Eline's uitdaging

Eline's uitdaging: Een week alle maaltijden voor max vijf euro per dag

Als student heb je vaak niet veel te besteden. Goed eten is dan een uitdaging. Hoe kan je gezond en gevarieerd blijven eten met weinig geld? Eline gaat daarom opnieuw de uitdaging aan. Voor haarzelf, maar ook voor jullie. In deze tweede aflevering van Eline's uitdaging: een week lang alle maaltijden eten voor maximaal vijf euro per dag.

Als ik heel eerlijk ben, vond ik deze challenge iets spannender dan de de meditatie-challenge die ik enkele weken geleden deed. Eigenlijk puur omdat het me een heel pittige opdracht leek: een week lang eten voor maximaal vijf euro per dag. 

Dus zowel ontbijt, lunch, als avondeten. Wat gelukkig wel mocht (wat me ook enigszins redde tijdens deze challenge) was het gebruiken van producten die ik al in huis had. Godzijdank.

Normaal haal ik altijd één keer in de week de 'weekboodschappen'. Dat kon mijn brein alleen dit keer niet aan, want dat betekende dat ik voor de hele week al uit moest gaan denken hoe en wat ik precies wilde gaan eten. Dat lukte me nu dus niet.

Wél ging er een boel voorbereiding aan vooraf. Want wat heb ik op dit moment precies in huis? Wat kan ik gebruiken en wat moet er dan nog komen? En hoe zorg ik dat ik daarnaast ook nog gewoon gevarieerd en (redelijk) gezond kan eten? 

Lees het hier van dag tot dag. De conclusie? Die volgt na zeven dagverslagen en heel wat supermarkttripjes...

Boodschappenlijstje dag 1 .png

Dag 1: donderdag

De challenge begon op donderdag, dus vanaf dat moment begon mijn goedkope week. Ik merkte gelijk dat de uitdaging vooral zat in het avondeten. De ochtend en middag kwam ik gemakkelijk door met de producten die ik zelf nog had. Voor het avondeten werd dit wat lastiger.

Ik had gelukkig redelijk wat in huis om in ieder geval fatsoenlijk te kunnen ontbijten. Of nou ja - fatsoenlijk - het werden twee rijstwafels met pindakaas, aardbeien, chiazaad en een mangothee. Het is maar wat je uitgebreid noemt. Maar dat geeft niet.

Een mandarijn als tussendoortje en we konden er weer even tegenaan. In de middag heb ik geluncht met twee geroosterde boterhammen met pesto, oude kaas, rucola en gemalen peper.

Daarnaast at ik ’s middags nog wat Verkade koekjes. Die met kokos, die zo verslavend zijn dat je met één zucht er al vijf naar binnen hebt gewerkt. Zei ik dat het gezond moest zijn? O ja.

Het avondeten werd geserveerd, door mezelf. Het werd shakshuka met ei. Ik heb dit gerecht al vaker gegeten en vond het erg lekker. Daarnaast is het ook een goedkoop recept en – volgens mij – toch best gezond omdat het bijna volledig bestaat uit groentes.

Dag 1 avondeten.jpg

Het avondeten van dag 1: shakshuka!

Boodschappenlijstje dag 2 .png

Dag 2: vrijdag

Ik had gelijk in de ochtend online lessen, waardoor ik altijd net wat minder tijd heb om te eten. Ik begon – uiteraard – weer met een lekker, origineel en o zo gezond ontbijtje. Twee beschuiten met hagelslag en jam. Daarna had ik als tussendoortje nog een beschuit met chocoladepasta. Laten we het er maar niet over hebben.

In de middag wilde ik wat meer uitbreiden. Ik maakte daarom bananenpannenkoekjes met de producten die ik nog in huis had. Een ei had ik nog over van de dag ervoor en door dit te mengen met banaan, had ik een lekkere lunch. Dit topte ik af met 100% pindakaas, agavesiroop en wat aardbeitjes.

