Column: onmacht door het nieuws

Wie regelmatig het nieuws consumeert herkent het misschien wel. Steeds vaker voorkomende natuurrampen maken dat onmacht je overspoelt. Het toenemend aantal rellen creëert onrust in je hoofd. En de krantenkoppen over oorlog zorgen voor een interne tweestrijd: je wil niet wegkijken van het leed, maar het vreet je ook langzaamaan op.

Soms bekruipt me het gevoel dat hoop houden haast onmogelijk is in de wereld waarin we leven. Daarna schrik ik van mijn eigen gedachtes: als ik zo ga denken, dan gaat de wereld al helemaal niet veranderen. Maar hoe zorg ik dat de balans terugkeert? Hoe krijg ik het nieuws mee zonder dat het z’n tol eist op mijn mentale gezondheid?

Wat gaat er wél goed?

Toen ik laatst voor de zoveelste keer voorbij een negatief nieuwsbericht kwam dacht ik:  ‘Er moeten toch dingen zijn die wél goed gaan in de wereld?’. Met die gedachte ging ik op zoek en kwam ik al snel op een weekoverzicht van alle positieve dingen van die week. Vlug heb ik daarvan een pushmelding aangezet, maar ik vond het nog niet genoeg. Eén keer in de week iets positiefs tegen de rest van de week negatief?

Nee, ik moest meer zien. Aangezien ik stiekem ook meer tijd spendeer op social media dan me lief is, besloot ik ook daar accounts te volgen waarbij het goede nieuws wordt belicht. En hoewel het vaak om kleine dingen gaat, doet het me iedere keer toch goed.

Onverklaarbare sombere bui

Hoewel het positieve nieuws me meer hoop brengt, vind ik het nog steeds belangrijk om ook de andere dingen in de wereld te volgen. Maar ik merkte dat ik die negatieve gevoelens best erg kon opkroppen, wat ervoor zorgde dat ik soms dagenlang met een onverklaarbare sombere bui zat. En dat helpt uiteindelijk niemand, toch?

Daarom ging ik daarin ook iets anders zoeken en werd ik door mijn huisgenootje gewezen op een podcast die ze luistert. In deze podcast wordt het nieuws besproken, maar de presentatoren doen dat op een luchtige en realistische manier. Door naar hen te luisteren krijgen mijn gedachtes geen kans om er als een neerwaartse spiraal over in te zitten.

Sinds ik beter ben gaan letten op het effect van het nieuws op mijn mentale gezondheid merk ik dat het nieuws minder snel als een klap binnenkomt - en ook dat ik het gemakkelijker los kan laten. Dus voor iedereen die worstelt met hetzelfde? Die podcast en positief nieuws-accounts zijn een dikke aanrader!

Kyra Gent

Kyra Gent (20) is vierdejaars Creative Business. Ze komt oorspronkelijk uit Amersfoort, maar ging op kamers in Enschede om het maximale uit haar studententijd te halen. Ze woont met vijf huisgenoten in Huize LP. Voor SaxNow schrijft ze columns over alles wat haar verwondert, beweegt of raakt.