Voorkomen is beter dan genezen. Met die gedachte wil Saxion-student Kevin Kroondijk (25) psychische klachten onder jongeren helpen terugdringen. De Enschedeër hoopt dat te bereiken met zijn zelfontwikkelde platform COACH4US, ontsproten aan zijn eigen negatieve ervaringen. “Zelf moest ik veel te lang wachten op hulp toen ik het nodig had.”
De mentale gezondheid van jongeren is - zeker sinds het uitbreken van de coronacrisis - een urgent en actueel thema, ook binnen Saxion. Kevin Kroondijk, student ondernemerschap & retail management, is ervan overtuigd dat wachtrijen binnen de geestelijke gezondheidszorg kunnen worden teruggedrongen door meer in te zetten op preventie. Met COACH4US richt hij zich op alle jongeren die behoefte hebben aan mentale ondersteuning.
“Het gemis van sociale interactie, geen doel voor ogen hebben, of keuzestress bij het vinden van een studie; het zijn allemaal zaken die kunnen leiden tot psychische klachten”, zegt hij. “Met de juiste begeleiding kunnen zulke problemen volgens mij vaak voorkomen worden.”
De Saxion-student spreekt uit ervaring. In het begin van zijn studententijd liep hij zelf tegen een denkbeeldige muur, door een opeenstapeling van gedragingen en gebeurtenissen. Kevin vertelt daar openhartig over. “Door een combinatie van heel veel blowen, een fietsongeluk en het overlijden van mijn opa, met wie ik een heel goede band had, ging het op een gegeven moment helemaal de verkeerde kant op met mij.”
"In het studentenhuis was het lang leve de lol, ik blowde elke dag"
Hij was 21 op dat moment en woonde in een studentenhuis in Enschede. “Het was lang leve de lol en ik blowde elke dag. Maar het begon al daarvoor, met dat fietsongeluk. Ik woonde toen nog bij mijn ouders en klapte na het uitgaan met m’n dronken kop tegen de grond. Daar hield ik langdurige spier-, nek- en schouderklachten aan over. En toen mijn opa overleed, knapte er iets bij mij. Mede door die opgebouwde sleur van fysieke klachten en het vele blowen.”
Angstaanvallen
De dag waarop Kevin zijn opa voor het laatst zag, ging hij naar de supermarkt. “Ik kreeg een licht gevoel in mijn hoofd en begon ineens te hyperventileren. Het bleek een paniekaanval te zijn.” Dat was het begin van een periode waarin het niet goed ging met de toen eerstejaars student. “Ik stopte met blowen, maar heb heel lang last gehad van angstaanvallen en dacht telkens dat er van alles mis met me was. Ik durfde niet in de trein te zitten of op drukke plekken te komen en ging me ook steeds vaker ziekmelden, op school en op mijn werk bij Shell.”
Zijn brandstof was op. “Pas na een paar maanden trok ik aan de bel, omdat ik het eerst zelf wilde oplossen. Dat lukte natuurlijk niet. Dan kom je eerst bij de huisarts terecht, en die stuurt je dan weer door naar de praktijkondersteuner GGZ. Maar ik kreeg niet de hulp die ik op dat moment nodig had. Ik heb twee keer aan de bel moeten trekken, en het duurde in totaal meer dan twee maanden voordat ik terechtkwam bij iemand die me kon helpen: een gespecialiseerd psycholoog op het gebied van angststoornissen.”
Afstudeerproject
Er ontbreekt iets in ‘het systeem’. Dat was de conclusie die Kevin met terugwerkende kracht trok en hem enkele jaren later op het idee bracht voor de invulling van zijn afstudeerproject op Saxion: het ontwikkelen van een eigen startup. “Er zijn natuurlijk wel meer platforms die gericht zijn op hulp bij psychische problemen, maar niet een die is toegespitst op vraag en aanbod bij de preventie ervan puur voor jongeren.”

