Verstoorde verhoudingen, tekort aan mensen; de financiële dienst CFA zit in ‘weerbarstige situatie’

De dienst Control, Finance en Audit (CFA) heeft een groot probleem, gaf interim bestuurder Jan van der Boon gisteren aan in de Centrale Medezeggenschap. De tijdelijke directeur vertrok, er is veel langdurig tijdelijke inhuur en er is sprake van verstoorde verhoudingen in teams. Maar Van der Boon zei ook vertrouwen te hebben in de ‘basisprocessen’. “We zitten middenin het opstellen van de jaarrekeningen en dat lijkt goed te gaan.”

Coen de Heer sprak namens de CMR zijn zorgen uit over de situatie bij CFA in de rondvraag van de overlegvergadering. “We zien een hoog verloop, veel tijdelijke inhuur en horen over organisatorische kwesties. Als CMR maken we ons zorgen over de financiële inzichten en overzichten van Saxion.” Want CFA is er voor de financiële strategie en organisatie.

Na de ‘verzachtende teksten’ - zoals collegelid Van der Boon het noemde - over de basisprocessen die goed lijken te lopen, beaamde hij die zorgen. “Ja, we hebben een probleem, het is een weerbarstige situatie”, zei hij. De tijdelijke directeur vertrok al heel snel, omdat hij niet de persoon zou zijn om de verhoudingen tussen de mensen op de werkvloer goed te managen.

Externe coach

Er is al een tijdje een externe coach aan het werk bij CFA, en de opdracht van die coach is uitgebreid. Samen met een personeelsconsulent wordt een ronde gemaakt door de teams, en worden waar nodig individuele gesprekken gevoerd. “We geven de mensen de gelegenheid om hun zegje te doen om zo snel mogelijk in rustiger vaarwater te komen”, aldus Van der Boon. “Daar heb ik groot vertrouwen in.”

Het belangrijkste is het invullen van de vacatures bij CFA, zei Van der Boon: “De mensenkant staat heel erg bovenaan.” Maar hij was het met Coen de Heer eens dat er meer aan de hand is, dat het probleem ook een organisatorische kant heeft. “We zijn daarom bezig met de ontwikkeling van CFA en de financiële functie.” Daarvoor zijn een tiental prioriteiten geformuleerd.

Vooral heeft de dienst goed leiderschap nodig. Het gewenste profiel van de directeur is voor Van der Boon duidelijk. Die moet volkomen gelijkwaardig zijn, met empathie verbinding kunnen maken en groot vakmanschap laten zien. Van der Boon herhaalde zijn optimisme dat Saxion de juiste directeur en mensen zal vinden voor CFA, maar wel met een slag om de arm. “Het zal niet makkelijk worden, want het is notoir moeilijk om mensen te vinden voor dit domein.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”