tien euro.jpeg

Het thuiswerktientje: is Saxion de knieperd van de klas?

De knieperd van de klas. De term viel tijdens de laatste medezeggenschapsvergadering toen het over het tientje ging dat Saxion-medewerkers krijgen als maandelijkse vergoeding voor thuiswerken. Is dat niet heel erg weinig in vergelijking met de andere hogescholen? Daar lijkt het wel op.

Voor wie geen Twents spreekt: een knieperd is iemand die erg zuinig is, oftewel een gierigaard. Saxion zou met het tientje thuiswerkvergoeding naast de eenmalige uitkering van 100 euro, weleens het slechtste jongetje van de klas kunnen zijn, was de suggestie van de opmerking, die gevallen zou zijn tijdens een vergadering van vakbond AOb.

‘Saxion één van de slechtste werkgevers’

De CNV doet daar in een van zijn nieuwbrieven nog een schepje bovenop. ‘Saxion verstrekt de laagste thuiswerkvergoeding’, schrijft de vakbond. ‘Saxion was daarentegen wel een van de eerste hbo-instellingen die de reiskostenvergoeding stop zette’. Ook stevig: ‘Saxion lijkt ook op dit dossier als een van de slechtste hbo-werkgevers te opereren.’

De vakbonden zijn dus kritisch en zeker het CNV windt er geen doekjes om. Maar hoe doet Saxion het eigenlijk echt afgezet op dit vlak ten opzichte van de andere onderwijsinstellingen?

Nog even wachten op vergoeding

Wie scherp op zijn loonstrookje let is het vast opgevallen: hoewel het tientje thuiswerkvergoeding al in november is aangekondigd, is het tot nu toe nog niet uitgekeerd. Saxion heeft een brief gestuurd over de fiscale afwikkeling van die vergoeding naar het Ministerie van Financiën, maar wacht nog op antwoord op die brief. Volgens het CvB wacht de hogeschool nog tot uiterlijk maart antwoord af en wordt het geld met terugwerkende kracht overgemaakt.

Kosten thuiswerken: zo’n twee euro per dag

Kenniscentrum het Nibud berekende dat een dag thuiswerken de gemiddelde werknemer – niet per se in het hoger onderwijs – twee euro per dag kost. Die kosten maken werknemers vooral voor elektriciteit en verwarming, maar ook bijvoorbeeld voor koffie en thee. Eventuele extra internetkosten rekende het kenniscentrum daarbij niet mee.

SaxNow deed een klein vergelijkend warenonderzoek naar de corona-uitkeringen van alle Nederlandse hogescholen, met gebruikmaking van openbare bronnen. Dat kent zijn beperkingen: niet elke hogeschool communiceert over de hoogte van de thuiswerkvergoeding. Gelukkig konden we van heel wat hogescholen wél vinden hoeveel ze uitkeren aan hun medewerkers als vergoeding voor het thuiswerken.

Andere hogescholen keren de (hogere) vergoeding al uit

Twee euro is dan ook precies het bedrag dat medewerkers van de Hogeschool Utrecht (HU) sinds 1 januari per werkdag ontvangen. Omgerekend naar een maand werken zo’n veertig euro. Windesheim betaalt medewerkers 35 euro per maand extra uit, de Hogeschool van Amsterdam 37,50 euro.

De Hogeschool Rotterdam betaalt nog iets meer: 55 euro per maand. Daar kregen medewerkers ook nog eens eenmalig tweehonderd euro.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen keert medewerkers al sinds juni 20 euro per maand uit. Over de thuiswerkregeling van de Hanzehogeschool in Groningen wordt nog een hartig woordje gesproken: de medezeggenschapsraad stemde niet in met onder meer de voorgestelde 1,50 euro per werkdag (omgerekend dus zo’n 30 euro per maand). Dat bedrag keert Fontys Hogescholen op dit moment ook uit aan zijn medewerkers.

