vakantie

Vakantie! Hieronder zes verhalen waar we trots op zijn

SaxNow is met vakantie. Daar zijn we ook wel aan toe. Eindredacteur Bas Klaassen en ondergetekende begonnen ruim aan jaar geleden aan dit avontuur. Op onze voorpagina daarom zes verhalen waar we trots op zijn en waarvan we zagen dat ze op verschillende manier impact hadden. Vrij willekeurig, maar dit zijn de eerste die bij ons kwamen bovendrijven om nog eens te laten zien.

We kregen flink wat energie van ons opstartjaar in coronatijd. Maar de pijp is wel even leeg, zoals het bij de meeste mensen van Saxion zal zijn. Het was vooral een eneverend jaar, waarbij we een kerstmagazine uit de grond stampten, we onze plek in de organisatie vonden en eigen nieuws- en achtergrondverhalen publiceerden. Maar ook persoonlijke verhalen, In Memoriams voor ontvallen Saxionners en columns. Verhalen die niet zelden de tongen los maakten.

Slutty summer

We gaan deze zomer heel anders in dan we een paar weken geleden mochten hopen. Geen slutty summer, of dansen met Janssen. Het is des te wranger, omdat het voelt als uit een diep dal klimmen, het licht gloort en dan verliezen we de grip, waardoor we terugvallen in hetzelfde dieptepunt. De redactie van SaxNow leeft mee met de jongeren - de studenten van Saxion. Anderhalf jaar leefden ze met de rem erop. Colleges vanuit huis, nauwelijks sociaal contact, laat staan feestjes. Alles om hun opa’s en oma’s en de kwetsbaren te beschermen.

Terwijl je studententijd de mooiste tijd van je leven hoort te zijn. Dat was het deze anderhalf jaar niet, horen wij op de redactie. En ook deze zomer gaat de rem erop, Terwijl veel van hen staan te springen om wat druk van de ketel te halen. De coronatijd is zwaar voor iedereen: mensen in de risicogroepen, gezinnen, partners én vrijgezellen. Maar vooral ook jongvolwassenen. Waar zij het leven in alle facetten horen te ontdekken, verliezen zij zomaar de helft van hun studententijd, met borrels, feestjes en escapades. In het vooruitzicht hebben ze een corona-diploma, studieschuld en een arbeidsmarkt op z’n gat.    

Hoe het komend schooljaar opstart, is nog een grote onzekerheid en hangt af van de positieve testen en IC-opnames. En vooral het oordeel van de het demissionaire kabinet. Die zou er goed aan doen om niet alleen te sturen op cijfers, maar ook op menselijke behoeftes. In alle levensfases, van kind tot bejaarde. Van de docent achter het beeldscherm, de ondersteuning van het onderwijs en dus ook de jongvolwassenen.

Laten we elkaar eind augustus weer in goede gezondheid zien, zowel fysiek als mentaal.   

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

rik

Rik Visschedijk