tien euro.jpeg

Het thuiswerktientje: is Saxion de knieperd van de klas?

De knieperd van de klas. De term viel tijdens de laatste medezeggenschapsvergadering toen het over het tientje ging dat Saxion-medewerkers krijgen als maandelijkse vergoeding voor thuiswerken. Is dat niet heel erg weinig in vergelijking met de andere hogescholen? Daar lijkt het wel op.

Voor wie geen Twents spreekt: een knieperd is iemand die erg zuinig is, oftewel een gierigaard. Saxion zou met het tientje thuiswerkvergoeding naast de eenmalige uitkering van 100 euro, weleens het slechtste jongetje van de klas kunnen zijn, was de suggestie van de opmerking, die gevallen zou zijn tijdens een vergadering van vakbond AOb.

‘Saxion één van de slechtste werkgevers’

De CNV doet daar in een van zijn nieuwbrieven nog een schepje bovenop. ‘Saxion verstrekt de laagste thuiswerkvergoeding’, schrijft de vakbond. ‘Saxion was daarentegen wel een van de eerste hbo-instellingen die de reiskostenvergoeding stop zette’. Ook stevig: ‘Saxion lijkt ook op dit dossier als een van de slechtste hbo-werkgevers te opereren.’

De vakbonden zijn dus kritisch en zeker het CNV windt er geen doekjes om. Maar hoe doet Saxion het eigenlijk echt afgezet op dit vlak ten opzichte van de andere onderwijsinstellingen?

Nog even wachten op vergoeding

Wie scherp op zijn loonstrookje let is het vast opgevallen: hoewel het tientje thuiswerkvergoeding al in november is aangekondigd, is het tot nu toe nog niet uitgekeerd. Saxion heeft een brief gestuurd over de fiscale afwikkeling van die vergoeding naar het Ministerie van Financiën, maar wacht nog op antwoord op die brief. Volgens het CvB wacht de hogeschool nog tot uiterlijk maart antwoord af en wordt het geld met terugwerkende kracht overgemaakt.

Kosten thuiswerken: zo’n twee euro per dag

Kenniscentrum het Nibud berekende dat een dag thuiswerken de gemiddelde werknemer – niet per se in het hoger onderwijs – twee euro per dag kost. Die kosten maken werknemers vooral voor elektriciteit en verwarming, maar ook bijvoorbeeld voor koffie en thee. Eventuele extra internetkosten rekende het kenniscentrum daarbij niet mee.

SaxNow deed een klein vergelijkend warenonderzoek naar de corona-uitkeringen van alle Nederlandse hogescholen, met gebruikmaking van openbare bronnen. Dat kent zijn beperkingen: niet elke hogeschool communiceert over de hoogte van de thuiswerkvergoeding. Gelukkig konden we van heel wat hogescholen wél vinden hoeveel ze uitkeren aan hun medewerkers als vergoeding voor het thuiswerken.

Andere hogescholen keren de (hogere) vergoeding al uit

Twee euro is dan ook precies het bedrag dat medewerkers van de Hogeschool Utrecht (HU) sinds 1 januari per werkdag ontvangen. Omgerekend naar een maand werken zo’n veertig euro. Windesheim betaalt medewerkers 35 euro per maand extra uit, de Hogeschool van Amsterdam 37,50 euro.

De Hogeschool Rotterdam betaalt nog iets meer: 55 euro per maand. Daar kregen medewerkers ook nog eens eenmalig tweehonderd euro.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen keert medewerkers al sinds juni 20 euro per maand uit. Over de thuiswerkregeling van de Hanzehogeschool in Groningen wordt nog een hartig woordje gesproken: de medezeggenschapsraad stemde niet in met onder meer de voorgestelde 1,50 euro per werkdag (omgerekend dus zo’n 30 euro per maand). Dat bedrag keert Fontys Hogescholen op dit moment ook uit aan zijn medewerkers.

'Tientje is een tegemoetkoming’

Het College van Bestuur (CvB) gaf tijdens de laatste CMR-vergadering een update van de stand van zaken over de thuiswerkvergoeding. Volgens Ineke van Oldeniel is het tientje een tegemoetkoming, niet gelijk een directe vergoeding waar een hele rekensom achter zit. Ook zit er mogelijk nog iets meer in het vat, liet ze doorschemeren. Dus misschien is er nog iets meer mogelijk.

Daarnaast gaf het CvB aan dat Saxion absoluut niet het slechtste jongetje van de klas is, als gekeken wordt naar het totaalplaatje. Daarbij zouden dan de kosten voor laptops, telefoons en bijvoorbeeld bureaustoelen ook meegenomen moeten worden. Saxion doet volgens het CvB een enorme investering op dat vlak. 

Knieperd?

Is Saxion daarmee echt de ‘knieperd van de klas’? Aan dat soort waardeoordelen wagen we ons niet. Ons mini-onderzoekje strekte niet zover dat we alle hogescholen konden vergelijken. Hogescholen die niets of heel weinig uitkeren, communiceren daar misschien juist niet over.

We weten bovendien niet of andere hogescholen hun medewerkers minder goed faciliteren op het gebied van laptops, bureaustoelen of monitoren. Er is geen aanleiding om dat aan te nemen, bovendien kun je de vraag stellen of een thuiswerkvergoeding en de facilitering van thuiswerkmiddelen hetzelfde zijn. Wat wel zeker is: voor alle hogescholen waarvan wij bedragen konden vinden, geldt dat ze meer geld uitkeren aan thuiswerkende medewerkers dan een tientje én dat de meeste hogescholen daar al mee begonnen zijn.  

Rotterdammers doneren thuiswerkvergoeding aan mensen in zwaar weer

Misschien zeggen medewerkers: dat tientje is voor mij niet zo belangrijk, ik heb dat geld niet nodig. Of: anderen kunnen het veel beter gebruiken. Dat geluid klonk op de Hogeschool Rotterdam ook én niet zo’n beetje ook. Docenten doneerden, in dit geval van hun eenmalige uitkering, daar in totaal 4.500 euro aan Rotterdammers die acuut financieel in nood zitten.

Voor wie zelfs een tientje per maand extra onzin vindt: misschien is het een goed idee om zo’n actie op Saxion op poten te zetten?

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”

SaxNow, Bas, Linde, Rik

Studenten opgelet: heb je problemen, vragen of opmerkingen? SaxNow staat voor je klaar tijdens de Pop-up redactie in het hoofdgebouw!

Hey daar, Saxion Studenten! Heb je iets op je hart waar je over wil praten? Zit je met vragen over je studieschuld, worstel je met het vinden van een woning of heb je gewoon behoefte aan advies? Dan is de Pop-up redactie van SaxNow dé plek voor jou!