RHK_210727_56 SAXNOW ENSCHEDE FOTO SHOOT.jpg

Wereldberoemd op school: Michelle, Jasmin en Niels zijn straks het gezicht van Saxion

Dat ze herkend gaan worden, dat is zeker. Want hun gezichten zijn straks in heel Saxion te bewonderen: op de website, social media, posters, flyers. Bepakt met een gezonde dosis lef, een setje nonchalante poses en een tas vol props, staan vijftien Saxionstudenten deze zomer model. Michelle, Jasmin en Niels zijn drie van hen.

Midden in de fotografisch spannende wijk Roombeek in Enschede is het een drukte van belang in een klein kantoortje. De tafel ligt vol met kleding. Een chaos lijkt het, maar stylist Kiki weet precies waar alles ligt. Eén voor één vertrekken de studenten naar het toilet en komen getransformeerd weer het kamertje binnen. De ene na de andere outfit wordt uitgebreid gekeurd.

Overal herkend
De studenten konden zichzelf opgeven voor de shoot. Michelle Vreulink (30), parttime student verpleegkunde, deed het twee jaar geleden al een keer. “Ik vond het zo leuk dat ik me weer heb opgegeven.” Haar gezicht kwam op de communicatie over corona die in alle scholen hing. En ja, ze werd herkend. Maar dat vond Michelle niet erg – anders zou ze het niet nog eens doen. Voor Jasmin Vos (23) is dit de eerste keer. Ze studeert social work. Mode-ambities heeft ze niet. “Het leek me leuk voor later, om foto’s te hebben van mij als student.”

Een sweater voor Niels. Donkergroen. “Groen kan niet vandaag”, zegt Milou Kempers. Ze bladert door een stapeltje aan elkaar geniete papieren, een paar A4’tjes met foto’s. Op sommige staat iemand te poseren: het zijn testfoto’s op de shootlocaties. Groen past niet bij de omgeving – Roombeek is aan de beurt. Jasmin draagt een blauw vest. Perfect voor vandaag.

Fotoshoot Saxion

Foto's: Foto HISSINK

Het grote plaatje
Namens Morskieft Ontwerpers monitort Milou of alles volgens planning gaat. En dat gaat niet alleen over tijd: het moet allemaal kloppen in het grote plaatje. Het verhaal van Saxion. Anneke Velthuis, productmarketeer deeltijdgroep, en Manon Stigt, online marketing trainee, zijn afgevaardigden van Saxion: zij zijn nauw betrokken bij het vaststellen van dat verhaal, maar ook het bepalen van de sfeer en de locatie. Zij maakten de testfoto’s in een eerder stadium.

Niels Lubbers (42) werkt zich in een roze sweater en een zwarte skinny jeans. Zijn opleiding? “Geen”, zegt hij lachend. “Ik werd gevraagd door m’n buurmeisje Milou.” Uiteraard kreeg ook deze activiteit te maken met de gevolgen van corona. Gelukkig viel er nog maar één model uit vanwege quarantaine. Niels twijfelde over zijn deelname, maar Milou haalde hem over. “Jij kunt dit wel, zei ze. En ik had tijd, dus waarom niet?”

Jasmin komt naar binnen met een oranjeroze shirt met opdruk. “Die opdruk halen we later wel weg”, zegt Milou. Alle meiden zijn het erover eens: dit shirt moet mee. Het wordt à la minute gestoomd en gaat mee in de bagage.

Fotoshoot Saxion

Foto's: Foto HISSINK

De karavaan
Nadat alle studenten – herstel – de twee studenten en de buurman van Milou zijn afgepoederd, kan de karavaan vertrekken. “Hebben we een looproute?”, vraagt Marjo Baas, de fotograaf van dienst. “Nee. We gaan gewoon lopen”, zegt Milou. De bak met kleding en de apparatuur gaan op een steekwagentje. En de groep vertrekt.

Opvallende afwezige van de shoot is kunstmatig licht. Fotograaf Marjo maakt enkel gebruik van natuurlijk licht. Een enorme uitdaging, zeker op een dag als vandaag. Het ene moment schijnt de zon, en even later is het bewolkt. “Het licht kan onstuimig zijn. Dus daar ben ik vooral naar op zoek.”

Van de studenten verwacht Marjo niets dan dat ze zichzelf zijn. Althans, wel een beetje de modellenversie van zichzelf. “Hoe ver kun je mensen ‘pushen’ om tot een natuurlijk plaatje te komen? Daarvoor moet je een goed gevoel creëren. Ik fotografeer ze graag hoe ze zijn.”

