Een student die een afspraak wil met een psycholoog van Saxion moet daar acht weken op wachten, waar dat idealiter niet meer dan twee of drie is. Een onwenselijke situatie, in deze coronatijd. Twee extra psychologen moeten soelaas bieden. Ook worden ouderejaars studenten, bijvoorbeeld vanuit social work en toegepaste psychologie, ingezet voor begeleiding van studenten die mentale problemen ondervinden.
Lotte Beernink, voorzitter van het team studentdecanen, is “erg blij” met de structurele uitbreiding van drie naar vijf psychologen. Afgelopen week inventariseerde ze voor de centrale medezeggenschap (CMR) hoe nijpend het probleem is: 46 studenten staan op de wachtlijst voor en eerste gesprek bij de psycholoog. “Terwijl juist nu, in tijd van afstand en thuisonderwijs de vraag hoog is”, zegt Beernink. “Eén psycholoog is net begonnen en neemt intakes over. De ander begint in maart.”
De klachten bij de studenten variëren, maar hebben voornamelijk te maken met de coronamaatregelen. Eenzaamheid, moeite met online onderwijs, motivatie- en concentratieproblemen komen meer voor. Niet zelden resulterend in somberheid of depressiviteitsklachten.
Preventie
Saxion breidt niet alleen het aantal psychologen uit, de hogeschool wil ook extra inzet op preventie. Daarvoor worden ouderejaars studenten social work en toegepaste psychologie ingezet. Beernink: “Peer-to-peer coaching is erg effectief, omdat de drempel laag is. Het is makkelijker om bij een collega-student je probleem neer te leggen, dan een eerste afspraak maken bij een psycholoog. Studenten uit deze opleidingen zijn opgeleid en hebben ervaring met coaching en passende gespreksvoering.”
Het mes snijdt hier aan twee kanten, zegt Beernink. Want studenten uit de sociale academies kunnen niet altijd voldoende stage-uren maken door de coronacrisis. “Die uren kunnen ze intern maken, omdat ze hun vaardigheden inzetten en hun competenties verder ontwikkelen.”
Campagne
Deze uitbreiding van het aantal psychologen en de inzet van studenten maakt deel uit van een bredere welzijnscampagne. Zo werden voor de studieloopbaanbegeleiders online bijeenkomsten gehouden gericht op gespreksvoering en studentbegeleiding. “En we werken aan onze zichtbaarheid”, zegt Beernink. “Juist de groep internationale studenten zit in zwaar weer, maar zij weten de weg niet goed te vinden. Met hen gaan we in gesprek: welke behoefte hebben ze en hoe kunnen we daar goed bij aansluiten.”
De CMR praat woensdag verder over de welzijnscampagne.
Gerelateerde artikelen
Strengere regels rondom alcohol; voor 16 uur geen druppel en alcoholvrije diploma-uitreikingen
Saxion heeft na evaluatie een nieuwe versie van het alcoholbeleid vastgesteld, dat verder gaat dan het beleid uit 2023. De studieverenigingen mochten al geen alcoholische dranken nuttigen voor 16 uur in de verenigingsruimte, dat geldt nu voor iedereen binnen Saxion – ook medewerkers en bezoekers. Ook diploma-uitreikingen zijn voortaan alcoholvrij en alcohol als relatiegeschenk is verleden tijd.
Weinig betrokkenheid? Student Marcel vervult op Saxion zo’n beetje elke rol die je maar kunt bedenken
Waar de hogeschool vaak moet schrapen om studenten te vinden voor functies, vervult Toegepaste Psychologiestudent Marcel van Dongen een enorm aantal rollen in het hart van Saxion. In zijn tweede jaar ontdekte hij dat hij er ‘wel wat bij kon doen’ en dat liep een beetje uit de hand. “Overal aangenomen worden was ook niet helemaal de bedoeling.”
Irritatie over uitblijven echt ‘onderzoek’: CMR wil begin volgend schooljaar knoop doorhakken over toekomst 3S
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) vindt dat het niet verstandig is in de huidige vorm door te gaan met het Smart Solutions Semester. De leden van de CMR zijn teleurgesteld dat er geen breed onderzoek naar 3S is gedaan, hoewel dat vorig jaar wel met het CvB is afgesproken, zo klonk tijdens de laatste overlegvergadering. De medezeggenschap stelt daarom voor eind oktober een besluit te nemen over de toekomst van het interdisciplinaire semester.