Joy Moestuin

Krijgt Saxion een eigen studentenmoestuin? “Binnen een week waren er al ongeveer 50 aanmeldingen”

Een Saxion-moestuin met groente, fruit en ook bloemen. Met binnen een week al bijna 50 aanmeldingen, is Saxion-alumnus Joy Douma hoopvol dat haar plannen realisatie worden. Ze ziet nog steeds de nasleep van corona en welk effect dit heeft op het welzijn van studenten. Zo kwam ze op het idee voor een moestuin op Saxion. “Met je handen werken geeft veel rust en voldoening. Dat is iets waar studenten steeds meer behoefte aan hebben.”

Hoe kwam je op het idee voor een moestuin?
“Ik doe het Corporate Traineeship van Saxion, waarbij ik bezig ben met het welzijn van de studenten. Daarbij hoort ook de corona-achterstand. Bij het StudieSuccesCentrum zijn we bezig met kijken wat we studenten kunnen bieden qua activiteiten die hierbij aansluiten. Moestuinen worden steeds populairder, ik heb er zelf ook een. Ik vind het heerlijk om hiermee bezig te zijn. Ik denk dat veel studenten dit ook zo zouden ervaren.”

Wat hebben studenten aan een moestuin?
“Uit onderzoek is gebleken dat er erg veel voordelen zijn aan een moestuin, zowel fysiek als mentaal en zelfs sociaal. Daarom is het een ideale combinatie voor Saxion: duurzaamheid, sociale verbinding, bewustwording en welzijn. Met je handen werken geeft veel rust en voldoening en dit is iets waar studenten steeds meer behoefte aan hebben. Ze zijn vaker bezig met natuur, voeding en veganisme en zijn steeds bewuster in de keuzes die ze maken.”

En waar wordt deze tuin aangelegd?
“Op dit moment zitten we nog in de opstartfase, dus dit is nog onduidelijk. Het idee is echt om het samen met studenten op te zetten. Er hebben zich inmiddels al bijna vijftig studenten aangemeld in minder dan een week tijd. Ik als initiatiefnemer ga met deze studenten in gesprek om te kijken hoe zij het voor zich zien en wat hun ideeën zijn. Ik hoop dat er op locatie Enschede én Deventer plek is voor een moestuin. Het wordt alleen niet de hele parkeerplaats, hoe graag ik dat ook zou willen.”

Groente, fruit, bloemen en meer. Wat gaan jullie daarmee doen?
“Het wordt niet alleen een moestuin voor eten, maar ook bijvoorbeeld voor planten en wilde bloemen. Natuurlijk kunnen de studenten wat ze zelf hebben verbouwd mee naar huis nemen. Maar ik zie al helemaal voor me dat we met de opbrengst van de moestuin een klein marktje kunnen beginnen, of wat aan de voedselbank kunnen doneren. Alleen zitten hier blijkbaar nog wel wat veiligheidsregels aan, dus dat weet ik nog niet precies. Het moet uiteindelijk een fijne plek worden waar je helemaal tot rust kan komen. Het gaat meer om het samen creëren dan om het uiteindelijke product.”

Voor wie is het?
“Iedereen kan zich aanmelden en iedereen zal zich welkom voelen. De sociale verbinding is het belangrijkste, je doet het samen met studenten die dezelfde interesses hebben maar van allemaal verschillende opleidingen komen. Je hoeft ook niet per se iets groens te doen met je opleiding om tuinieren ook leuk te vinden, en je hoeft het ook al helemaal niet te kunnen. Er zou bijvoorbeeld ook een expert of een docent vanuit Saxion kunnen komen helpen zodat we van elkaar kunnen leren.”

Joy2

Aanmelden?

Wil jij ook meehelpen met de studentenmoestuin? Je kan je nog steeds aanmelden voor deze zomer of volgend schooljaar via deze link.

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

Frank Futselaar Column10062022

Column: Hoera! Kennis is terug

Onlangs was ik op een tweedaags congres over toetsen in het hoger onderwijs. Het congres verliep zoals zulke congressen verlopen. Goede sprekers, slechte sprekers, levendige workshops, saaie workshops, mensen die met grote passie over iets praten en mensen die proberen je iets te verkopen.

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”