knoops

Advocaat Geert-Jan Knoops bij Cementi: “Oordeel niet zonder dat je de feiten kent”

Ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen? Of kan bijvoorbeeld een bekentenis onder druk leiden tot tunnelvisie? Topadvocaat en strafrechtkundige Geert-Jan Knoops was gisteren te gast bij Cementi, de studievereniging van de academie bestuur, recht & ruimte. Hij nam de studenten én studentredacteur Lente de Kruyk mee in zijn pad naar de rechtspraak en zijn strijd tegen gerechtelijke dwalingen. “Je moet open staan voor alle mogelijkheden, en je moet nooit oordelen over een ander zonder dat je de feiten kent.”

Geert-Jan Alexander Knoops in een notendop

Prof. mr. dr. Geert-Jan Alexander Knoops werd in 1987 beëdigd als advocaat en treedt naast deze baan ook op als lead-counsel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij is als bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam én hij is visiting professor internationaal strafrecht aan Shandong University (Jinan, China). Prof. Knoops is tevens vice-president van het European Innocence Network, waar hij zich bezighoudt met gerechtelijke dwalingen.

Het interview begint met de vraag hoe Knoops zijn studententijd heeft ervaren. “Ik denk dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is, als ik daar zo op terugkijk. Voornamelijk omdat je je helemaal kunt focussen op de toekomst,” vertelt hij. “Ik genoot het meeste van de interactie met de medestudenten en docenten.”

Voordat hij rechten ging studeren diende Knoops twee jaar bij het Korps Mariniers. Hij vertelt: “Tijdens een buitenlandse oefening in Noord-Noorwegen kwam ik in aanraking met een strafzaak en als officier werd ik aangewezen dit op te lossen. Ik vond het erg interessant, waarnaar ik de keuze heb gemaakt rechten te gaan studeren.”

Nu, jaren later, heeft Knoops vele grote strafrechtzaken op zijn naam staan. Hij is onder meer advocaat geweest voor de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois in de Puttense moordzaak, Ernest Louwes in de Deventer moordzaak en van Geert Wilders.  

Puttense moordzaak

In deze College Tour gaat Knoops vooral in op de dwalingen rondom de Puttense moordzaak. Hij neemt ons mee naar zondag 9 januari 1994, de dag dat stewardess Christel Ambrosius dood werd gevonden in het huis van haar grootmoeder.

“Door de getuigenis van twee mannen was de politie er dusdanig van overtuigd dat de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois de moord gepleegd hadden. De zwagers hebben onder druk hun bekentenissen afgelegd die gevoed werden door bewijsmateriaal dat er niet was. Ze kregen een gevangenisstraf. Uiteindelijk bleek dat van de bekentenissen 85 procent tot stand was gekomen door misleidende verhoormethoden,” vertelt Knoops.

Hij vervolgt: “Mij werd gevraagd deze zaak nogmaals te onderzoeken en toen vonden we DNA-bewijs waaruit bleek dat Wilco en Herman niet de daders waren. Hierdoor is de zaak heropend. In 2002 is de zaak opnieuw gedaan bij het hof van Leeuwarden. Samen met het hof zijn we naar het huis gegaan waar Christel gevonden is, en wat bleek? De getuigenis van de eerdergenoemde twee mannen kon niet kloppen, maar omdat de verhoorders er zo zeker van waren dat Herman en Wilco het gedaan hadden is hier niet eerder aandacht aan besteed. Dit was de eerste grote gerechtelijke dwaling in Nederland.”

Vijf grote zaken heropend

Met the innocence project wil Geert-Jan Koops voorkomen dat er meer mensen vals worden beschuldigd door dwalingen. Knoops heeft er met het project onder andere voor gezorgd dat vijf grote zaken heropend werden. Hij hoopt dat er in de toekomst erkenning komt van de Nederlandse staat. “We pleiten voor een fonds dat het mogelijk maakt om een herzieningsonderzoek te starten. Nu werken we voornamelijk met donaties.”

De Puttense moordzaak heeft een fundament en besef gelegd onder de rechterlijke macht, zegt Knoops. “Geen rechter geloofde dat je onschuldig was nadat je in detail alles bekend had. Door deze moordzaak is het besef gekomen dat mensen vals kunnen bekennen als hun bestaan in gevaar wordt gebracht. Dit vind ik nog altijd een keerpunt. Je moet open staan voor alle mogelijkheden, en je moet nooit oordelen over een ander zonder dat je de feiten kent.”

Hoofd Lente.jpg

Lente de Kruyk

Gerelateerde artikelen

saxion.jpg

Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie

Hier had bijna een verhaal gestaan over grensoverschrijdend gedrag binnen Saxion. Een verhaal waar SaxNow met tussenpauzes meer dan een half jaar aan werkte. Maar dat verhaal volgt hier niet. Wat wel volgt: een verhaal over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s. Over een geraffineerd web van feit en fictie, waarvoor geen middel geschuwd werd, van videocall tot prepaidkaart. En een bekentenis. Die volgt ook.

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.