijk voor hem geweest, maar het blijft gewoon een mens net zoals jij en ik.”

Summerfield is niet van plan om de overleden prins te eren of herdenken op een speciale manier, hij gaat gewoon door met zijn leven. “Ik vind echter wel dat dit een goed moment is om me in te lezen en van zijn leven te leren.”

Onmoeting

Jonathan Howard, vierdejaars electrical & electronic engineering, herdacht de overleden prins door een aantal kaarsen te branden. Howard is geboren en getogen in Newcastle. Daar ging hij naar de Washington School, waar hij de royals persoonlijk ontmoette. “Ik keek altijd een beetje tegen prins Philip op en was een klein beetje teleurgesteld toen ik het nieuws van zijn overlijden las. Hij heeft een mooie leeftijd bereikt, maar was zo dichtbij de 100. Dat had ik hem gegund.”

Howard vertelt over zijn ontmoeting met het koninklijk echtpaar in 2009. Hij heeft zijn herinnering nog duidelijk voor de geest en vertelt deze herinnering nog lang te willen bewaren. “Er werd ons verteld dat er een speciale gast zou komen, maar we wisten niet wie. Het nummer Pokerface van Lady Gaga kwam rond die tijd uit, dus onze hoop was op haar gevestigd. Dan kun je je voorstellen hoe gechoqueerd we waren, toen we plots oog in oog met de koningin en de prins stonden.”

Wat Howard vooral bijbleef is de interesse de Duke had voor iedereen. “Hij nam echt de tijd om met ieder van ons in gesprek te gaan, dat verbaasde me enorm. Daar heeft hij mijn respect mee gewonnen.”

Veerkrachtige queen

Tot slot hebben we het kort over het grote verlies voor de koningin. Na een huwelijk van 73 jaar lijkt het hem een bijna onmogelijke opgave om door te leven zonder de ander. Toch heeft Howard geen twijfels over de veerkracht van de koningin. “Ze heeft heel wat te voorduren gehad en ondanks dat ze natuurlijk veel verdriet heeft, zal ze dit ongetwijfeld doorstaan.”

Het is gebruikelijk dat de koningin een persoonlijke telegram stuurt naar iedereen in Engeland die 100-jarige leeftijd bereikt. “Ik hoop dat de koningin de honderd haalt, dan schrijft ze haar eigen telegram: voor haar en voor Philip.”

Maxime Gokoelsing

Maxime Gokoelsing

Gerelateerde artikelen

Frank Futselaar Column10062022

Column: Hoera! Kennis is terug

Onlangs was ik op een tweedaags congres over toetsen in het hoger onderwijs. Het congres verliep zoals zulke congressen verlopen. Goede sprekers, slechte sprekers, levendige workshops, saaie workshops, mensen die met grote passie over iets praten en mensen die proberen je iets te verkopen.

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”