Eline

Eline's uitdaging: Meer rust door een maand lang elke dag te mediteren?

Normaal schrijf ik over mode, maar in deze longread stap ik uit mijn comfortzone vol teddystof, vintage en statement items. Ik ga namelijk de uitdaging aan. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor jullie. In deze eerste aflevering van Eline's uitdaging: op zoek naar meer rust en kalmte door dertig dagen lang elke dag te mediteren.

Of dat niet heel zweverig wordt? Misschien ben jij wel ouderwets in denkwijze. We leven in een maatschappij waarin de druk van buitenaf steeds groter voelt. We willen steeds meer. Succesvol zijn, sportief, gezond, rijk en als het even kan liefst ieder weekend socializen, om zoveel mogelijk vrienden aan onze lijst toe te voegen.

Zo voel ik dat in ieder geval. Dat het niet allemaal tegelijkertijd kan, voelt frustrerend. Om die frustratie te verminderen, is het belangrijk dat je bewust wordt van deze gedachtes. De eerste uitdaging was voor mij dan ook niet moeilijk: dertig dagen lang elke dag mediteren. Ik houd me al langer bezig met bijvoorbeeld mindfulness. Zo hoop ik alles net een tikkeltje leuker te maken dan het was: alles voor een gelukkiger leven.  

Kalmte
Mijn doel kan ik in één woord benoemen: kalmte. Ik ben een druk persoon, en dan doel ik niet op mijn persoonlijkheid; mijn dagen zijn overvol. ’s Avonds in bed voel ik me vaak onrustig, omdat ik weet dat er de volgende dag nog een lange to-do-lijst op me wacht. Ik ben dan ook vooral benieuwd of mediteren mij weer rustig kan laten worden, zodat ik naar bed kan gaan met een leeg hoofd en ik de volgende dag in alle kalmte kan beginnen.

Het is goed om dagelijks te resetten, zodat je hartslag omlaaggaat, je doorbloeding beter stroomt en je stress verlaagt

Docent mediapsychologie Kirsten Hofman
Kirsten Hofman

Maar wat kan mediteren me eigenlijk brengen? Om echt goed van start te gaan, vroeg ik eerst de experts wat überhaupt de voordelen en effecten zijn. Ik sprak met Margit Driehuis (Kundalini Yoga-expert) en Kirsten Hofman, docent psychologie op Saxion.

Volgens Margit Driehuis bracht mediteren haar een groot goed. “Ik maak me niet meer druk om wat anderen van mij vinden. Dit is echt een fijn gevoel.”

Structureel mediteren kan er volgens haar voor zorgen dat je weer grip op je leven krijgt. “Doordat je je bewuster wordt van gedachtes die jij hebt, wordt de greep op je gedachten losser. Hierdoor kun je de regie over je leven weer terugpakken. De magie van je ademhaling, die een directe koppeling is tussen de mind en het lichaam, zorgen ervoor dat jij weer grip op je leven krijgt.”

Ze wijst op andere gezondheidsvoordelen. “Het schijnt je cholesterol te verlagen, het verbetert je immuunsysteem, zorgt voor een betere darmwerking en er is zelfs op hersenscans aangetoond dat je een veranderde hersenstructuur krijgt door het dagelijks mediteren.”

Bedreiging
Volgens Kirsten Hofman reageert het lichaam op stress op prikkels alsof het een bedreiging is. Het schiet dan in een constante stand van actie. Hofman: “Het is goed om dagelijks te resetten, zodat je hartslag omlaaggaat, je doorbloeding beter stroomt en je stress verlaagt. Je amygdala, een onderdeel van je brein, wordt actief bij dreiging. Dit vermindert bijvoorbeeld tijdens het hebben van seks. Ook mediteren doet dit voor je. De amygdala wordt minder actief en geeft hetzelfde effect.”