Helaas geen tussendoortje voor mij, omdat onverwachts bezoek over de vloer kwam.

Als avondeten at ik een vegetarische burger. Dit at ik op een kaiserbroodje met gesmolten oude kaas, gesneden rode ui, mayonaise, curry en rucola. Daarbij at ik aardappelpartjes met Franse diepvriesgroente en peper en zout.

Als ik meer budget had gehad, was ik iets meer losgegaan met de toppings op de burger. Toch smaakte het verrassend goed met de producten die ik had. De rode ui had ik over van donderdag, dus ook die heb ik hier mooi voor kunnen gebruiken.

’s Avonds at ik  een stroopwafel als tussendoortje. Dat “mag” eigenlijk niet, aangezien ik lactose intolerant ben. Maar ach.

dag 2 lunch

Lunch dag 2: bananenpannenkoekjes met agavesiroop, pindakaas!

Dag 3: zaterdag (hotel papa en mama)

Ik hou het voor deze dag eigenlijk heel kort. Ik was vrijdagavond naar mijn ouders gegaan, omdat ik zaterdag moest werken in de plaats waar zij wonen. Ik ben in de avond weer naar huis gegaan, maar had hierdoor geen boodschappen die gedaan moesten worden. Het slechte nieuws is dan ook dat deze dag eigenlijk niet helemaal meetelt. Het goede nieuws? Ik kreeg een bakje van thuis mee met rijst en saté, hoera!

Boodschappenlijstje dag 4 .png

Dag 4: zondag

Ik ontbeet met twee rijstwafels met pindakaas, banaan en chiazaad. Had ik al gezegd dat rijstwafels mijn nieuwe verslaving zijn? Ik at daarbij weer een mandarijn om mijn fruitinname een beetje op pijl te houden.

In de middag at ik twee geroosterde boterhammen met avocado, een gebakken ei, ketchup, peper en zout. ’s Middags at ik – vol schaamte – weer een kokoskoekje als tussendoortje. 

Het avondeten was een culinair hoogstandje. Voor mijn doen. Ik at spaghetti funghi met lactosevrije kookroom, ui, knoflook, kastanjechampignons, paddenstoelenmix voor pasta, paprika, peper en zout. En natuurlijk de spaghetti zelf. Ik had gelukkig nog veel groentes in huis die ik hiervoor kon gebruiken en ook de kookroom had ik nog in de koelkast staan. Toen ik daarom nog budget over had na het doen van de boodschappen, kon er nog een mooi extraatje bij: cherrytomaten. Altijd fijn, dus waarom niet.

Dag 4 avondeten.jpg

Het avondeten van dag 4: spaghetti funghi met lactosevrije kookroom. 

Boodschappenlijstje dag 5.png

Dag 5: maandag

Er stond een drukke dag op de planning. Dat betekende dat ik snel ontbeet met twee rijstwafels met boter, jam en hagelslag. Ik had een lunchbakje mee met twee boterhammen met oude kaas en ’s avonds warmde ik het bakje eten op dat ik van mijn ouders had meegekregen.

Je kunt wel zeggen dat dit dus niet mijn meest uitgebreide en gezondste dag was van de week. Ik gebruik maar als excuus dat het maandag was. Dan mag het! (denk ik). 

’s Avonds miste ik de supermarkt alweer na er een paar uur niet te zijn geweest en ik bedacht me dat ik natuurlijk mijn budget nog open had staan. Wat een luxe! Ik kocht dan ook wat yoghurt en cruesli om de volgende dag eens lekker te kunnen ontbijten.

Toen ik thuiskwam van de supermarkt at ik nog wat groentechips die ik over had van twee weken terug. Was die taai? Zeker weten.

Dag 5 ontbijt.jpg

Dag 5: snel ontbijt met rijstwafels en hagelslag. 

Boodschappenlijstje dag 6 .png

Dag 6: dinsdag (beetje valsgepeeld)

Daar is ‘ie. Het culinaire ontbijt waar je u tegen zegt: Sojayoghurt met cruesli en chiazaad.

