busbaan

Gevaarlijke situatie voor INTRO-gangers in Enschede; massaal over de (drukke) busbaan bij het station

Eerstejaars die vanochtend van het station Enschede naar Saxion liepen, moesten een heel stuk over de drukke busbaan, inclusief passerende en wachtende bussen. Ook in de bocht rondom het Randstad-gebouw waar de bussen je tegemoet rijden. De stoep is namelijk afgesloten met hekken. Buschauffeurs en medewerkers van de Infoshop waarschuwen al een week voor de situatie. Inmiddels heeft de gemeente verkeersregelaars ingeschakeld.

De INTRO-commissie van Saxion liet vorige week aan de gemeente weten dat de situatie onwenselijk was, zegt woordvoerder Karin Effing. “Er is in overleg bepaald dat de commissie met krijtverf een alternatieve route zou markeren.”

Dat is ook gebeurd, zegt ze. Maar duidelijk was vanochtend dat krijtverf niet genoeg was om studenten te bewegen een andere route te nemen.

Henk Koning werkt bij de Infoshop en was tot niet zo lang geleden zelf buschauffeur. Hij zegt deze ochtend dat hij de verkeerssituatie echt niet vind kunnen, zeker niet nu de INTRO is begonnen. Hele hordes eerstejaars lopen over de busbaan, en die zijn met van alles bezig, maar niet speciaal met de verkeerssituatie en omgeving.

“Als chauffeur let je natuurlijk op. Maar je hebt chauffeurs, en je hebt chauffeurs… Ik heb begrepen dat chauffeurs hier al meerdere keren melding van maakten, en dat het management dit bij de gemeente heeft aangekaart”, zegt hij.

Een buschauffeur, die liever niet met zijn naam genoemd wil worden, zegt boos dat de looproute al niet optimaal is. “Dat is nu alleen maar gevaarlijker, levensgevaarlijk. Als je dit zo laat, dan heb je straks een paar Saxionners minder.”

“Dit kan echt niet”

 Liesbeth Oelen, woordvoerder van Arriva (waar RRReis onder valt), geeft in een eerste reactie aan dat de geschetste situatie niet kan. “Reizigers die over een busbaan moeten lopen, dat kan echt niet”, zegt ze. De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige verkeerssituatie.

Ze geeft aan dat Arriva/RRReis meerdere keren melding maakte bij de gemeente. “Wat ik begrijp is dat de verantwoordelijke ambtenaar op dat moment niet bereikbaar was”, zegt ze. “Deze situatie is namelijk echt te gevaarlijk. Ik begrijp dat de gemeente inmiddels een verkeersregelaar heeft opgeroepen.”

Verkeersregelaars bij de busbaan.

Ondertussen was Arriva/RRReis ook bezig met een eventuele oplossing, zegt ze. “We kunnen de bussen een andere route laten rijden, richting de Parkweg en De Ruyterlaan.”

Intussen is inderdaad een verkeersregelaar is ingevlogen. Dat is Bertus Oude Riekerink. “Ik ben om 9.15 uur gebeld om hier met spoed te komen”, zegt hij. Oude Riekerink leidt met zijn collega’s de studenten nu langs het stationsplein naar de voetgangersoversteek bij De Ruyterlaan.

De gemeente Enschede was al op de hoogte de hekken rondom de stoep, zegt een woordvoerder. “Er zijn werkzaamheden aan de gevel van het gebouw, en onderzoek moet uitwijzen hoe lang die nog gaan duren”, zegt hij. Vanochtend was een collega van de gemeente ter plekke. “Die constateerde dat het handig is om verkeersregelaars in te schakelen.”

Hoe lang de werkzaamheden nog duren, is nog niet bekend. De gemeente heeft de aannemer opdracht gegeven om duidelijke bewegwijzering aan te brengen, zodat voetgangers omlopen. “Ook begrijp ik van Arriva dat ze kijken of de bussen een andere route kunnen nemen.”

Studenten lopen de alternatieve route, richting Parklaan. 

rik

Rik Visschedijk