Geen fysiek college, geen feestjes, niet mogen reizen: het jaar 2020 was voor iedereen heftig, maar voor jongeren nog een beetje meer. Maar wat nou als je te midden van kwetsbare ouderen woont, en nóg minder mag? Saxion-student Yvonne Okkema (22) leeft tussen ouderen in woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer, met alle extra restricties van dien. Of dat eenzaam is? Júist niet.
Je zou denken dat in maart dit jaar de deur op slot ging bij Humanitas. Jongeren eruit, ouderen veilig binnen. Alles om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet onder de bewoners kon verspreiden. Gelukkig viel het mee, vertelt Yvonne. “Ik mocht in de weekenden gewoon naar huis, want de medewerkers hier gaan ook elke avond naar huis, naar hun gezin.”
Sociaal experiment
Yvonne woont tussen de ouderen. Het is onderdeel van een sociaal experiment waarbij ouderen minder eenzaam zijn en jongeren maatschappelijk hun steentje bij kunnen dragen. Studenten krijgen er een kamer in ruil voor dertig uur vrijwilligerswerk per maand. En dat houdt in dat ze activiteiten ondernemen met de bewoners. Bingoën bijvoorbeeld, of samen naar de markt.
Inmiddels wonen er zes woonstudenten, onder wie Yvonne. Ze zit in haar vierde jaar van Tourism Management, woont er sinds 2018, en is daarmee de langstzittende woonstudent. Dat beviel haar prima. Ze werd er bijvoorbeeld een stuk socialer van. “Voordat ik hier kwam wonen ging ik niet zomaar met iemand een praatje maken. Nu wel. Ik merk dat het op school ook positieve invloed heeft, ik kan me socialer opstellen naar studenten en docenten.”
Voordat ik hier kwam wonen ging ik niet zomaar met iemand een praatje maken. Nu wel.
Alleen thuiszitten
In maart werd ineens alles anders. Geen school meer, een sterke vermindering van het aantal sociale contacten. Stage moest vanuit huis. Maar gelukkig mocht Yvonne nog wel naar haar ouders en vriend in Doetinchem, al vond ze dat ze daar verstandig mee om moest gaan. “Ik besloot wel zelf om mijn contacten te beperken. Ik zag alleen mijn gezin en mijn vriend. En verder deed ik eigenlijk niks. Alleen thuiszitten.”
Een behoorlijke aderlating. Van jongeren in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar ziet maar liefst 96 procent hun vrienden in ieder geval elke week, meestal zelfs bijna dagelijks op school. Van bijna elke dag naar maanden bijna niet: natuurlijk heeft dat impact. Toch lijkt het voor Yvonne vanzelfsprekender. “Ik vind niet dat ik het kan maken om naar feestjes te gaan of gezellige filmavonden te houden, wetende dat ik hier met 160 bewoners woon die in een kwetsbare leeftijdscategorie zitten.”

Yvonne met haar medebewoners in Humanitas in Deventer || Foto: Ronald Hissink
Rekening houden
Niet iedereen in haar omgeving heeft daar begrip voor. Het zijn met name leeftijdsgenoten die er makkelijker over denken. “Zij wonen thuis, of op zichzelf. Ze denken: ik hoef met niemand rekening te houden. Het is voor hen lastig te begrijpen dat je met bejaarden woont.”
Dat betekent niet dat ze geen behoefte heeft aan dat sociale contact. Zo sprak ze een maand of twee geleden eens af met vrienden. “Ik wist: we zijn maximaal met z’n drieën. Maar toen ik merkte dat er meer mensen waren uitgenodigd die ook kwamen heb ik gezegd: jongens ik ga weer. Ik vind dat het niet kan als je hier woont.”
Mazzel
Eenzaam is Yvonne absoluut niet. “Ik woon hier tussen allemaal mensen en ik heb de mazzel dat ik met vijf leeftijdsgenoten in huis woon.” Zo heeft ze diezelfde avond nog een surprise-avond met de rest van de woonstudenten, vertelt ze als ze een mede-woonstudent ziet langslopen met een rugzak vol inpakpapier. “Wel op flinke afstand natuurlijk.”
Gelukkig blijft het woon- en zorgcentrum relatief gespaard in de coronapandemie. In maart en april is het even rondgegaan. Er zijn toen ook twee bewoners overleden. Maar sindsdien gaat het goed, en is het leven binnen Humanitas grotendeels normaal. Er mag weer bezoek komen en iedereen loopt vrij rond – met mondkapje. Of dat ook voor Yvonnes leven geldt? “Nee, mijn leven is niet normaal op dit moment. Alles buiten Humanitas is anders. Ik wil graag weer reizen, maar alles is onzeker. Ik houd het nog wel vol tot het einde van het jaar, maar niet zo lang meer.”
Gerelateerde artikelen
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”
Hoe overleeft Saxion de bloedhitte? “Ik heb een washandje mee om nat te maken”
Terwijl de mussen dood van het dak vallen en de tegels nog net niet uit de straat smelten, moet er op Saxion ‘gewoon’ nog gewerkt en gestudeerd worden. Maar hoe behoud je met deze temperaturen je waardigheid én zorg je dat je niet helemaal wegsmelt? SaxNow maakte een verhit rondje door de gebouwen in Enschede. “Je wil het liefst iets luchtigs aan, zonder dat je in je blote kont loopt.”
Examencommissie is volledig overtuigd van fraudegeval, maar studente Creative Business stelt vraagtekens bij procedure
Volgens de examencommissie van de AMA fraudeerde een studente bij het verslag van haar minor prestatiepsychologie. Dat is voor de examencommissie overduidelijk. “Ze heeft van de vijf alinea’s er vier letterlijk overgenomen, met een paar kleine wijzigingen.” Grote vraag daarbij was of de examencommissie bij de bestraffing daarvan de procedures ook goed gevolgd heeft; de studente zelf vindt van niet.