DSCF0419.JPG

Hoe het zit met de kapotte roltrap in het Ko Wierenga-gebouw?

Je kunt er in Ko Wierenga bijna niet omheen: de roltrap naar beneden staat al een poos stil. Dennis Zwepink (teamleider Bouw & Techniek): “De liften en roltrappen zijn aanbesteed en we hebben geen direct contact met de partij die deze reparatie kan doen. Daarbij is er wereldwijd schaarste aan onderdelen.” Zijn verwachting is dat het probleem morgen wordt verholpen, maar hij zegt ook dat Saxion er in de toekomst rekening mee moet houden dat storingen niet altijd meteen opgelost worden.

Update woensdag 11 januari

De roltrap gaat het vandaag nog niet doen, laat Zwepink weten. De juiste printplaat is, maar deze moet nog juist geprogrammeerd worden. Dit wordt met spoed gedaan. 

De roltrap staat al even stil; vanaf maandag 20 december, en ook daarvoor waren er storingen. Na een paar dagen werd er een waarschuwingsbordje geplaatst. Wel zo handig, want wanneer de trap in normale doen is, komt ‘ie tot stilstand als er een tijdje niemand op staat. De argeloze passagier kan daarom verwachten dat de roltrap aanspringt en zomaar lelijk ten val komen.

Het probleem zit in een kapotte printplaat, weet Zwepink. Door de wereldwijde schaarste van onderdelen, en dan chips in het bijzonder, is het lastig het probleem snel te verhelpen. De reparateur was overigens al rap na de storing bij de trap, maar had toen de verkeerde printplaat bij zich.

Zwepink verwacht dat storingsproblemen zich de komende jaren vaker zullen voordoen, of het nu gaat om een roltrap, een lift of bijvoorbeeld een ketel. “Dat heeft weer met die schaarste te maken”, zegt hij. “Mensen zeggen weleens: zorg dat je reserveonderdelen op voorraad hebt. Maar dat is gewoonweg niet te doen.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

tom

Student Tom (23) geeft in WO2 gesneuvelde soldaten weer een gezicht: “Dat voelt als een plicht”

Een ver familielid van student Integrale Veiligheidskunde Tom Score stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog, op onbekende locatie, en werd nooit meer teruggevonden. Zelf onderzoekt hij nu juist de achtergrond van namen op Enschedese oorlogsgraven en zoekt familieleden. Ook zet hij zich in voor het 1 april comité, dat de bevrijding van de stad herdenkt. “Het voelt als een plicht om voor deze jongens aan de slag te gaan.”

MicrosoftTeams-image (4).png

Opinie: Trein versus vliegtuig...

In deze ingezonden opinie gaat Jan Chris Hullegie, docent en projectleider duurzaamheid Fashion & Textile Technologies, in op het nieuwe Saxion-vervoersbeleid. Op basis van zijn eigen treinervaringen in Duitsland, Denemarken en Zweden betoogt hij waarom de internationale trein zo slecht nog niet is. Al leek dat eerst anders uit te pakken. ‘Het leek erop dat deze ‘wedstrijd trein versus vliegtuig’ al snel in het voordeel van het vliegtuig beslecht zou worden.’

Timo cropped.jpg

Van hbo naar mbo, student Timo deed het: “Mijn moeder spoorde me aan om me uit te schrijven”

Het mbo is nog steeds ondergewaardeerd, terwijl mbo’ers een cruciale rol spelen in onze maatschappij, constateerde onlangs ook onderwijsminister Dijkgraaf. Toch lijkt er voornamelijk aandacht te zijn voor de succesverhalen van mensen die hun weg ‘omhoog’ studeren. Daarom bij deze het succesverhaal van mbo-student Timo Wes (25): “Ik wil graag dingen maken, en als dat op het hbo niet tot zijn recht komt, is het mbo een goede stap.”