De naam van de opleiding HBO-ICT verandert na volgend studiejaar in ICT. En niet alleen op Saxion, want alle opleidingsdirecteuren en managers van veertien hogescholen die de opleiding aanbieden, besloten onlangs dat ze af wilden van de in hun ogen overbodige toevoeging. “Waarom zou je die inconsistentie houden? ICT’ers houden niet van inconsistenties.”
Eigenlijk zorgt de toevoeging HBO alleen maar voor verwarring, zegt Paul de Groot, opleidingsmanager bij (nu nog) HBO-ICT. Om meerdere redenen. “Je zou kunnen denken dat dit een soort hbo-variant is op een universitaire opleiding, terwijl dat niet het geval is.” Analoog aan hbo-rechten bijvoorbeeld.
De opleidingsnaam HBO-ICT spel je bovendien met hoofdletters, terwijl je hbo volgens het Groene Boekje ‘gewoon’ met kleine letters spelt. De Groot: “Daar was intern ook wel af en toe wat discussie over.”
En ook niet onbelangrijk; internationale studenten kennen de term hbo niet. “Dus voor hen was het ook heel verwarrend.”
Kortom; de wens om van HBO-ICT te maken was er al langer, zegt De Groot, en niet alleen op Saxion. Onlangs hebben in het landelijke opleidingsoverleg alle opleidingsmanagers en directeuren van de veertien opleidingen met die naam unaniem besloten om aan hun CvB te vragen of ze het HBO kunnen laten vervallen. Op Saxion werd dat besluit vorige maand door het CBO genomen. Vanaf september 2026 is HBO-ICT daarom ICT.
Waar de toevoeging HBO-ICT precies vandaan komt, weet De Groot ook niet helemaal. Wel wanneer de naam ontstaan is: toen in 2015 in een periode van schaalvergroting verschillende ict-opleidingen (informatica, Business, IT & Management en IT-servicemanagement) werden samengevoegd tot een grote brede bacheloropleiding. “Toen is landelijk vastgesteld dat dit de titel moest zijn.”
ICT’ers houden echter niet van inconsistenties, zegt De Groot ook. Dus was de discussie over de naamgeving van de opleiding al langer gaande. “Dat rare HBO ervoor ervan af, dat is in ieder geval een eerste stap.”
Hij wijst er nog maar eens op; de AD Software Development en Master ICT die Saxion aanbiedt, kennen die toevoeging ook helemaal niet.
De inhoud van de opleiding verandert niet door de naamsverandering. “Dat doen we zoals we altijd deden.” Hij verwacht geen enorme kosten. “De website moet natuurlijk aangepast worden én wat banners voor de werving, maar het is minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een nieuw logo.”
Verwacht hij ook nieuwe studenten door de naamswijziging? “Je weet natuurlijk nooit helemaal waarom mensen aan- of afhaken, maar er komt wel een nieuwe campagne om het ICT-onderwijs populairder te maken, dus ergens hoop je wel dat de naam ICT leidt tot meer mensen die komen.”
Gerelateerde artikelen
Zomervakantie!
SaxNow houdt de komende weken zomervakantie. We zien jullie weer tijdens de INTRO, van 26 tot en met 28 augustus. Dan zijn we terug met verse verhalen, fijne video, achtergrond en interviews. Tot dan!
Netwerk ‘Werken met een beperking’; “Betrek ons meer bij ontwikkelingen en besluiten”
Als het gaat om inclusie van medewerkers met een beperking kan er op Saxion best wat beter. Die indruk blijft hangen na een medewerkersbijeenkomst voor collega’s met een beperking, waar SaxNow op uitnodiging mocht meekijken. Volgens deze medewerkers wordt vaak pas aan hen gedacht als ze zelf aan de bel trekken. “Op een gegeven moment hoop je dat het andersom wordt.”
Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’
Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.