knoops

Advocaat Geert-Jan Knoops bij Cementi: “Oordeel niet zonder dat je de feiten kent”

Ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen? Of kan bijvoorbeeld een bekentenis onder druk leiden tot tunnelvisie? Topadvocaat en strafrechtkundige Geert-Jan Knoops was gisteren te gast bij Cementi, de studievereniging van de academie bestuur, recht & ruimte. Hij nam de studenten én studentredacteur Lente de Kruyk mee in zijn pad naar de rechtspraak en zijn strijd tegen gerechtelijke dwalingen. “Je moet open staan voor alle mogelijkheden, en je moet nooit oordelen over een ander zonder dat je de feiten kent.”

Geert-Jan Alexander Knoops in een notendop

Prof. mr. dr. Geert-Jan Alexander Knoops werd in 1987 beëdigd als advocaat en treedt naast deze baan ook op als lead-counsel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij is als bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam én hij is visiting professor internationaal strafrecht aan Shandong University (Jinan, China). Prof. Knoops is tevens vice-president van het European Innocence Network, waar hij zich bezighoudt met gerechtelijke dwalingen.

Het interview begint met de vraag hoe Knoops zijn studententijd heeft ervaren. “Ik denk dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is, als ik daar zo op terugkijk. Voornamelijk omdat je je helemaal kunt focussen op de toekomst,” vertelt hij. “Ik genoot het meeste van de interactie met de medestudenten en docenten.”

Voordat hij rechten ging studeren diende Knoops twee jaar bij het Korps Mariniers. Hij vertelt: “Tijdens een buitenlandse oefening in Noord-Noorwegen kwam ik in aanraking met een strafzaak en als officier werd ik aangewezen dit op te lossen. Ik vond het erg interessant, waarnaar ik de keuze heb gemaakt rechten te gaan studeren.”

Nu, jaren later, heeft Knoops vele grote strafrechtzaken op zijn naam staan. Hij is onder meer advocaat geweest voor de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois in de Puttense moordzaak, Ernest Louwes in de Deventer moordzaak en van Geert Wilders.  

Puttense moordzaak

In deze College Tour gaat Knoops vooral in op de dwalingen rondom de Puttense moordzaak. Hij neemt ons mee naar zondag 9 januari 1994, de dag dat stewardess Christel Ambrosius dood werd gevonden in het huis van haar grootmoeder.

“Door de getuigenis van twee mannen was de politie er dusdanig van overtuigd dat de zwagers Wilco Viets en Herman du Bois de moord gepleegd hadden. De zwagers hebben onder druk hun bekentenissen afgelegd die gevoed werden door bewijsmateriaal dat er niet was. Ze kregen een gevangenisstraf. Uiteindelijk bleek dat van de bekentenissen 85 procent tot stand was gekomen door misleidende verhoormethoden,” vertelt Knoops.

Hij vervolgt: “Mij werd gevraagd deze zaak nogmaals te onderzoeken en toen vonden we DNA-bewijs waaruit bleek dat Wilco en Herman niet de daders waren. Hierdoor is de zaak heropend. In 2002 is de zaak opnieuw gedaan bij het hof van Leeuwarden. Samen met het hof zijn we naar het huis gegaan waar Christel gevonden is, en wat bleek? De getuigenis van de eerdergenoemde twee mannen kon niet kloppen, maar omdat de verhoorders er zo zeker van waren dat Herman en Wilco het gedaan hadden is hier niet eerder aandacht aan besteed. Dit was de eerste grote gerechtelijke dwaling in Nederland.”

Vijf grote zaken heropend

Met the innocence project wil Geert-Jan Koops voorkomen dat er meer mensen vals worden beschuldigd door dwalingen. Knoops heeft er met het project onder andere voor gezorgd dat vijf grote zaken heropend werden. Hij hoopt dat er in de toekomst erkenning komt van de Nederlandse staat. “We pleiten voor een fonds dat het mogelijk maakt om een herzieningsonderzoek te starten. Nu werken we voornamelijk met donaties.”

De Puttense moordzaak heeft een fundament en besef gelegd onder de rechterlijke macht, zegt Knoops. “Geen rechter geloofde dat je onschuldig was nadat je in detail alles bekend had. Door deze moordzaak is het besef gekomen dat mensen vals kunnen bekennen als hun bestaan in gevaar wordt gebracht. Dit vind ik nog altijd een keerpunt. Je moet open staan voor alle mogelijkheden, en je moet nooit oordelen over een ander zonder dat je de feiten kent.”

Hoofd Lente.jpg

Lente de Kruyk

Gerelateerde artikelen

Ton extra voor onderzoeks-communicatie; “Willen beter zichtbaar zijn”

Om verhalen over het toegepaste onderzoek beter voor het voetlicht te krijgen trekt Saxion komend jaar 100.000 euro uit, zo blijkt uit de besluitenlijst van het college van bestuur. Dat bedrag komt van de Saxion Research & Graduate School (SRGS). Directeur Hans Vossensteyn: “Ons onderzoek groeit en we willen onze zichtbaarheid en daarmee onze impact vergroten.”

Eva 1

SaxNow gaat live met bijzondere studenten: van kassameisje tot internetfenomeen, presteren bij FC Twente, en zorgen voor je eigen moeder

SaxNow gaat iets nieuws doen: we houden voor het eerst een eigen minifestival, speciaal gericht op studenten, al zijn medewerkers ook van harte welkom. Tijdens SaxNow Live op 23 mei hebben we voor jullie een schitterende line-up. Buiten voor het Ko Wierenga, van 12.00u tot 16.00u, delen drie studenten hun bijzondere verhalen. Ook is er een workshop columns schrijven, gekoppeld aan een prijs van 1.000 euro, kun je een professionele LinkedIn-foto laten maken, of gewoon keihard smullen van gratis poffertjes.

AFAS

“Maak evaluatie invoering AFAS toch openbaar”, zeggen medezeggenschappers na lezing

De Centrale Medezeggenschap (CMR) wil dat het college van bestuur de externe evaluatie van de invoering van AFAS alsnog openbaar maakt. Een kleine groep CMR-leden kreeg de evaluatie, waarbij ze de belofte deden om deze niet verder te verspreiden. Maar nu ze die evaluatie onder ogen hebben gehad, zien ze geen goede redenen voor vertrouwelijkheid.