Volgens Margit Driehuis zal ik verrast worden door de controle die ik heb, als ik dagelijks mediteer. “Je zult zien dat je scherpere keuzes kunt maken. Je zult dichter bij jezelf blijven en sneller tevreden zijn. Je zult efficiëntere keuzes maken, omdat je je bewust bent van je gedrag.”

Kirsten Hofman: “Je wordt ook weerbaarder en alerter. Je krijgt een buffer. Als er dan een tegenslag komt, een soort stressmoment, dan ben je weerbaarder en zal je dit sneller van je af kunnen zetten.”

Genoeg gekletst

Volgens de experts zijn de voordelen voor zowel lichaam als geest enorm. Dat maakt me nieuwsgierig. Genoeg gekletst dus. Op naar de challenge, waarin ik van week tot week de effecten beschrijf.

Eline's uitdaging (5).JPG

Week 1: Kaarsje en warm dekentje

Daar lig ik dan, onder mijn warme dekentje in mijn o zo koude kamertje. Ik lig op mijn rug. Met een kaarsje in mijn ene hand en mijn mobiel in de andere hand, ben ik klaar om te beginnen. Ja, ik heb echt een kaarsje aangestoken. Zei ik dat het niet zweverig was? Misschien toch een beetje.

Ik start de Meditation Moments app en kies één van de vele (gratis) meditaties uit, die ik wil gaan uitvoeren. Dit zijn allemaal geleide meditaties, waarbij iemand je uitlegt wat je moet doen en hoe je dit het beste kunt doen.

Ik kan snel en gemakkelijk gewoontes aanleren. Na een aantal dagen merk ik dat ook mediteren al in mijn routine zit. Mediteren is vaste prik ’s avonds. En eigenlijk vind ik dat helemaal zo erg nog niet. Al na drie dagen, zit het in m’n systeem en weet ik haast niet beter dan dat ik de dag afsluit met een korte meditatie. Tot nu toe gaat het me erg goed af.

Op dit moment voel ik nog geen megagrote veranderingen. Wel voel ik me wat relaxter en merk ik dat stressvolle momenten, zoals mijn naderende tentamenweek, mij minder doen. Ik doe wat ik kan en dat is genoeg. En die gedachtes voelen verrassend goed. Misschien heeft dit ook te maken met het gevoel van tijd, dat in mijn hoofd iets meer naar de achtergrond aan het verschuiven is.

Waar ik afgelopen week nog het gevoel had dat er niet genoeg uren in een dag zaten, voelt het nu alsof ik genoeg tijd heb om mijn taken af te vinken. En zelfs nog wat meer. Is dat even fijn! Het opgejaagde gevoel dat ik tijd tekortkom, maakt zijn plaats voor een kalm gevoel dat in mijn hoofd fluistert dat het allemaal wel goed komt.

Eline week 2.jpg

Week 2: niet mijn beste week

Oké, laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Dit was niet mijn beste week. Ik voelde me niet fit en dit had helaas ook effect op mijn meditatiesessies. Door mijn enorme snotneus, langdurige misselijkheid en mijn steeds terugkerende hoofdpijn, waren mijn concentratie en mijn doorzettingsvermogen om te mediteren ver te zoeken.

Nu voel ik hem al aankomen. “Eline, je hebt opgegeven.” Nee dat niet, ik heb zeker iedere avond gemediteerd. Maar dit was helaas niet met de volle aandacht die je normaal voor meditatie nodig hebt. De meditatiesessies waren hierdoor korter en minder effectief dan ik gewild had. Waar ik me vorige week nog relaxt voelde en het gevoel van tijd minder tot me door drong, was ik nu gejaagd, gestrest. En mijn humeur? Niet altijd het prettigste.

Deze week gaf me wel veel inzicht. Doordat ik niet met mijn volle aandacht de meditatiesessies kon uitvoeren, merkte ik gelijk een verandering in mijn gedachten en het gedrag en de keuzes die daarbij kwamen kijken. Dat ik niet door mijn neus kon ademen hielp daarbij niet echt mee. Maar ik geef niet op. Nieuwe week, nieuwe kansen. 