Fotoshoot Saxion

Foto's: Foto HISSINK

Industrieel
De eerste locatie is snel bereikt: De MuseumFabriek. De textielgeschiedenis van Enschede levert een breed palet aan industriële locaties op. Dat werkt goed op foto’s. Deze locatie alleen al vormt de basis voor meerdere shoots.

Jasmin bijt het spits af. Het begint wat onwennig. “Ik ben dus onderweg naar mijn les?”, vraagt ze lachend. “En moet ik wel of niet in de camera kijken?” Het duurt niet lang voordat ze haar natuurlijke houding heeft gevonden. Serieus kijken vindt Jasmin nog lastig. Fotograaf Marjo: “Probeer een klein beetje te bewegen en begin maar met lachen.” Haar blauwe vest steekt mooi af tegen de achtergrond. “Heel mooi, heel gaaf, dat lijnenspel”, roept Milou uit. Marjo: “Je hoort het, we hoeven niets meer te zeggen.”

Foto én video
Terwijl Jasmin haar haast professionele poses laat zien, staat Niels even verderop een praatje voor de camera te houden. Manon heeft hem gevraagd om model te staan voor video’s voor bijvoorbeeld sociale media. De tekst is al geschreven – hij hoeft het alleen maar voor te dragen.

De foto’s en video’s worden gebruikt voor alle communicatie van Saxion – zowel intern als extern en ook internationaal. Jasmin staat bijvoorbeeld ook model voor de internationale tak. Die vraagt om net een ander verhaal. Waar ‘gewone’ studenten worden aangesproken met de tekst ‘Start je toekomst’, is het voor internationale studenten ‘Be the hero of the future’. Deeltijdstudenten moeten aanslaan op ‘Vorm je toekomst’.

Saxion fotoshoot

Foto's: Foto HISSINK

Niet te bloot
Het lijken kleine verschillen, maar ze vertalen zich wel degelijk naar de fotoshoot. Alleen al de kleding die Jasmin aan krijgt: die mag voor de internationale tak minder bloot dan voor communicatie naar Nederlandse studenten. “Zo zijn er verschillende nuances nodig voor een brede doelgroep”, zegt Milou.

Vandaar dat ook Niels voor student mag spelen. Zijn gezicht spreekt deeltijdstudenten aan: mensen op de arbeidsmarkt die misschien wel een heel andere carrière ambiëren. Dan maakt leeftijd niet uit.

Tattoo
Michelle is aan de beurt. Zij is al ervaren. Met een witte broek, een wit shirt en een paarse jas met bloemenmotief komt ze aangelopen. Een looppose, voor de foto. Achter Michelle is de toren van de MuseumFabriek. Even een hand door het haar. “Mooi!”, roept Marjo. “Ga jij vandaag naar school?!”, vraagt ze met een knipoog. Even is haar getatoeëerde bovenarm te zien. “Laat maar zien, die tattoo”, zegt Milou. “Mooi!”

Lachen lukt eigenlijk iedereen. Serieus kijken, dat is moeilijk. Daarvoor hebben Marjo en Milou een trucje: ze laten de modellen presenteren. Op die manier zoeken ze naar die natuurlijke houding. Michelle mag wat over haar werkplek vertellen: een psychiatrische instelling. Ondanks de ernst van haar werk, blijft de lach op haar gezicht – de fotocamera beïnvloedt meer dan je denkt. Pas als de camera naar beneden gaat, verschijnt haar serieuze blik. Dat vergt nog wat oefening.

Saxion fotoshoot

Foto's: Foto HISSINK

IJsbreker
Dan: de student die eigenlijk geen student is. Fotograaf Marjo grapt: “Zometeen tentamenweek.” Niels lacht: “Oh ja.” Waar de één blijft poseren tijdens het ‘presenteren’, gaat de ander in compleet ontspannen modus in op de vragen van de fotograaf. Niels staat met z’n handen in z’n zij te vertellen over zijn werk, hij zit ook in de fotografie. Wanneer ze weer begint, zegt Marjo, terwijl ze klikt: “Ga maar eens met je handen door je haar.” Dat breekt het ijs: Niels heeft geen haar.

“Goede kop man, Niels”, zegt Milou tegen haar buurman. Ze had het goed ingeschat: dit kan hij. “Je bent fotogeniek. Wist je zeker zelf niet?”

Nog even wachten
De kop is eraf. Er wachten nog enkele kledingwissels en verschillende shootlocaties. Alles voor een zo gevarieerd mogelijk eindresultaat, maar dat zien we pas aan het begin van het schooljaar. Voor nu trekt de karavaan verder.

Saxion fotoshoot

Foto's: Foto HISSINK

Yoni Pasman

Yoni Pasman