Saxion-gangers die behoefte hebben aan psychische ondersteuning, kunnen daarvoor in de eerste plaats natuurlijk ook terecht bij de studentenpsychologen van de hogeschool. Maar Kevin richt zich op een bredere doelgroep. Zijn platform is er voor álle jongeren - tussen pakweg 16 en 30 jaar dus – en kan naar eigen zeggen ook soelaas bieden voor de beginnende loodgieter om de hoek of scholieren die net hun havodiploma op zak hebben. “Ik wil klaarstaan voor anderen en ze graag helpen, dat zit in mijn karakter. Door COACH4US hoop ik dat andere jongeren niet overkomt wat mij is overkomen. Want ook bij mij had het voorkomen kunnen worden, als ik op tijd de juiste begeleiding had gevonden.”
Uniek mens
Goede vindbaarheid is ook belangrijk voor zijn platform, en begint met een sterke tagline. Die staat volgens Kevin als een huis: “Ieder uniek mens verdient een unieke coach.” Daarmee refereert hij ook aan zijn eigen problemen als beginnend student. “Een ander zou kunnen denken dat mijn problemen niet zo veel voorstelden. Maar dat is het ‘m nou net: ieder mens is uniek en ervaart de dingen op zijn eigen manier. Vandaar ook dat ieder mens hulp nodig heeft die het best op hem of haar is afgestemd.”
Om dat op zijn eigen platform te bewerkstelligen, werkt Kevin aan een formule die ervoor moet zorgen dat de meest optimale match ontstaat tussen de hulpverlener aan de ene kant en de hulpbehoevende jongere aan de andere kant. “Dat gaat door middel van de ingevulde gegevens en profielen van alle gebruikers op het platform.”
Proefdraaien
COACH4US is nu nog in de ontwikkelingsfase, maar Kevin is vastberaden er echt werk van te maken wanneer hij zijn diploma ondernemerschap en retail management op zak heeft. “Het doel is dat het platform in de zomer klaar is, en dan wil ik eerst een jaar gaan proefdraaien. Maar ik weet zeker dat hier markt voor is, ook na corona.”
Jongeren kunnen zich gratis aanmelden
Zodra COACH4US de lucht ingaat, kunnen alle jongeren die behoefte hebben aan mentale ondersteuning zich gratis aanmelden op het platform. De aanbodkant is bedoeld voor zzp’ers zoals lifecoaches, ambulante begeleiders, jongerenbegeleiders en jobcoaches. Zij kunnen een lidmaatschap aangaan en ook subdomeinen kopen om zichzelf te profileren via het platform.
Kevin Kroondijk, zelf geen specialist op het gebied van psychische hulpverlenging of de zorg, doet een oproep: “Inhoudelijke input van specialisten of professionals, ter verbetering van het platform, is altijd welkom.”
Voor informatie, vragen, tips of interesse kan contact opgenomen worden met hem via [email protected]
Jongeren die worstelen met het leven, dat is van alle tijden, wil hij maar zeggen. “Van het ontwikkelen van je sociale vaardigheden tot ondersteuning bij het organiseren van je leven en hulp bij het stellen van doelen. Volgens mij hebben heel veel jongeren daar behoefte aan”, stelt Kevin. “Ik hoop dat het platform COACH4US daar een steentje aan kan bijdragen.”
En hoe gaat het ondertussen eigenlijk met Kevin zelf? “Ik ben nooit depressief geweest, maar stelde wel steeds dezelfde vraag aan mezelf toen ik zo in de rats zat: komt het ooit nog weer goed met mij? Inmiddels kan ik volmondig zeggen: ja. Die psycholoog heeft me er bovenop geholpen, maar uiteindelijk moet je het wel altijd zelf doen.”
En dat deed Kevin. In zijn geval werkte een minor in het buitenland als zalf voor de ziel. “Dat ik uit mijn vertrouwde bubbel stapte en mij blootstelde aan het onbekende, heeft mij enorm geholpen. Die trip van een halfjaar in Spanje heeft me als mens veel gebracht en ook mijn manier van denken veranderd. Ik kan het iedereen aanraden.”

Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.