image00081.jpeg

Saxion wil minder ‘onnodig’ liftgebruik, maar daar zit in de praktijk niet iedereen op te wachten

Stickers op de deuren van liften in het hoofdgebouw in Enschede moeten ervoor zorgen dat die minder ‘onnodig’ gebruikt worden. Studenten en medewerkers van Saxion gaan dan hopelijk vaker met de trap, in plaats van met de lift, is het idee. Dat is gezonder, duurzamer, en zorgt ervoor dat de lift beschikbaar is voor mensen die echt niet zonder kunnen, zoals mensen met een beperking, of huismeesters. Maar komt die boodschap ook echt over? “Ik heb een hele dag erop zitten, dan ga ik lekker met de lift naar beneden.”

‘Deze lift niet gebruiken’, prijkt op een sticker op de lift tegenover het café op de begane grond van het Ko Wierenga-gebouw. Er staat ook een bordje naast, maar dat is door een onbekende omgedraaid. Daar staat op: ‘Wacht niet langer’, en ‘de trap is sneller’. De sticker op de liftdeur is bekrast, en er half afgepulkt. De stickers en het bordje maken deel uit van een bewustwordingscampagne, maar studenten lijken zich niet veel aan te trekken van het ‘liftverbod’, blijkt na een half uurtje posten.

Jesper Stegehuis (20), eerstejaars student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, stapt de lift uit. Hij voelt zich niet aangesproken door de bordjes en de stickers bij de lift, zegt hij. Jesper: “Onze klas heeft informeel afgesproken met de docent dat we toch wel met de lift mogen gaan, omdat we helemaal op de vierde verdieping zitten.”

Huismeesters

Het idee voor het nieuwe liftbeleid kwam voort uit gesprekken met de huismeesters, zegt regisseur duurzaamheid Wenda Hans. “Zij moesten lang wachten voor de lift wanneer ze goederen op een kar naar boven of beneden moesten brengen.”

Volgens Hans is de voornaamste reden voor deze campagne, dat de liften ingezet kunnen worden waarvoor ze bedoeld zijn, zoals voor mensen met een beperking. “Het is toch belachelijk dat iemand in een rolstoel enorm lang moet wachten voor de lift, alleen omdat er mensen zijn die voor één verdieping de lift gebruiken. Of mensen die met de lift naar beneden gaan, dat begrijp ik echt niet.”

image00083.jpeg

Gezondheid

Ook vindt Saxion de gezondheid van studenten en medewerkers belangrijk, zo staat op het bordje. De liften waarop het verbod is doorgevoerd, staan pal naast een trap. Hans: “We leven allemaal ongezonder en worden dikker, en het is bewezen dat bewegen goed voor je is. Daarom is het gewoon beter om met de trap te gaan. Maar uiteindelijk is het natuurlijk iedereens eigen keuze.”

Om zijn gezondheid maakt Stegehuis zich niet druk en dus vindt hij het niet belangrijk om met de trap te gaan. Ook studiegenoot Lianne Tibbe (18) is niet onder de indruk: “Het is het eind van de middag, ik heb een hele dag erop zitten, dan ga ik lekker met de lift naar beneden.”

Het minder gebruiken van de liften moet ook bijdragen aan het verduurzamen van Saxion, al zijn de liften volgens Hans geen enorme energieverbruikers. Maar ieder klein beetje helpt, zegt ze. “De bewegingen van de lift worden ieder kwartaal bijgehouden, dus kunnen we het effect meten in januari 2023.”

Het gaat om een pilot. Of op lange termijn het nieuwe liftbeleid ook op andere locaties wordt ingevoerd, wordt volgens haar nog onderzocht. Ze geeft aan dat gedragsverandering in de praktijk vaak een lastig proces is. Hans: “De meeste gebouwen zijn nu eenmaal zo ontworpen dat je als ware naar de lift getrokken wordt, zoals ook het Epy Drost-gebouw in Enschede. Maar ook daar kun je afspreken dat met de trap naar beneden gaan de nieuwe standaard wordt.”

Linde 4.JPG

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

pexels-ekaterina-bolovtsova-6077123 (1).jpg

AMA-studente mag mogelijk toch minor aan Windesheim volgen; besluit academie onvoldoende onderbouwd

Nieuwe hoop voor een AMA-studente die geen verdiepende minor aan Windesheim mocht volgen en het daar niet bij liet zitten. Volgens de geschillenadviescommissie (GAC) was het besluit van haar academie dat die minor ‘onvoldoende verdiepend’ was, niet goed genoeg onderbouwd. De academie moet nu opnieuw een besluit gaan nemen.

alex

In Memoriam: Alex Ritsema (59)

Alex Ritsema werkte om te leven. Zijn passies waren, onder andere, schaken, hofdansen en het bezoeken van eilanden over heel de wereld. Hij was eigenzinnig, erudiet, belezen en maakte van zijn reizen (foto-)boeken die hij in eigen beheer uitgaf. Ook had hij een uitgebreide handleiding, die collega’s moesten kennen om hem echt te waarderen. Ritsema werkte 33 jaar op Saxion, eerst als docent wiskunde/economie en de laatste jaren bij Kwaliteit en Regelgeving. Hij overleed op 30 december 2022, op 59-jarige leeftijd.

20230131_160549.jpg

Medewerkers praten mee over vergroenen Saxion: van buitenlokaal, tot bier en bijenkasten

Medewerkers mochten gisteren in Deventer meepraten over hoe we met z’n allen Saxion een stukje ‘groener’ kunnen maken. Sterker nog; organisator Wenda Hans beloofde dat die woorden niet in het luchtledige gaan verdwijnen, maar gevolgen zullen hebben. Het leidde tot een levendige bijeenkomst, waar ook onderling vrijuit werd gedeeld. “Het dak van de bibliotheek als plek voor de nieuwe studentenmoestuin? Interessant idee.”