sleutels

Geen woningnood bij internationale Saxion-studenten

De Universiteit Twente adviseert internationale studenten die nog geen woonruimte vonden niet naar Enschede te komen, vanwege woningnood. Dat speelt op Saxion niet, zegt woordvoerder Hans ten Brinke. “In Deventer en Apeldoorn is er helemaal geen wachtlijst voor woonruimte. In Enschede staan zo’n twintig studenten van buiten de EU op die lijst.”

Het was een opmerkelijke bericht van de Universiteit Twente, die werd opgepikt door U-Today, het onafhankelijke nieuwsmedium van de UT. Per brief lieten ze internationale studenten weten om vooral niet naar Enschede af te reizen als ze nog geen woning hadden gevonden. Uit een eigen enquête bleek namelijk dat een kwart van die groep niet in staat was een kamer te vinden. “Mocht je zoektocht niet succesvol zijn, dan raden we je aan om je inschrijving bij onze universiteit te heroverwegen”, schreef het bestuur.

Ook Saxion heeft internationalisering als één van de pijlers. Op dit moment hebben 345 studenten uit de EU zich ingeschreven en 357 studenten van buiten de EU. Voor de groep van buiten de EU heeft Saxion woonruimte, en daar maakt zo’n driekwart van de studenten gebruik van, weet Ten Brinke. De anderen zoeken zelf naar een kamer. Dat geldt ook voor de studenten vanuit de EU. “Bij ons zijn geen meldingen binnengekomen van EU-studenten die geen kamer kunnen vinden”, aldus Ten Brinke.

Bij Saxion bestaat alleen voor Enschede een wachtlijst. Daarop staan op dit moment zo’n twintig studenten. “Dat is natuurlijk heel vervelend voor hen”, zegt Ten Brinke. “Maar we kijken of we een passende oplossing kunnen bieden. Vanwege de coronacrisis is het krijgen van een visum in een aantal landen lastiger, dus het is nog maar de vraag of al deze studenten ook daadwerkelijk komen.”

rik

Rik Visschedijk