Saxion heeft er voor gekozen om het contract met de partij die nu het onderhoud doet van de roltrappen en liften niet te verlengen. “De verwachtingen die we van elkaar hebben, komen niet overeen”, zegt FSO-directeur Jan Tromp erover. Daarom komt er een aanbesteding voor een nieuwe partij. Al kan dat onderhoud er in de toekomst wel heel anders uit komen te zien: er is een serieuze gedachte om in het Ko Wierenga in Enschede de roltrap te vervangen voor een ‘luie trap’ met bijvoorbeeld ook een zitmogelijkheid.
Wie in het Ko Wierenga-gebouw werkt of les heeft, kan er al meer dan een maand niet omheen. Of moet er juist omheen: de roltrappen in het hoofdgebouw in Enschede staan stil. Het is een terugkerend probleem en heeft er volgens Jan Tromp, directeur Facilitaire Service Organisatie (FSO), mee te maken dat de roltrappen op Saxion verouderd zijn, en onderdelen (erg) moeilijk te krijgen.
In dit geval moet er een printplaat vervangen worden. “Daar zijn ze volgens mij nu mee bezig.” Toch is er ook ontevredenheid over hoe het nu gaat qua roltrappen, zo zei bestuurder Jan van der Boon onlangs tijdens een vergadering met de Centrale Medezeggenschap. Volgens directeur Jan Tromp ligt dat iets genuanceerder. “We hebben samen geconstateerd niet verder te gaan met elkaar, maar dat het niet helemaal vlot loopt, ligt zeker niet alleen aan de leverancier.”
Toch heeft Saxion er voor gekozen geen gebruik te maken van een verlengingsoptie in het contract met de huidige leverancier. Dus is er een nieuwe aanbestedingsprocedure gestart. Het gaat om een contract voor (inclusief alle verlengingsopties) in totaal tien jaar, waarbij Saxion de kosten voor onderhoud aan roltrappen en liften in die periode op 1.000.000 euro raamt.
Roltrappen weg?
Al blijft dat lastig in te schatten, zegt Tromp. “Het gaat om een ingewikkelde markt”, zegt hij. En ook de situatie op Saxion qua liften en roltrappen is ingewikkeld. Saxion telt in totaal zes roltrappen (drie omhoog, drie omlaag) en negenentwintig liften. De liften en roltrappen zijn vaak verouderd, en de liften zijn vaak ook van heel verschillende leveranciers.”
Bovendien is het de vraag of het huidige materiaal het nog zo lang volhoudt. Voor de roltrappen in het Ko Wierenga in Enschede (eentje omhoog en eentje omlaag) geldt bijvoorbeeld zeker dat die verouderd zijn. “Of die afgeschreven zijn? Economisch weet ik niet, maar qua onderhoud lijkt het er wel op”, zegt Tromp.
En dat biedt ruimte voor een andere, meer principiële vraag: moet Saxion op die plek überhaupt wel roltrappen willen? Tromp: “Je mag best weten, dat ik een luie trap op die plek best wel zie zitten.” Met wel een aantekening: “Daarbij moet je wel rekening houden met mensen die minder valide zijn. Iedereen moet op de goede manier op zijn plek terecht kunnen komen.”
Maar, zo somt de directeur FSO wel op, er zijn allerlei redenen om voor een trap te kiezen in plaats van een roltrap op die plek. “Als je kijkt naar kosten voor onderhoud, duurzaamheid, gezondheid, maar ook bijvoorbeeld naar de plek die de roltrap inneemt in de hal en de invloed op de kwaliteit daarvan als verblijfsruimte. Op een trap zou je bijvoorbeeld ook kunnen zitten, waarbij die als tribune dient.”
Ziet er niet uit
De roltrap voor een trap inruilen kost geld, zegt Tromp, maar dat is ook het geval als de roltrap vervangen moet worden. “Zoiets moet natuurlijk wel ontworpen worden. Maar als de roltrap vervangen moet worden, kost dat ook geld. Bovendien liggen de kosten qua onderhoud veel lager.”
Zover is het nog niet, benadrukt hij. Er is nog geen concreet plan, dat voorgelegd is aan bijvoorbeeld het college van bestuur. En er zal in dat geval ook heel goed gekeken moeten worden naar de bereikbaarheid, ook voor mindervaliden. “Maar het is wel een heel concreet idee.”
Tot het zover is, is het volgens Tromp vooral de bedoeling om de boel zo goed mogelijk draaiende te houden. Ter info: Saxion streeft naar een beschikbaarheidspercentage van meer dan 98 procent van de roltrappen van de liften en roltrappen. Dat de roltrappen in Enschede nu niet draaien, is dan ook geen trucje om de medewerkers in beweging te krijgen, zoals al een beetje in de wandelgangen of op de trappen rondging. Tromp: “Dat is niet geval. We vinden dit juist heel vervelend, en het ziet er ook niet uit.”
Gerelateerde artikelen
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.
Onbezongen held Gerrit Beumkes: “Een kop koffie is vaak al genoeg voor een glimlach”
Iedereen die het hoofdgebouw van Saxion in Enschede betreedt, loopt vroeg of laat tegen hem aan. Gerrit Beumkes (61) is een bekend gezicht achter de receptie, al had hij dat zelf nooit verwacht. Het belangrijkste wapen van deze onbezongen held? Een kop koffie. Daarmee lost hij – bijna- alles op, van chagrijn tot een gebroken kunstgebit.