Eline's uitdaging (4).JPG

Week drie: tweemaal daags innemen

Deze week ben ik het over een andere boeg gaan gooien. Omdat uit het interview bleek dat ’s ochtends mediteren beter is voor je gemoedstoestand, ben ik naast mijn avondmeditaties, ook ’s ochtends aan het mediteren geslagen.

Dat bevalt goed. Het is een omschakeling om twee keer per dag te mediteren, maar wel erg fijn om twee momenten op een dag tijd te maken voor jezelf. En ik switchte van meditatieapp. Nu gebruik ik Insight Timer, een gratis meditatie-app, die keuze biedt uit 65.000 geleide meditatie sessies.

Al na mijn derde week zie ik opmerkelijk veel veranderingen. Aan het einde van de week had ik een kleine inzinking. Je zou het een meltdown kunnen noemen, want geloof me: zo voelde het.

Na een dag vol deadlines en veel andere activiteiten waar mijn gedachtes naartoe werden getrokken, viel ik even terug in mijn oude patroon. Ik zag het vele werk even niet meer zitten en voelde allerlei verschillende emoties.

Waar ik mij normaal drie dagen rot kan voelen door een dag zoals deze, kon ik het nu snel achter me laten. Ik nam een warme douche, kon mijn gedachtes redelijk goed relativeren en deed wat ademhalingsoefeningen om wat meer tot rust te komen. En na mijn douche, voelde ik me herboren. Klinkt heftig, is het ook. Maar zo voelde het oprecht.

Ik kon al gauw de negatieve gedachtes omschakelen naar positieve en voelde me weer enorm kalm. Iets dat een paar weken geleden, écht nog niet zo makkelijk ging.

Eline's uitdaging (6).JPG

Week 4: Conclusie

Daar zijn we dan. Dit keer niet onder mijn koude dekentje in mijn o zo koude kamer, maar zittend aan tafel in de woonkamer bij mij thuis. Want mijn challenge is (helaas) afgelopen.

De laatste week was fijn, heel erg fijn. Het mediteren zat volledig in mijn systeem en zoals met meerdere gewoontes, sla je ze dan wel eens over. Deze week was dat één keer. Het is net als je make-up er af halen na een avondje stappen, soms heb je er gewoon de puf niet voor.

Dat stond mijn resultaten niet in de weg. Ik voel me namelijk enorm kalm. Dat brengt me gelijk bij de eindconclusie. De grootste vraag die ik mijzelf stelde, was of ik de kalmte terug kon krijgen, ook wanneer mijn lichaam zich waant in een wereld vol drukte en stress. Die vraag kan ik simpel met ja beantwoorden. 

Maar mediteren bracht me meer dan dat. Ik heb veel meer - sorry voor mijn taalgebruik - schijt gekregen aan de meningen van anderen. Ik doe waar ik me goed bij voel en waar ik gelukkig van word. Wat anderen daarvan denken doet me veel minder.

Daarnaast kan ik beter omgaan met stressvolle situaties. Waar ik eerder mijn frustratie moeilijk in toom kon houden, kan ik nu makkelijk relativeren door de juiste woorden tegen mezelf te zeggen.

In het algemeen komt het er dus op neer dat ik mij bewuster ben van gedachtes die binnenkomen gedurende een dag. Ik kan veel beter mijn gedachtes observeren en daarop inspelen. Gelijk reageren? Nee. Gewoon even rustig nadenken over wat mijn antwoord zal zijn.

Wat mediteren met je kan doen, gaat dus veel dieper dan alleen een kalmere versie van mezelf worden. Ik bén in het geheel een betere versie van mezelf geworden.

Of ik het blijf doen? Zeker weten. Ik word er echt een gelukkiger mens van en daar doe ik het voor.

Eline's auteursfoto

Eline Droppers