futs

Docent Frank Futselaar tijdelijk weer Tweede Kamerlid; “Met een gemengd gevoel”

Docent Creative Business en SaxNow-columnist Frank Futselaar vervangt SP-kamerlid Jasper van Dijk de komende vier maanden in de Tweede Kamer. Van Dijk legt het Kamerlidmaatschap tijdelijk neer vanwege een periode van ziekte en herstel, laat de SP weten. Futselaar, die eerder vier jaar Tweede Kamerlid was, maakt ‘met een gemengd gevoel’ de overstap. “Er wordt een beroep op me gedaan, en dan zeg je niet makkelijk nee.”

Futselaar maakt gebruik van de ‘politiek verlof’-regeling uit de CAO. Hiermee krijgen medewerkers in het hbo verlof om bepaalde politieke functies vervullen. Dat deed hij dat eerder ook al als Kamerlid.

Naast docent is Futselaar columnist bij SaxNow. Ook die functie legt hij, in overleg met de redactie, tijdelijk neer. Futselaar gaat in principe vanaf september weer lesgeven op Saxion. Hij schrijft dan ook weer zijn maandelijkse column, is de wederzijdse intentie.

Plotseling

Futselaar weet sinds afgelopen woensdagavond dat hij Jasper van Dijk tijdelijk vervangt. “Het gaat heel snel”, zegt Futselaar. “En natuurlijk zadel ik mijn collega’s bij Creative Business met werk op door zo plotseling te vertrekken. Dat is vervelend. Maar mijn teamleider en leidinggevende waren meteen behulpzaam met het overdragen van het werk.”

Futselaar wordt komende donderdag beëdigd als Kamerlid. Hij neemt vanaf dan de portefeuilles van Jasper van Dijk over en wordt waarschijnlijk SP-woordvoerder Europa, internationaal, defensie, asiel en migratie.

Eerder was hij woordvoerder hoger onderwijs. Het Kamerlidmaatschap paste hem niet, zei hij begin 2021 tegen SaxNow: “Politiek vind ik belangrijk, maar het spel niet altijd leuk. Gaandeweg kwam ik tot de conclusie: ik ben toch vooral een docent en mis het lesgeven.” Na de verkiezingen van maart 2021 keerde hij weer terug naar zijn werkgever Saxion.

 

rik

Rik Visschedijk