Helaas kon ik het niet aftoppen met verschillende soorten fruit, want daar had ik het geld niet meer voor en ook de aardbeien waren inmiddels op. Als tussendoortje at ik de welbekende mandarijn.

Als lunch at ik een pantosti met de pesto die ik nog steeds over had van de afgelopen dagen. Dit combineerde ik met oude kaas, rode ui, tomaatjes en rucola. Mijn favoriete lunch. Oprecht.

 ’s Middags had ik zin in coffee-to-go, dus ik speelde een beetje vals Het kostte me maar liefst €3,50. Bizar dat je daar dus ook bijna je avondeten voor kunt halen. Maar het was wel lekker voor een keer...

’s Avonds werd er kip-kerrie geserveerd. Die at ik met zilvervliesrijst, kokosmelk, sperziebonen, ui, vegetarische kip, kerriepoeder en bloem.

Helaas ging ik hier de fout in. Ik kwam boven het budget uit. En dan was de koffie to go er nog niet eens bijgerekend. Oeps.

Dag 6 avondeten.jpg

Avondeten dag 6: kip kerrie! Die at ik met zilvervliesrijst, kokosmelk, sperziebonen, ui, vegetarische kip, kerriepoeder en bloem.

Boodschappenlijstje dag 7 .png

Dag 7: woensdag

De laatste dag. Om eerlijk te zijn keek ik hier naar uit, maar dat zal ik het zo met je over hebben.

Ik ontbeet weer(!) met een bakje yoghurt met cruesli en chiazaad. Dit keer at ik wat minder, zodat ik hierna nog een rijstwafel met boter en jam kon eten. Je zou haast zeggen dat ik omkom van de rijstwafels. Is ook bijna zo. Máár ... daarbij at ik voor de verandering weer een banaan.

Ik lunchte met twee geroosterde boterhammen met pesto, oude kaas, komkommer, rucola en tomaatjes. Weer een gerecht met alle producten uit huis. Wat een geluk. En als tussendoortje? Een kokoskoekje. Alweer.

Voor het avondeten stond pasta pesto op het menu. De pesto was inmiddels bijna op dus die moest opnieuw worden gekocht. De penne werden gecombineerd met haverfraiche (want lactose intolerant), kastanjechampignons die nog over waren, geraspte oude kaas, verse pesto (goh) en ui.

Dag 7 lunch.jpg

Lunch van mijn laatste dagje: twee geroosterde boterhammen met pesto, oude kaas, komkommer, rucola en tomaatjes.

Conclusie

Voordat ik begin met mijn conclusie, wil ik eerst duidelijk maken dat ik veel dagen in de week vrij heb of online lessen volg. Daardoor sta ik vaak wat later op en eet hierdoor ook wat later. Dit is de reden dat ik meestal niet erg veel eet. Dat wil niet zeggen dat dit de hoeveelheid is die jij zou moeten eten. Kies dus vooral wat voor jou goed voelt.

Dan de challenge. Want ondanks dat het – op één dag na –  elke dag lukte, vond ik het enorm lastig.

Ik hou van koken en lekker eten en vond het daarom best moeilijk om niet 'all-in' te kunnen gaan. Wel kreeg ik veel meer inzicht in de prijzen die er voor bepaalde producten gevraagd werd, die een stuk hoger lagen dan ik in eerste instantie gedacht had.

Wat ik wel leuk vond is dat ik een stuk creatiever werd. Ik werd creatiever met de recepten en wilde ervoor zorgen dat ik zoveel mogelijk producten kon blijven gebruiken zodat ik niks weg hoefde te gooien. Zo ga je veel meer nadenken over wat je eet en kijk je eerst naar wat je nog hebt, voordat je iets nieuws koopt. Erg fijn en duurzaam. Niks werd namelijk weggegooid.  

Al met al was het een week die me veel nieuwe inzichten bracht!