De eerste schooldag van het nieuwe jaar was ook gelijk de vuurdoop voor de nieuwe cateraar Eurest. De nieuwe cateraar draait nog een beetje warm: lang niet het hele assortiment was vandaag al verkrijgbaar. Toch liet SaxNow zich alvast de meningen van vooral de studenten smaken. “Dit broodje carpaccio is echt lekker, maar 4,95 vind ik voor een student toch wel erg aan de prijs.”
Een van de eerste dingen die we opvangen als we de kantine induiken: de soep – toch een publiekstrekker- is een stuk duurder geworden. Waar eerst de goedkoopste keuze 95 cent was, blijkt vandaag oosterse kippensoep voor 1,95 euro de voordeligste optie.
Volgens Mayte Kooijman, manager bij de Compass Group (moederbedrijf Eurest), komt dat prijsverschil door een aantal factoren. “De vorige cateraar leverde poedersoep, die van ons is vers gemaakt.” Bovendien is dit niet de goedkoopste soep die Eurest levert. “De goedkoopste optie is bij ons 1,25 euro, maar de restaurants kunnen zelf kiezen welke ze aanbieden. Dus daar is vandaag niet voor gekozen.” Bovendien, zegt ze, en dat klopt: klanten kunnen voor dat geld ook nog verse kruiden toevoegen aan hun soep.
Als we elkaar spreken tijdens de lunch spreekt Kooijman over een spannende eerste dag die tot nu toe 'best soepel' verloopt. “Het is iets rustiger dan we verwacht hadden, maar verder gaat het heel goed.” Dat de schappen nu nog wat leeg ogen, zoals we van verschillende studenten terugkrijgen, kan wel kloppen. “We werken nu nog met een basisassortiment, zo’n 30 procent van wat we gaan aanbieden, zodat het personeel kan wennen aan de nieuwe manier van werken.”
Zeker qua warme gerechten gedurende de dag – dus niet alleen bij het avondeten kunnen we nog wat gaan verwachten. “Denk aan bijvoorbeeld bao buns of taco’s. Ook de saladebar wordt nog verder uitgebreid.”
Vandaag kon er in het restaurant alleen nog maar gepind worden, maar dat blijft niet zo. In de vakantieperiode kon er nog geen wisselgeld geleverd worden, maar dat komt er wel. “Contant betalen blijft gewoon”, zegt Kooijman. Het personeel bestaat overigens voor het overgrote deel uit dezelfde gezichten als bij de vorige cateraar. “Veruit de meeste mensen zijn meegegaan.”

De gezichten, zoals hier bij de bakkerij in Enschede, zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Foto's: Bas Klaassen
Kooijman geeft verder aan erg benieuwd te zijn naar de reacties van het Saxion-publiek. Uit de reacties van de studenten die wij spreken valt alvast een vrij duidelijke lijn te deduceren. Ze zijn positief over de kwaliteit, maar minder over de prijs. Zoals Vastgoedkunde-studente Elise van der Heijden, die 4,95 betaalde voor haar broodje carpaccio. “Zeker voor een student vind ik dat wel behoorlijk aan de prijs, al is dit wel een erg lekker broodje. Lekkerder dan de ouwe broodjes.”
Medestudent Pieter Zweekhorst haalt gemiddeld 3 van de 5 dagen iets in de kantine. “Het is wel wat duurder geworden, maar daar maak ik me niet gelijk zo druk om. Als de broodjes maar lekker zijn.” Ook medestudent Sander is te spreken over de smaak. “Maar ik vind het nog wel wat weinig variatie.”
Technische bedrijfskunde-student Jelmer Slee vindt de nieuwe cateraar een absolute verbetering. “De broodjes van de vorige cateraar waren ook gewoon niet zo lekker. Rare combinaties ook, zoals carpaccio met ei. Deze was iets duurder, maar wel verreweg het beste broodje dat ik op Saxion heb gegeten.”
Gerelateerde artikelen
Column: onmacht door het nieuws
Wie regelmatig het nieuws consumeert herkent het misschien wel. Steeds vaker voorkomende natuurrampen maken dat onmacht je overspoelt. Het toenemend aantal rellen creëert onrust in je hoofd. En de krantenkoppen over oorlog zorgen voor een interne tweestrijd: je wil niet wegkijken van het leed, maar het vreet je ook langzaamaan op.
Medezeggenschap wil incidenten voorkomen; “Meer toezicht tijdens de INTRO”
Omdat er vorig jaar incidenten waren moet er toezicht komen op de INTRO-overnachtingen in de Pathmoshal in Enschede, vindt de Centrale Medezeggenschap. Dat is één van de adviezen die ze aan het college van bestuur meegaf in de CMR-vergadering deze week.
Eerste eigen Internationale Sportdag; “Studenten kennis laten maken met verschillende sporten”
In het Volkspark houdt Saxion zaterdag de allereerste eigen Internationale Sportdag. Die vervangt de afgeblazen jaarlijkse International Sports Day. Michelle Muchuchuti trekt de organisatie van het evenement: “Veel studenten hadden zich al lang verheugd op deze dag, dus wilden we hen graag een leuk alternatief bieden.”