euro

Sportvergoeding omlaag, in ruil voor verzekering arbeidsongeschiktheid

Saxion-medewerkers kunnen dit jaar maximaal 70 euro declareren als sportvergoeding, bijvoorbeeld voor contributie en sportkleding. Dat is 30 euro minder dan vorig jaar. In ruil daarvoor komt een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dat sprak Saxion af met de vakbonden in het lokaal cao-overleg. In dat overleg wordt de besteding van de centrale arbeidsvoorwaardenmiddelen vastgelegd, de DAM-gelden. Woordvoerder Karin Effing zegt dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering relatief duur is om individueel af te sluiten, en daarmee interessant voor alle medewerkers. De verzekering beschermt medewerkers als ze langdurig gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden.

“Om de verzekering te bekostigen is een verlaging van de sportvergoeding nodig”, aldus Effing. “Maar medewerkers kunnen nog steeds maximaal 70 euro ontvangen. Daarmee blijven we sporten en bewegen stimuleren.”

De verschuiving van budget in de DAM-gelden, in totaal zo’n twee miljoen euro, is onderdeel van een grotere ruil. Zo is de bedoeling dat Saxion-medewerkers tien euro per maand krijgen als thuiswerkvergoeding. De reiskostenvergoeding, die medewerkers declareren, komen uit in een andere pot. Die zullen door de coronamaatregelen lager uitvallen, is de verwachting.  

rik

Rik Visschedijk