'Tientje is een tegemoetkoming’

Het College van Bestuur (CvB) gaf tijdens de laatste CMR-vergadering een update van de stand van zaken over de thuiswerkvergoeding. Volgens Ineke van Oldeniel is het tientje een tegemoetkoming, niet gelijk een directe vergoeding waar een hele rekensom achter zit. Ook zit er mogelijk nog iets meer in het vat, liet ze doorschemeren. Dus misschien is er nog iets meer mogelijk.

Daarnaast gaf het CvB aan dat Saxion absoluut niet het slechtste jongetje van de klas is, als gekeken wordt naar het totaalplaatje. Daarbij zouden dan de kosten voor laptops, telefoons en bijvoorbeeld bureaustoelen ook meegenomen moeten worden. Saxion doet volgens het CvB een enorme investering op dat vlak. 

Knieperd?

Is Saxion daarmee echt de ‘knieperd van de klas’? Aan dat soort waardeoordelen wagen we ons niet. Ons mini-onderzoekje strekte niet zover dat we alle hogescholen konden vergelijken. Hogescholen die niets of heel weinig uitkeren, communiceren daar misschien juist niet over.

We weten bovendien niet of andere hogescholen hun medewerkers minder goed faciliteren op het gebied van laptops, bureaustoelen of monitoren. Er is geen aanleiding om dat aan te nemen, bovendien kun je de vraag stellen of een thuiswerkvergoeding en de facilitering van thuiswerkmiddelen hetzelfde zijn. Wat wel zeker is: voor alle hogescholen waarvan wij bedragen konden vinden, geldt dat ze meer geld uitkeren aan thuiswerkende medewerkers dan een tientje én dat de meeste hogescholen daar al mee begonnen zijn.  

Rotterdammers doneren thuiswerkvergoeding aan mensen in zwaar weer

Misschien zeggen medewerkers: dat tientje is voor mij niet zo belangrijk, ik heb dat geld niet nodig. Of: anderen kunnen het veel beter gebruiken. Dat geluid klonk op de Hogeschool Rotterdam ook én niet zo’n beetje ook. Docenten doneerden, in dit geval van hun eenmalige uitkering, daar in totaal 4.500 euro aan Rotterdammers die acuut financieel in nood zitten.

Voor wie zelfs een tientje per maand extra onzin vindt: misschien is het een goed idee om zo’n actie op Saxion op poten te zetten?

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Yanin Kasemsinsup in Opgevallen: “I am teaching the subject I was the worst at”

In this episode of ‘Opgevallen’: Yanin Kasemsinsup (37), teacher at academy LED. As an eighteen-year-old he moved from Thailand to the Netherlands to study at Saxion, now he teaches among his own former teachers. He has lived in the Netherlands for almost twenty years, where, according to him, the weather is bad, the food not tasty and the language difficult. Still, he likes it here: “The education here is good and the people are friendly.”

Yanin Kasemsinsup in Opgevallen: “Ik geef les in het vak waar ik het slechtste in was”

In deze aflevering van Opgevallen: Yanin Kasemsinsup (37), docent bij de academie LED. Als achttienjarige verhuisde hij van Thailand naar Nederland om te studeren op Saxion, nu geeft hij les tussen zijn eigen oud-docenten. Hij woont al bijna twintig jaar in Nederland, waar volgens hem het weer slecht is, het eten niet lekker en de taal moeilijk. Toch vindt hij het hier fijn: “De educatie is hier goed en de mensen zijn vriendelijk.”

Onderwijsminister Dijkgraaf: “Instellingen zijn verantwoordelijk voor het bewaken van journalistieke onafhankelijkheid”

Onafhankelijke journalistiek en persvrijheid zijn een groot goed, juist binnen het academische debat, vindt demissionair minister Dijkgraaf. In een vergadering van de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei hij dinsdag dat instellingen in het hoger onderwijs verantwoordelijk zijn voor het bewaken van journalistieke onafhankelijkheid. “Daar spreek ik besturen van hogescholen en universiteiten expliciet op aan.”