Een - voor sommigen - oorverdovende kwestie in Deventer; daar werden studenten de afgelopen weken ontvangen met een heel hoge toon, die juist bedoeld is om hangjongeren weg te jagen. Studenten reageren verbaasd, en klagen over koppijn en ‘een verschrikkelijk geluid’. “Ik vind het wel raar, want wij mogen hier toch gewoon verblijven?”
Het geluid blijkt te komen uit een ‘mosquito’, een apparaat dat een bloedirritant hoogfrequent geluid produceert. Dat geluid is alleen te horen voor jongeren tot 25 jaar, al zijn daar uitzonderingen op.
Het wordt vaak ingezet op publieke plaatsen om overlast te voorkomen, en daar is ook het kastje op Saxion voor bedoeld, zegt manager bij de FSO Agnes Capelle. “Het is bedoeld om hangjongeren bij de ingang weg te jagen, in de avond, nacht en weekenden.” Die zorgden volgens haar voor veel overlast, onder meer door veel afval achter te laten. “Daar heeft het ook voor gewerkt.”
‘Niet echt prettig’
Maar de laatste weken deed de mosquito zijn werk misschien iets te goed; ook overdag hoorden studenten een keiharde pieptoon bij de ingang. Zoals Ruimtelijke Ontwikkeling-studente Vivian: “Echt een verschrikkelijke piep. Dit is toch wel echt heel vervelend. Ik krijg er hoofdpijn van.” Of Tourism Management-student Isa Lusthusz; “Op zijn zachtst gezegd niet echt prettig om te horen.”
Ook een enkele medewerker – hoewel ouder dan 25 - hoort de pieptoon, zoals Marlies Peters (28), hoofddocent Verpleegkunde. “Ik hoor hier echt een pieptoon, dat ik denk: niet prettig. En ik denk elke keer, is dat nou echt, ben ik de enige die dat hoort?”
Studenten geven aan niet helemaal te begrijpen waarom het kastje hangt te piepen: het plein voor de ingang is toch juist een plek om te verblijven? Verpleegkunde-student Achmad: “Geen idee, waarom ze dit doen, maar dit zou ik eigenlijk niet willen, want studenten hebben toch het recht om hier te staan?”
Foutje
Dat klopt zeker, blijkt uit de reactie van Capelle namens Saxion. “Het is absoluut niet de bedoeling om studenten weg te jagen. Dit vinden we heel vervelend, want het schijnt echt een heel irritant geluid te zijn voor jongeren tot 25 jaar.”
Het ging fout bij de overdracht van het beheer van het apparaat, zegt ze. “Saxion heeft onlangs het beheer van de installatie overgedragen aan een nieuw technisch bedrijf. Tijdens de overdracht naar de nieuwe installateur is de tijdschakelaar per ongeluk uitgeschakeld.”
Ondanks de overlast die studenten tegenover SaxNow zeggen te ervaren, zijn er volgens Capelle niet veel klachten binnen gekomen. Al heeft zich wel één student gemeld bij de beveiliging van Saxion. “Daarop is de mosquito uitgezet en is de tijdschakelaar weer ingeschakeld.”

Studentredacteur Guus Nijhuis (23) is overduidelijk nog jong genoeg om de piep te horen. Op de achtergrond de boosdoener: de mosquito. Die is inmiddels uitgezet.
Had langer kunnen duren
Hoe lang het apparaat heeft aangestaan, is niet helemaal duidelijk. Een SaxNow-medewerker constateerde op verschillende momenten dat het kastje overdag hing te piepen, verspreid over een periode van ruim een maand, en waarschijnlijk langer.
Capelle geeft aan niet precies te weten hoe lang het apparaat aan heeft gestaan, maar zegt wel blij te zijn dat zich uiteindelijk een student heeft gemeld. “Het is heel goed dat die student dit bij ons heeft gemeld, want zelf horen we de piep helaas niet meer.”
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
SaxPraat over Trump en de wereldpolitiek: "Ik denk niet dat er heel veel goeds van gaat komen"
In deze editie van SaxPraat duiken Kyra en Guus in de wereldpolitiek. Wat vinden studenten van Donald Trump? Hoe kijken ze naar de oplopende spanningen in de wereld? En zijn ze bereid onder de wapenen te gaan, mocht dat van ze gevraagd worden? "Ik zou gelijk kanonnenvoer zijn."
VIDEO: De grote SaxNow-Valentijnshow; “We kunnen nummers uitwisselen”
First dates op Saxion! Presentator Guus ontpopt zich in deze video als een ware Cupido of Robert ten Brink. Gewapend met z’n gitaar, zoetgevooisde stem, tafelkleedje en nepkaars schiet hij zijn pijlen af op Saxion. Lukt het hem en cameraman Pascal om twee studenten te koppelen? “Dankzij SaxNow zit ik aan tafel met een beeldschone vrouw.”
Docu ‘Gen Sax’, kijk hoe het gaat met ‘onze’ eerstejaars in deze eerste volwaardige aflevering
Jayden twijfelt of hij nog wel mee wil doen aan onze documentaire ‘Gen Sax’. Maar hij komt wel op camera: “Je moet iets nieuws altijd een kans geven.” In deze eerste volwaardige aflevering van Gen Sax bezoeken we verder Bastienne in het Achterhoekse Westendorp. Daar neemt ze haar eerste eigen lied op. En we spreken Hanna, Bart, Lisa en Stella. De één heeft een vliegende start op Saxion en het leven als jongvolwassene, maar bij de ander gaat het allemaal een stukje minder…